Tradiční cukroví
Ihned měkké perníčky
Ingredience
- 400 g hladké mouky
- 140 g moučkového cukru
- 50 g másla
- 2 vejce
- 2 lžíce tekutého medu
- 1 zarovnaná lžička jedlé sody
- 1 zarovnaná lžička perníkového koření
- 1 žloutek na potření po upečení
Smíchejte všechny suché přísady, poté přidejte máslo a rozmíchejte na drobenku.
Dále přidejte rozkvedlané vajíčko, med a ručně nebo v robotu vypracujte těsto. Pokud se drolí, přidejte lžíci nebo více vody.
Těsto zabalte do fólie a nechte 2–3 hodiny nebo přes noc odležet v lednici. Po odležení těsto vyklopte na pomoučněný vál a vyválejte na sílu 0,5cm. Vykrájejte tvary a dejte je na plech. Pečte 8–10 minut (záleží na velikosti). Při dotyku se do nich nesmí zabořit prst a půjdou sejmout z plechu.
Hned po vytažení perníčky potřete žloutkem rozmíchaným se lžící studené vody, aby měly pěkný lesk. Nechte je 2 minuty chladnout a přendejte na mřížku, kde už je nechte zcela vychladnout.
Linecké
U lineckého cukroví není třeba pamatovat si přesné gramy. Stačí si zapamatovat poměr mouky, másla a cukru, což je 3:2:1.
Ingredience
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla nakrájeného na kostky
- 100 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- citrónová kůra
- marmeláda na slepení
Všechny suroviny propracujte v míse, dokud se vše nespojí (nepřepracujte, je to spíše na škodu). Kdo chce, může do těsta přidat ještě trošku citrónové kůry. Těsto zabalte do fólie a dejte odležet do lednice. U lineckého stačí i hodina, ale nic se nestane, když tam zůstane i přes noc.
Před pečením těsto nechte povolit při pokojové teplotě a na pomoučněném válu pak vyválejte na plát silný 3–5mm.
Vykrajujte kolečka či jiné tvary, do poloviny z nich pak vykrojte menší tvar. Vykrojené kolečka dejte na plech (nechte mezi nimi mírný rozestup). Pečte na 160 stupňů v předehřáté troubě 10–15 minut.
Po vychladnutí potřete koláčky marmeládou a slepujte s tvary, do kterých jste vykrojili střed.
Tip: Když linecké posypete moučkovým cukrem, změkne vám rychleji.
Pracny
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 160 g másla
- 160 g moučkového cukru
- 85 g mletých ořechů
- 15 g hořkého kakaa
- 1 malé vejce nebo velký žloutek
- ½ lžičky mleté skořice
- ½ lžičky mletého hřebíčku
- moučkový cukr na obalení
Všechny suroviny promíchejte, dobře propracujte, zabalte a nechte přes noc odležet v lednici.
Z odleželého těsta odeberte vždy kousek a vtiskněte do pracnové formy. Naplněné formičky dejte na plech a pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů 7–10 minut.
Pracny nechte chvíli vychladnout, pak je vyklepněte z formy a obalte v moučkovém cukru.
Mandlové rohlíčky
Ingredience
- 140 g hladké mouky
- 140 g másla
- 60 g mletých mandlí
- 60 g moučkového cukru
- moučkový cukr, vanilkový cukr na obalení
Ze surovin vypracujte těsto, zabalte ho do fólie a uložte na noc do lednice. Druhý den těsto nechte trochu povolit při pokojové teplotě a krátce ještě propracujte.
Z těsta postupně ukrajujte větší kusy, které vyválíte do válečku a ten nakrájíte na 5cm kousky. Dejte je na plech a zahněte do tvaru písmene C. Pečte na 170 stupňů 15–20 minut.
Rohlíčky po upečení nechte krátce vychladnout a poté obalte v prosátém moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.
Masarykovo cukroví
Ingredience
- 170 g hladké mouky
- 120 g másla
- 100 g lískových ořechů
- 50 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- vanilka
- moučkový cukr na obalení
Lískové ořechy zalijte teplou vodou hodinu předtím, než začnete dělat těsto.
Změklé máslo utřete s moučkovým cukrem a žloutkem do hladké pěny. Přidejte mouku a vanilku (vanilkový lusk, pasta, extrakt…). Ručně propracujte těsto. Pracujte rychle, dlouhé hnětení není u tohoto těsta dobré.
Ořechy slijte, nechte okapat a celé vsypejte do těsta.
Nyní si těsto rozdělte na 2 poloviny. Z každé vyválejte váleček silný 3–4cm. Zabalte do fólie a nechte přes noc odležet v lednici.
Válečky pak nakrájejte na 1cm silná kolečka. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů asi 15 minut, dokud lehce nezezlátnou.
Ještě teplé cukroví obalte v moučkovém cukru ze všech stran.
