Místo másla! Avokádové guacamole
- zralá avokáda, 2 ks
- limetková šťáva, 5 lžiček
- sušená rajčata, drcená, podle chuti
- chilli paprička nebo pepř
- česnek, 2 stroužky
- muškátový oříšek, podle chuti
- koriandr, podle chuti
- mořská sůl, 1/2 lžičky
- olivový olej, 1 lžíce
Očištěné avokádo rozmělníme vidličkou a přidáme všechny ostatní ingredience. Chilli papričku můžete vynechat, nemáte-li rádi pikantní jídla. Podáváme jako pomazánku s pečivem nebo jako tzv. dip k masu a salátům.
Špenátové lívance
Vyskoušejte také: Ledové polévky – osvěžující, rychlé a extrémně zdravé
- hladká mouka, 2/3 sklenice
- mléko, 1 šálek
- sójová omáčka, 2 lžíce
- prášek do pečiva, 1 lžička
- zelená cibulka, 1/2 svazku
- listový špenát, 150 g
- čerstvá máta, 1 stonek
- petrželová nať
- čerstvý koriandr
- vejce, 1ks
- olej
V misce smícháme vejce se sójovou omáčkou, přidáme mouku s práškem do pečiva a za stálého míchání pomalu přiléváme mléko, dokud se nevytvoří konzistence jako na palačinky.
Všechny bylinky nasekáme nadrobno a přidáme do těsta, promícháme a na pánvi s olejem smažíme lívance z každé strany dvě až tři minuty.
Smoothie z celeru
- řapíkatý celer, 2 stonky
- zelené jablko se slupkou, 1ks
- okurka, 5 silnějších koleček se slupkou
- citronová šťáva, z půlky jednoho citronu
- voda, 1 sklenice
- petrželová nať
- hrst listového špenátu
- zázvor, podle chuti
Z uvedeného množství připravíme tři až čtyři sklenice nápoje, který můžeme uskladnit do druhého dne v lednici. Dobře pomáhá i při redukci hmotnosti.
Celer, okurku a jablko nakrájíme na menší kousky a spolu s ostatními přísadami dobře rozmixujeme. Petrželové nati může být více než špenátu.
Text: redakce
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů