Vaření

2 výtečné recepty z cukety: Dejte si polévku s čočkou anebo si tuto zeleninu zapečte v troubě

Cuketa je zelenina, kterou můžete v obchodech sehnat celoročně. Její využití je pestré. My jsme si z ní připravili skvělou jarní polévku a také jsme ji zapekli v troubě se sýrem a rajčaty.

Cuketa se sýrem a rajčaty
Zdroj: Shutterstock

Cuketová polévka s červenou čočkou

Červená čočka má v porovnání s ostatními druhy čočky tu výhodu, že ji nemusíme před vařením namáčet, čímž ušetříme čas. A díky obsahu vlákniny výborně zasytí.

Cuketová polévka s červenou čočkou
Zdroj: iStock

Budete potřebovat

  • 3 velké cukety
  • 1 cibuli
  • 4 stroužky česneku
  • 100 g červené čočky
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • ½ lžičky kurkumy
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • sůl
  • 1 lžíci dýňového oleje
  • semínka podle chuti
  • parmazán

Jak na to:

  1. Cibuli a tři stroužky česneku očistíme a nadrobno nakrájíme a oprahneme na přepuštěném másle.
  2. Když jsou cibule a česnek opražené do zlatova, přidáme na kousky nakrájené cukety. Celou směs chvíli podusíme.
  3. Během dušení přidáme kurkumu a kmín a vše promícháme.
  4. Zalejeme vodou tak, aby byla zhruba 1 cm nad celou cuketovou směsí.
  5. Přidáme červenou čočku a vaříme, než je čočka uvařená.
  6. Uvaře­nou polévku rozmixujeme ponorným mixérem.
  7. Dochutíme solí a dýňovým olejem. Propasíruje poslední stroužek česneku.
  8. Podáváme s nastrouhaným parmazánem nebo semínky.

Zapékané cukety

Zapékané cukety
Zdroj: iStock

Budete potřebovat

  • cukety (na 4 porce potřebujeme 4 kusy)
  • 2 větší rajčata
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • mozzarellu, parmazán, sýr na strouhání
  • bazalku
  • špetku soli a pepře

Jak na to:

  1. Cukety umyjeme, odřízneme konce a každou rozřízneme na polovinu. Vydlabeme vnitřky cuket, které si odložíme do misky. Vydlabané cukety si odložíme na plech.
  2. Příprava náplně: v hrnci na oleji osmahneme cibulku.
  3. Vydlabané dužiny z cuket pokrájíme na drobné kousky, přidáme k cibuli a celou směs podusíme.
  4. Když cuketa změkne, přidáme nadrobno nakrájená rajčata.
  5. Nakonec přidáme bazalku, špetku pepře a soli, a dusíme dalších 10 minut tak, aby se rajčata moc nerozvařila.
  6. Když máme směs hotovou, začneme jí plnit cukety.
  7. Úplně na konec naplněné cukety posypeme sýrem a dáme péct. Pečeme v troubě na 180 °C zhruba 15 až 20 minut.

Věděli jste? Cuketa je díky nízkému obsahu kalorií vhodná při hubnutí. Pak je nejlepší připravit ji jednoduše dušením nebo přidáním do polévky. V syrovém stavu je skvělým doplňkem salátu. Cuketa je však také velmi účinná při detoxikaci organismu.

Text: Renáta Gesvantnerová
Foto: iStock, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů