Zmrazit celé nebo nakrájené?
Jedním z prvních rozhodnutí, které musíte učinit, je, zda chléb zmrazíte celý nebo nakrájený. Pokud víte, že chléb nebudete potřebovat v blízké době, doporučuje se ho nakrájet na plátky. Tímto způsobem si usnadníte pozdější rozmrazování, protože si můžete vybrat pouze tolik plátků, kolik potřebujete. Celý chléb lze také zmrazit, avšak jeho rozmrazování bude trvat déle a může být méně praktické. Nakrájený chléb se navíc rychleji a rovnoměrněji rozmrazí, což je další výhodou.
Vyberte správný obal
Když už víte, jaký typ chleba budete zamrazovat, je důležité zvolit správný obal. Použijte kvalitní potravinářskou fólii nebo speciální mrazicí sáčky. Je dobré chléb zabalit co nejpevněji, aby se minimalizoval přístup vzduchu, který by mohl způsobit ztrátu čerstvosti. Pokud zmrazujete nakrájený chléb, doporučuje se jednotlivé plátky oddělit papírem na pečení, aby se při rozmrazování neslepily dohromady. Důležité je také označit obal datem zmrazení, abyste měli přehled o tom, jak dlouho je chléb v mrazáku.
Na jak dlouho můžete chléb zmrazit?
Chléb můžete bez obav zmrazit na dobu až tří měsíců. Po této době může začít ztrácet svou chuť. Je dobré mít na paměti, že čím čerstvější chléb zmrazíte, tím lépe si uchová své vlastnosti. Ideální je zamrazit chléb, když je ještě čerstvý a nebyl dlouho otevřený. Pokud se rozhodnete chléb spotřebovat po delší době, doporučuje se ho zkontrolovat.
Správně rozmrazit chléb
Při rozmrazování chleba je důležité dodržet několik zásad. Pokud jste chléb zmrazili nakrájený, můžete jednotlivé plátky vyndat a nechat je rozmrazit při pokojové teplotě. Tímto způsobem si chléb zachová svou texturu a chuť. Pokud rozmrazujete celý chléb, je nejlepší ho přesunout z mrazáku do lednice na několik hodin nebo přes noc. Takto se chléb rozmrazí rovnoměrněji a vyhnete se problémům s vlhkostí.
Krátce péct
Pokud chcete chléb po rozmrazení osvěžit, můžete ho krátce upéct v troubě. Před tímto krokem je dobré chléb lehce navlhčit, aby se vytvořila křupavá kůrka. Pečte ho při teplotě 180 stupňů Celsia po dobu 5 až 10 minut, dokud nebude zlatavý a křupavý. Tento trik nejenže zlepší chuť, ale také mu dodá čerstvost, jako byste právě vyndali čerstvý chléb z trouby.
Text: Jiří Lopatka
Foto: Shutterstock
Zdroj: https://www.genialetricks.de/brot-richtig-einfrieren-a-a/60463710601325