Netradiční cukroví
Nepečené mandlové hříbečky
Ingredience
- 200 g mandlí
- 200 g moučkového cukru
- 2–3 lžíce medu, javorového sirupu nebo 1 bílek
- 1 lžíce hořkého kakaa
Mandle spařte horkou vodou a nechte chvíli odpočinout. Poté vodu slijte, mandle oloupejte a osušte. Pomocí strojku je namelte najemno. Přidejte cukr, javorový sirup/med nebo bílek.
Těsto důkladně propracujte, aby se spojilo. Možná budete muset ještě trochu něčeho tekutého přidat. Třetinu těsta obarvěte kakaem a opět dobře propracujte.
Ze světlého těsta vytvarujte nožičky, z tmavého klobouček (začněte kuličkou a pak dotvarujte). Klobouk pak umístěte na nožičku, lehce přitlačte a tím vytvořte hříbek. Těsto docela lepí, mělo by tedy dobře držet. Z této várky uděláte 30–40 hříbků.
Hříbky dejte do chladu a nechte minimálně 1 den zaschnout.
Kakaové rohlíčky s chilli
Ingredience
- 120 g hladké mouky
- 120 g moučkového cukru
- 120 g mletých vlašských ořechů
- 120 g změklého másla
- 15 g hořkého kakaa (2 lžíce)
- špetka skořice
Na polití:
- hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa
- mleté červené chilli – např. Red Jalapeňo
Všechny suroviny na těsto propracujte, zabalte do fólie a nechte přes noc uležet v lednici.
Druhý den těsto opět propracujte. Pak tvořte kuličky, ty namačkejte do silikonové formy na rohlíčky. Poprvé doporučuji formu vymazat troškou tuku, pro další dávky to už není nutné.
Pokud nemáte silikonovou formu, vyválejte z těsta 1cm silný váleček, nakrájejte ho na stejně velké kousky, dejte na plech vyložený pečicím papírem a trošku zahněte.
Pečte v předehřáté troubě 15–20 minut. Až okraje začnou tmavnout, rohlíčky vyndejte.
U silikonové formy je důležité nechat rohlíčky vychladnout a teprve poté opatrně vyklopit.
Po vychladnutí si rozpusťte čokoládu. Konce rohlíčků do ní namočte a posypte špetkou chilli.
Ježci
Ingredience
- 300 g dětských piškotů
- 200 g moučkového cukru
- 200 g másla
- 2 žloutky nebo 40 g rozpuštěného másla
- 2 lžíce rumu (lze vynechat)
Poleva:
- čokoláda na vaření
- 2–3 lžičky másla
- strouhaný kokos (na ozdobu)
Piškoty rozmixujte. Smíchejte je s cukrem a změklým máslem. Dále přidejte 2 žloutky nebo 40 g rozpuštěného másla. Podle potřeby přidejte i rum.
Propracujte těsto a poté z něj udělejte kuličky. Každou kuličku na jedné straně lehce přimáčkněte, tím vytvoříte čumáček.
Na polevu si ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem. Ježka namočte do čokoládové polevy, ale pouze zadní část a posypte strouhaným kokosem.
Po ztuhnutí ještě rozpusťte trochu čokolády a pomocí špejle dokreslete čumáček, oči a nos. Nechte ztuhnout a uložte do chladu.
Tip: Místo strouhaného kokosu se dají použít i strouhané ořechy, sekané mandle nebo jiné zdobení.
Marcipánové špalíčky
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 120 g másla
- 100 g marcipánu
- 50 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- špetka soli
- pomerančová kůra
- moučkový cukr na obalení
Změklé máslo utřete s moučkovým cukrem a žloutky. Přidejte marcipán natrhaný na kousky a zašlehejte (chvilku to bude trvat, než se marcipán spojí).
Přidejte prosátou mouku, trošku pomerančové kůry a špetku soli. Těsto propracujte.
Z těsta vytvořte 4 válečky, zabalte je do fólie a dejte ztuhnout do lednice.
Válečky vyválejte na 1,5–2cm silného hada a toho pak nakrájejte na jednotlivé špalíčky. Dejte je na plech a pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů asi 15 minut. Po vychladnutí obalte v moučkovém cukru.
Matcha cukroví
Ingredience
- 180 g celozrnné špaldové mouky
- 125 g másla
- 50 g kokosového cukru
- 6 g matcha čaje
- špetka himalájské soli
- hořká čokoláda se 70 % kakaa
- džem (skvělý je pomerančovo-zázvorový)
Z mouky, másla, cukru, matchy a soli vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a dejte na noc do lednice. Poté ho vyválejte na 2–3mm a vykrájejte z něj libovolné tvary. Pečte na 180 stupňů 10–12 minut.
Po vychladnutí potřete džemem a slepte dohromady. Nakonec cukroví ponořte do čokolády a posypte špetkou matchy.
Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: nepecenecukrovi.cz, zijemehomemade.cz, recepty.cuketka.cz, mlsnavarecka.cz, kucharkaprodceru.cz, vikendovepeceni.cz, hodnedomaci.cz