Cuketová polévka s červenou čočkou
Červená čočka má v porovnání s ostatními druhy čočky tu výhodu, že ji nemusíme před vařením namáčet, čímž ušetříme čas. A díky obsahu vlákniny výborně zasytí.
Budete potřebovat
- 3 velké cukety
- 1 cibuli
- 4 stroužky česneku
- 100 g červené čočky
- 2 lžíce přepuštěného másla
- ½ lžičky kurkumy
- ½ lžičky mletého kmínu
- sůl
- 1 lžíci dýňového oleje
- semínka podle chuti
- parmazán
Jak na to:
- Cibuli a tři stroužky česneku očistíme a nadrobno nakrájíme a oprahneme na přepuštěném másle.
- Když jsou cibule a česnek opražené do zlatova, přidáme na kousky nakrájené cukety. Celou směs chvíli podusíme.
- Během dušení přidáme kurkumu a kmín a vše promícháme.
- Zalejeme vodou tak, aby byla zhruba 1 cm nad celou cuketovou směsí.
- Přidáme červenou čočku a vaříme, než je čočka uvařená.
- Uvařenou polévku rozmixujeme ponorným mixérem.
- Dochutíme solí a dýňovým olejem. Propasíruje poslední stroužek česneku.
- Podáváme s nastrouhaným parmazánem nebo semínky.
Zapékané cukety
Budete potřebovat
- cukety (na 4 porce potřebujeme 4 kusy)
- 2 větší rajčata
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- mozzarellu, parmazán, sýr na strouhání
- bazalku
- špetku soli a pepře
Jak na to:
- Cukety umyjeme, odřízneme konce a každou rozřízneme na polovinu. Vydlabeme vnitřky cuket, které si odložíme do misky. Vydlabané cukety si odložíme na plech.
- Příprava náplně: v hrnci na oleji osmahneme cibulku.
- Vydlabané dužiny z cuket pokrájíme na drobné kousky, přidáme k cibuli a celou směs podusíme.
- Když cuketa změkne, přidáme nadrobno nakrájená rajčata.
- Nakonec přidáme bazalku, špetku pepře a soli, a dusíme dalších 10 minut tak, aby se rajčata moc nerozvařila.
- Když máme směs hotovou, začneme jí plnit cukety.
- Úplně na konec naplněné cukety posypeme sýrem a dáme péct. Pečeme v troubě na 180 °C zhruba 15 až 20 minut.
Věděli jste? Cuketa je díky nízkému obsahu kalorií vhodná při hubnutí. Pak je nejlepší připravit ji jednoduše dušením nebo přidáním do polévky. V syrovém stavu je skvělým doplňkem salátu. Cuketa je však také velmi účinná při detoxikaci organismu.
Text: Renáta Gesvantnerová
Foto: iStock, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů