Stévia (Stevia rebaudiana)
Původní oblastí výskytu stévie je Paraguay. Je to víceletá bylina z čeledi hvězdnicovitých. Celá rostlina, kromě kořenů obsahuje glykosid steviosid, se sladivostí až 300krát vyšší než sacharóza. Ve vodě je rozpustný a chutná příjemně sladce.
Z dalších glykosidů, které byly izolovány později jsou především rebaudiosidy se sladivostí až 120krát větší než sacharóza a velmi příjemné chuti. Důležitým faktorem je zdravotní nezávadnost extraktů ze stevie.
Ve světě jsou sladidla na bazi steviosidu povolena v Japonsku ke slazení nealkoholických nápojů a do žvýkaček. Možnosti využití je celá řada, například při výrobě dietních potravin s nízkou energetickou hodnotou, v cukrářství, do limonád a v konzervárenském průmyslu. U steviosidu jsou dále prokázány antibakteriální účinky, např v boji proti zubnímu kazu, vzhledem ke schopnosti likvidace patogenních bakterií ústní mikroflóry. Další využití je však stále předmětem výzkumu.
V současné době jsou semínka stevie i v tuzemském sortimentu. Můžeme ji tak doporučit jako vhodnou rostlinu pro drobné pěstitele, kterou mohou mít v květináči za oknem a listy průběžně využívat pro vlastní potřebu.
Text a foto: Ing. Ludmila Dušková, Jan Kopřiva
Zeptejte se
Na otázky odpovídají odborníci s mnohaletou praxí v oboru zelinářství, ovocnářství, okrasné zahrady či bioochrany. Otázky pište na poradnarpn@jagamedia.cz