Vaření

10 receptů na bramborový salát, ze kterých si vybere skutečně každý

Vánoční svátky se kvapem blíží, a jestli k nim něco patří, tak je to bramborový salát. Dovedete si bez něj představit slavnostní tabuli? My tedy ne. Připravili jsme 10 zajímavých receptů na bramborový salát. Každý je jiný, takže věříme, že si najdete svého favorita.

Majonézový salát
Zdroj: Shutterstock

Slavnostní bramborový salát s houbami

Suroviny

  • 1 kg ve slupce uvařených brambor (ideálně den předem)
  • 250 g hub ve sladkokyselém nálevu
  • 5 vajec
  • 2 červené cibule
  • 1 velká červená paprika nebo 2 střední kapie
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Zálivka:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • ½ lžíce cukru
  • ½ lžičky soli
  1. Předem uvařené brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Osolte je a opepřete.
  2. Přidejte odkapané houby (nechte je vcelku) a cibuli s paprikou nakrájené na kostičky. Salát lehce promíchejte.
  3. Vše na zálivku smíchejte v malé misce. Asi 2/3 nalijte do salátu, přidejte vejce nakrájená na kostičky a opatrně promíchejte. Ochutnejte, a pokud chcete, přidejte ještě sůl a pepř nebo další zálivku.

Tip: Místo řízku zkuste se salátem podávat maso okořeněné divokým kořením a bylinkami.

Vídeňský bramborový salát

Suroviny

  • 1 kg salátových brambor
  • 300 ml vývaru (ideálně hovězího)
  • 8 malých nakládaných okurek
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžíce jemného octa (jablečný, vinný)
  • 3 jarní cibulky
  • sůl
  • listy polníčku nebo špenátu na servírování (volitelně)
Vídeňský bramborový salát
Zdroj: Shutterstock
  1. Salátové brambory uvařte ve slupce, ideálně v páře. Ještě horké je oloupejte, aby byly schopné nasáknout zálivku. Také uvolní škrob, který vytvoří tu správně krémovou omáčku.
  2. Zálivku připravte z octa, oleje a lžičky soli. Přidejte horký vývar a promíchejte, případně ještě dosolte.
  3. Oloupané brambory nakrájejte na plátky nebo použijte kráječ na vejce. Přidejte je do mísy s teplou zálivkou a opatrně promíchejte.
  4. Na závěr přidejte jarní cibulku nakrájenou na plátky a okurky na kolečka.

Odlehčený bramborový salát s jablky

Suroviny

  • 1,5 kg brambor uvařených ve slupce
  • 300 g červených jablek
  • 240 g žluté cibule
  • 200 g nakládaných okurek
  • 20 g crème fraîche nebo zakysané smetany
  • 100 g smetany, min. 30% tuku
  • 10 g citronové šťávy
  • 10 g hořčice
  • 2 lžičky soli
  • ½ lžičky mletého černého pepře
  • 2 snítky čerstvého kopru
  1. Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Oloupejte je a nakrájejte na kostky.
  2. Kopr nasekejte nadrobno a společně s jablky, okurkou a citronovou šťávou dejte do elektrického sekáčku/choppera a krátce mixujte. Přidejte do mísy k bramborám.
  3. Crème fraîche, smetanu, hořčici, sůl a pepř promíchejte. Nalijte k bramborám a vše dobře opět promíchejte.
  4. Před podáváním nechte minimálně 30 minut uležet v lednici.

Tradiční salát

Suroviny

  • 600 g salátových brambor
  • 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 2 nakládané okurky
  • 2 vejce uvařená natvrdo
  • 4 lžíce majonézy
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžíce nasekané cibule
  • sůl, pepř
  • lák z okurek
Tradiční bramborový salát
Zdroj: Shutterstock
  1. Brambory vařte ve slupce do změknutí. Vodu dobře osolte.
  2. Oloupanou zeleninu 5–7 minut povařte.
  3. Brambory i zeleninu sceďte a nechte krátce vychladnout. Poté brambory nakrájejte na kostičky 1 ×1cm velké a zeleninu na ještě o něco menší kostky.
  4. Vajíčka a okurky nakrájejte nadrobno.
  5. Vše dejte do mísy – brambory, zeleninu, okurky, vejce, cibulku a k tomu přidejte majonézu, hořčici a trochu láku z okurek. Osolte a opepřete. Opatrně promíchejte.
  6. Nechte odležet v lednici.

