Slavnostní bramborový salát s houbami
Suroviny
- 1 kg ve slupce uvařených brambor (ideálně den předem)
- 250 g hub ve sladkokyselém nálevu
- 5 vajec
- 2 červené cibule
- 1 velká červená paprika nebo 2 střední kapie
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Zálivka:
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce bílého vinného octa
- ½ lžíce cukru
- ½ lžičky soli
- Předem uvařené brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Osolte je a opepřete.
- Přidejte odkapané houby (nechte je vcelku) a cibuli s paprikou nakrájené na kostičky. Salát lehce promíchejte.
- Vše na zálivku smíchejte v malé misce. Asi 2/3 nalijte do salátu, přidejte vejce nakrájená na kostičky a opatrně promíchejte. Ochutnejte, a pokud chcete, přidejte ještě sůl a pepř nebo další zálivku.
Tip: Místo řízku zkuste se salátem podávat maso okořeněné divokým kořením a bylinkami.
Vídeňský bramborový salát
Suroviny
- 1 kg salátových brambor
- 300 ml vývaru (ideálně hovězího)
- 8 malých nakládaných okurek
- 4 lžíce slunečnicového oleje
- 2 lžíce jemného octa (jablečný, vinný)
- 3 jarní cibulky
- sůl
- listy polníčku nebo špenátu na servírování (volitelně)
- Salátové brambory uvařte ve slupce, ideálně v páře. Ještě horké je oloupejte, aby byly schopné nasáknout zálivku. Také uvolní škrob, který vytvoří tu správně krémovou omáčku.
- Zálivku připravte z octa, oleje a lžičky soli. Přidejte horký vývar a promíchejte, případně ještě dosolte.
- Oloupané brambory nakrájejte na plátky nebo použijte kráječ na vejce. Přidejte je do mísy s teplou zálivkou a opatrně promíchejte.
- Na závěr přidejte jarní cibulku nakrájenou na plátky a okurky na kolečka.
Odlehčený bramborový salát s jablky
Suroviny
- 1,5 kg brambor uvařených ve slupce
- 300 g červených jablek
- 240 g žluté cibule
- 200 g nakládaných okurek
- 20 g crème fraîche nebo zakysané smetany
- 100 g smetany, min. 30% tuku
- 10 g citronové šťávy
- 10 g hořčice
- 2 lžičky soli
- ½ lžičky mletého černého pepře
- 2 snítky čerstvého kopru
- Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Oloupejte je a nakrájejte na kostky.
- Kopr nasekejte nadrobno a společně s jablky, okurkou a citronovou šťávou dejte do elektrického sekáčku/choppera a krátce mixujte. Přidejte do mísy k bramborám.
- Crème fraîche, smetanu, hořčici, sůl a pepř promíchejte. Nalijte k bramborám a vše dobře opět promíchejte.
- Před podáváním nechte minimálně 30 minut uležet v lednici.
Tradiční salát
Suroviny
- 600 g salátových brambor
- 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 2 nakládané okurky
- 2 vejce uvařená natvrdo
- 4 lžíce majonézy
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžíce nasekané cibule
- sůl, pepř
- lák z okurek
- Brambory vařte ve slupce do změknutí. Vodu dobře osolte.
- Oloupanou zeleninu 5–7 minut povařte.
- Brambory i zeleninu sceďte a nechte krátce vychladnout. Poté brambory nakrájejte na kostičky 1 ×1cm velké a zeleninu na ještě o něco menší kostky.
- Vajíčka a okurky nakrájejte nadrobno.
- Vše dejte do mísy – brambory, zeleninu, okurky, vejce, cibulku a k tomu přidejte majonézu, hořčici a trochu láku z okurek. Osolte a opepřete. Opatrně promíchejte.
- Nechte odležet v lednici.
Lehký bramborový salát bez lepku, vajec a mléka
Suroviny
- 1 kg brambor
- 1 menší mrkev
- 1 menší červená paprika
- 1 menší červená cibule
- ½ salátové okurky
- asi 2 lžíce balsamico octa
- asi 1 lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
- Brambory uvařte ve slupce společně s mrkví. Nezapomeňte vodu osolit.
- Vychladlé brambory i mrkev oloupejte a nakrájejte na kostičky. Přidejte nakrájenou papriku a okurku. Cibuli nakrájejte na drobné kostičky.
- Vše promíchejte, a ještě podle chuti přidejte olivový olej a balsamico ocet. Osolte a opepřete.
Tip: Pokud nemáte rádi čerstvou cibuli, spařte ji horkou vodou přes cedník.
Fitnes bramborový salát
Suroviny
- 680 g uvařených salátových brambor
- 150 g bílého selského jogurtu
- 100 g čerstvé mrkve
- 100 g mraženého hrášku
- 100 g sterilovaných okurek
- 5 vajec
- 1 lžíce majonézy
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 2 lžičky soli
- špetka pepře
- Stejně jako na ostatní saláty je třeba uvařit brambory ve slupce. Vodu vždy osolte. Mezitím si uvařte i vajíčka natvrdo.
- Mrkev vařte vcelku 20–30 minut doměkka, pár minut před koncem k ní přidejte mražený hrášek, aby se také uvařil.
- Mrkev po uvaření nakrájejte na kostičky, stejně tak i sterilované okurky.
- Vychladlé brambory a vajíčka protlačte přes kráječ nebo ručně nakrájejte na kostičky. Dejte je do mísy.
