Perila
(Perilla frutescens)
Perila je jednoletá asijská zelenina s příjemnou aromatickou chutí. Dobře se ji bude dařit na otevřených slunných místech s lehčí propustnou půdou. Rostliny z jarních výsevů můžete sklízet až do podzimu. Díky své příjemné štiplavé chuti se výborně hodí k vepřovému masu a rybám.
Vytváří mohutnou až 60 cm vysokou rostlinu a je proto nutné již při výsevu počítat s dostatkem místa. Pěstuje v zelené a červené formě, oba typy jsou pak nasáčkovány do jednoho sáčku ve směsi.
Výtažky z perily mají prokazatelné antibakteriální, antiseptické a antioxidační účinky. Perila má také schopnost snižovat produkci histaminu, látky zodpovědné za nepřiměřenou alergickou reakci. Sami alergici tvrdí, že při užívání perily pociťují úlevu při zmírnění alergických reakcí.
Text: Ing. Ludmila Dušková, Jan Kopřiva
Foto: autori, isifa/Shutterstock
Zeptejte se
Na otázky odpovídají odborníci s mnohaletou praxí v oboru zelinářství, ovocnářství, okrasné zahrady či bioochrany. Otázky pište na poradnarpn@jagamedia.cz