Lehký bramborový salát bez lepku, vajec a mléka

Suroviny

  • 1 kg brambor
  • 1 menší mrkev
  • 1 menší červená paprika
  • 1 menší červená cibule
  • ½ salátové okurky
  • asi 2 lžíce balsamico octa
  • asi 1 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  1. Brambory uvařte ve slupce společně s mrkví. Nezapomeňte vodu osolit.
  2. Vychladlé brambory i mrkev oloupejte a nakrájejte na kostičky. Přidejte nakrájenou papriku a okurku. Cibuli nakrájejte na drobné kostičky.
  3. Vše promíchejte, a ještě podle chuti přidejte olivový olej a balsamico ocet. Osolte a opepřete.

Tip: Pokud nemáte rádi čerstvou cibuli, spařte ji horkou vodou přes cedník.

Fitnes bramborový salát

Suroviny

  • 680 g uvařených salátových brambor
  • 150 g bílého selského jogurtu
  • 100 g čerstvé mrkve
  • 100 g mraženého hrášku
  • 100 g sterilovaných okurek
  • 5 vajec
  • 1 lžíce majonézy
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžičky soli
  • špetka pepře
  1. Stejně jako na ostatní saláty je třeba uvařit brambory ve slupce. Vodu vždy osolte. Mezitím si uvařte i vajíčka natvrdo.
  2. Mrkev vařte vcelku 20–30 minut doměkka, pár minut před koncem k ní přidejte mražený hrášek, aby se také uvařil.
  3. Mrkev po uvaření nakrájejte na kostičky, stejně tak i sterilované okurky.
  4. Vychladlé brambory a vajíčka protlačte přes kráječ nebo ručně nakrájejte na kostičky. Dejte je do mísy.
  5. Přidejte mrkev, hrášek, okurky, hořčici, majonézu a polovinu jogurtu. Osolte a opepřete. Dobře promíchejte.
  6. Kdo má rád více jogurtu, přidá i druhou půlku anebo ještě více majonézy. Pro odlehčenou verzi majonézu vynechejte úplně.
  7. Pro kyselejší chuť přidejte trochu láku z okurek.

Tip: Pro nejlepší chuť nechte salát odležet do druhého dne.

Bramborový salát s mátou

Suroviny

  • 650 g brambor
  • 150 g mraženého hrášku
  • 100 g majonézy
  • 60 g zakysané smetany
  • 2 větvičky máty (klasické, nikoli peprné)
  • 1 lžička třtinového cukru
  • ½ lžičky mořské soli
  • ½ lžičky nahrubo namletého černého pepře anebo mix více barev
Bramborový salát s mátou
Zdroj: Shutterstock
  1. Po uvaření nechte brambory vychladnout. Oloupejte je a nakrájejte na kostičky.
  2. Hrášek zalijte vodou a nechte 5 minut povařit. Hned poté ho sceďte a propláchněte co nejstudenější vodou, aby si zachoval sytě zelenou barvu.
  3. Majonézu smíchejte se zakysanou smetanou, solí, cukrem a čerstvě namletým pepřem. Pak směs přidejte do mísy k bramborám a hrášku.
  4. Mátu otrhejte a lístky nakrájejte na silnější proužky. Přidejte do salátu a vše promíchejte.
  5. Na talíři ozdobte větvičkou máty, a přidejte ještě troškou nahrubo namletého pepře.

Bramborový salát se sojolkou

Zdravější varianta bramborového salátu.