- Přidejte mrkev, hrášek, okurky, hořčici, majonézu a polovinu jogurtu. Osolte a opepřete. Dobře promíchejte.
- Kdo má rád více jogurtu, přidá i druhou půlku anebo ještě více majonézy. Pro odlehčenou verzi majonézu vynechejte úplně.
- Pro kyselejší chuť přidejte trochu láku z okurek.
Tip: Pro nejlepší chuť nechte salát odležet do druhého dne.
Bramborový salát s mátou
Suroviny
- 650 g brambor
- 150 g mraženého hrášku
- 100 g majonézy
- 60 g zakysané smetany
- 2 větvičky máty (klasické, nikoli peprné)
- 1 lžička třtinového cukru
- ½ lžičky mořské soli
- ½ lžičky nahrubo namletého černého pepře anebo mix více barev
- Po uvaření nechte brambory vychladnout. Oloupejte je a nakrájejte na kostičky.
- Hrášek zalijte vodou a nechte 5 minut povařit. Hned poté ho sceďte a propláchněte co nejstudenější vodou, aby si zachoval sytě zelenou barvu.
- Majonézu smíchejte se zakysanou smetanou, solí, cukrem a čerstvě namletým pepřem. Pak směs přidejte do mísy k bramborám a hrášku.
- Mátu otrhejte a lístky nakrájejte na silnější proužky. Přidejte do salátu a vše promíchejte.
- Na talíři ozdobte větvičkou máty, a přidejte ještě troškou nahrubo namletého pepře.
Bramborový salát se sojolkou
Zdravější varianta bramborového salátu.
Suroviny
- 400 g uvařených brambor
- 200 g mražené zeleniny (směs pod svíčkovou nebo 100 g mrkve, 50 g celeru a 50 g petržele)
- 60 g bílé cibule
- 1 lžička hořčice
- 1 lžička řepkového panenského oleje
- 80 g sojolky (sójová tatarka)
- 75 g kysaného zelí
- umeocet
- koření „Horalka“, bazalka, saturejka
- mořská sůl
- Předem uvařené vychladlé brambory oloupejte a nakrájejte na plátky. Další možnost je protlačit je mřížkou.
- Nakrájenou zeleninu uvařte v osolené vodě. Po uvaření slijte a nechte vychladnout.
- Cibulku nakrájejte najemno a spařte vařící vodou.
- Kysané zelí sceďte, vymačkejte nálev a nakrájejte ho najemno.
- V míse smíchejte brambory, zeleninu, cibulku, zelí, sůl, trochu umeocta, olej, hořčici, koření a sojolku (2-3 lžíce).
Tip: Salát obložte čerstvou zeleninou a petrželkou.
Bramborový salát s chilli
Suroviny
- 400 g brambor
- 1 velký bílý jogurt
- 16 ks chilli papriček
- sůl podle chuti
- Uvařené brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a dejte do mísy.
- Nakrájené chilli papričky smíchejte společně s jogurtem a solí.
- Chilli jogurt nalijte do brambor a promíchejte.
- Před podáváním nechte salát odležet.
Slavnostní salát
Suroviny
- 1,5 kg salátových brambor
- 500 g mražené směsi hrášku a mrkve
- 500 g vepřové šunky vcelku (90% masa a více)
- 200 g selského bílého jogurtu
- 110–200 g majonézy
- 4 vejce uvařená natvrdo
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 3 lžičky soli
- 1 lžička mletého černého pepře
- 2 lžíce cukru
- Brambory ve slupce po vychladnutí oloupejte a nakrájejte na kostky asi 1 cm velké.
- Hrášek s mrkví 10 minut povařte a poté nechte vychladnout.
- Vajíčka uvařte natvrdo. Oloupejte je a nakrájejte na kostičky. Šunku nakrájejte na malé kostky.
- Do velké mísy dejte brambory, hrášek, mrkev a vajíčka.
- V malé misce smíchejte jogurt, majonézu, hořčici, sůl, cukr a pepř. Dobře promíchejte, aby se cukr zcela rozpustil. Směs nalijte do salátu a promíchejte.
Pár tipů nakonec:
- Nejvhodnější volbou jsou salátové brambory. Lépe drží tvar, zatímco jiné se při míchání mohou rozpadnout, a to není dobré.
- Salát nechte odležet v lednici, ideálně přes noc.
- Brambory je lepší uvařit den dopředu, aby byly zcela vychladlé a po oloupání si zachovaly tvar. Ovšem u vídeňského salátu to neplatí, tam je třeba, aby byly brambory naopak horké.
- Do salátu vybírejte podobně velké brambory kvůli stejné době vaření. Když budete mít velké a malé, než se ty velké uvaří, budou ty malé zcela rozvařené (v takovém případě musíte menší kusy vyndat z vody dříve).
K bramborovému salátu patří řízky. Dvě rady, které se vám mohou hodit:
- Nesmíte lepek? Na obalení řízku zvolte rýžovou či jinou bezlepkovou mouku a jako poslední vrstvu pak kukuřičnou strouhanku.
- Chcete ty nejlepší řízky? Na smažení použijte přepuštěné máslo (ghí). Má vysoký bod přepalování, takže řízky budou upečené krásně dozlatova, bez černých teček a také budou mnohem chutnější.
Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: cookidoo.cz, proalergiky.cz, varimezdrave.cz, sedme-nebe.webnode.cz, kitchenette.cz, recepty.cuketka.cz, bajolafit.cz, blog.decodoma.cz, zijemehomemade.cz