Kopr
Kopr je na pěstování nenáročná aromatická zelenina, mnohokrát se na zahrádce množící samovýsevem. Vyhovují mu hlinité, propustné a lehčí půdy s dostatečnou zásobou živin. Nesnáší půdy těžké
a zamokřené, ani suché polohy a kamenité půdy. Je citlivý na hnojiva obsahující chlór. Vyžaduje včasný výsev do řádků 20 – 25 cm vzdálených. Vysévá se mělce, do hloubky asi 0,5 – 1 cm.
Pěstujeme jej často jako meziplodinu, přiséváním mezi ostatní zeleniny, případně jej můžeme využít i jako značkovací plodinu např. v řádcích mrkve a petržele, protože semena kopru klíčí poměrně rychle.
Dotaz: Nedaří se mi pěstování kopru. Semínka vysévám zjara, pečlivě zalévám, ale téměř nic nevyklíčí. Jak mám správně postupovat? Jarka Nohelová, Budínek
Výsev kopru
Vysévat se vyplatí postupně od dubna pro docílení stále čerstvé natě. Ještě pro podzimní sklizeň je možný srpnový výsev na záhony, v září je vhodnější výsev do pařeniště. Na zeleno sklízíme do svazečků 15 až 20 cm vysokou mladou nať, ke konzervování sklízíme nať ve fázi prodlužovacího růstu. Můžeme sklízet až do doby květu, kdy se využívá především při nakládání okurek.
Text: Ing. Ludmila Dušková, Jan Kopřiva
Foto: isifa/Shutterstock
Zeptejte se
Otázky píšte na poradnarpn@jagamedia.cz