Suroviny

  • 400 g uvařených brambor
  • 200 g mražené zeleniny (směs pod svíčkovou nebo 100 g mrkve, 50 g celeru a 50 g petržele)
  • 60 g bílé cibule
  • 1 lžička hořčice
  • 1 lžička řepkového panenského oleje
  • 80 g sojolky (sójová tatarka)
  • 75 g kysaného zelí
  • umeocet
  • koření „Horalka“, bazalka, saturejka
  • mořská sůl
  1. Předem uvařené vychladlé brambory oloupejte a nakrájejte na plátky. Další možnost je protlačit je mřížkou.
  2. Nakrájenou zeleninu uvařte v osolené vodě. Po uvaření slijte a nechte vychladnout.
  3. Cibulku nakrájejte najemno a spařte vařící vodou.
  4. Kysané zelí sceďte, vymačkejte nálev a nakrájejte ho najemno.
  5. V míse smíchejte brambory, zeleninu, cibulku, zelí, sůl, trochu umeocta, olej, hořčici, koření a sojolku (2-3 lžíce).

Tip: Salát obložte čerstvou zeleninou a petrželkou.

Bramborový salát s chilli

Suroviny

  • 400 g brambor
  • 1 velký bílý jogurt
  • 16 ks chilli papriček
  • sůl podle chuti
  1. Uvařené brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a dejte do mísy.
  2. Nakrájené chilli papričky smíchejte společně s jogurtem a solí.
  3. Chilli jogurt nalijte do brambor a promíchejte.
  4. Před podáváním nechte salát odležet.

Slavnostní salát

Suroviny

  • 1,5 kg salátových brambor
  • 500 g mražené směsi hrášku a mrkve
  • 500 g vepřové šunky vcelku (90% masa a více)
  • 200 g selského bílého jogurtu
  • 110–200 g majonézy
  • 4 vejce uvařená natvrdo
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 3 lžičky soli
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 2 lžíce cukru
Slavnostní bramborový salát
Zdroj: Shutterstock
  1. Brambory ve slupce po vychladnutí oloupejte a nakrájejte na kostky asi 1 cm velké.
  2. Hrášek s mrkví 10 minut povařte a poté nechte vychladnout.
  3. Vajíčka uvařte natvrdo. Oloupejte je a nakrájejte na kostičky. Šunku nakrájejte na malé kostky.
  4. Do velké mísy dejte brambory, hrášek, mrkev a vajíčka.
  5. V malé misce smíchejte jogurt, majonézu, hořčici, sůl, cukr a pepř. Dobře promíchejte, aby se cukr zcela rozpustil. Směs nalijte do salátu a promíchejte.

Pár tipů nakonec:

  • Nejvhodnější volbou jsou salátové brambory. Lépe drží tvar, zatímco jiné se při míchání mohou rozpadnout, a to není dobré.
  • Salát nechte odležet v lednici, ideálně přes noc.
  • Brambory je lepší uvařit den dopředu, aby byly zcela vychladlé a po oloupání si zachovaly tvar. Ovšem u vídeňského salátu to neplatí, tam je třeba, aby byly brambory naopak horké.
  • Do salátu vybírejte podobně velké brambory kvůli stejné době vaření. Když budete mít velké a malé, než se ty velké uvaří, budou ty malé zcela rozvařené (v takovém případě musíte menší kusy vyndat z vody dříve).

K bramborovému salátu patří řízky. Dvě rady, které se vám mohou hodit:

  • Nesmíte lepek? Na obalení řízku zvolte rýžovou či jinou bezlepkovou mouku a jako poslední vrstvu pak kukuřičnou strouhanku.
  • Chcete ty nejlepší řízky? Na smažení použijte přepuštěné máslo (ghí). Má vysoký bod přepalování, takže řízky budou upečené krásně dozlatova, bez černých teček a také budou mnohem chutnější.

Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: cookidoo.cz, proalergiky.cz, varimezdrave.cz, sedme-nebe.webnode.cz, kitchenette.cz, recepty.cuketka.cz, bajolafit.cz, blog.decodoma.cz, zijemehomemade.cz