Francouzský ovocný koláč
Galette je velmi vděčný rustikální koláč, u kterého můžeme experimentovat s ovocnou náplní, podle sezony. Začátkem léta použijeme drobné ovoce, koncem léta švestky. Taktéž nezáleží na přesných rovných okrajích koláče, jak ho vyválíme, takový bude.
Budete potřebovat
Na křehké těsto:
- 125 g studeného másla
- 100 g práškového cukru
- špetku soli
- 250 g hladké mouky
- 2 vejce (1 bílek necháme na potření těsta)
Na ovocnou náplň:
- 500 g drobného čerstvého ovoce (borůvky, jahody, maliny, rybíz, podle sezony)
- 1 zarovnaná polívková lžíce škrobu
- 2 polévkové lžíce přírodního cukru krystal
- 1 čajová lžička mleté skořice
Na těsto smícháme pokrájené máslo s cukrem a špetkou soli, přidáme mouku, vejce. Z těsta vyformujeme kouli, ale nezpracováváme ho příliš, aby zůstalo křehké. Těsto odložíme do ledničky.
Na náplň vysypeme do misky drobné ovoce. Přidáme škrob, cukr a skořici. Promícháme. Těsto vyndáme z ledničky (za půl hodiny až hodinu) a na papíru na pečení ho vyválíme do kruhu s průměrem cca 32 cm. Když se těsto lepí, tak váleček na těsto pomoučíme.
Přidáme ovocnou náplň i se vzniklou šťávou, ne však úplně k okrajům. Okraje zahneme a potřeme bílkem. Koláč přeložíme na plech na pečení vystlaný papírem. Troubu předehřejeme na 180 °C. Dáme péct na asi 35 minut (dokud okraje nezhnědnou). Po upečení necháme koláč půl hodinu odležet. Nejchutnější je však ještě teplý.
Čokoládové palačinky s krémem a ovocem
Budete potřebovat
Na palačinky:
- 1,5 hrnku celozrnné nebo polohrubé mouky
- 1–2 lžíce kakaa
- 1–2 lžíce třtinového cukru
- 2 vajíčka
- 500 ml mléka
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- špetka soli, olej
- práškový cukr na posypání
Na náplň:
- 400 ml smetany na šlehání (36 %)
- 200 g čokolády na vaření nebo čokolády se 70 % kakaa
- ovoce
Vajíčka vyšleháme s mlékem, cukrem a solí. V druhé misce smícháme mouku, kakao a prášek do pečiva a postupně za stálého míchání je přisypeme do těsta. Těsto by mělo být polořídké. Na rozpálené pánvi s kapkou oleje tvarujeme malé palačinky a opečeme je z obou stran.
Náplň: půl kelímku smetany vylejeme do hrnce, nalámeme do něj čokoládu a necháme krátce povařit. Vychladlou směs přikryjeme a vložíme na noc do ledničky. Před podáváním palačinek čokoládovou šlehačku vyšleháme. Když je tuhá, zlehka do ní vmícháme zbylou šlehačku z kelímku, kterou vyšleháme zvlášť.
Palačinky natřené krémem ukládáme na sebe. Mezi jednotlivé vrstvy dáme trochu ovoce a pár kousků dáme na vrch na ozdobu a posypeme práškovým cukrem.
Namísto palačinek si můžete udělat lívance. Nezapomeňte však, že na jejich přípravu potřebujete i droždí.
Jahodovo-citronový dort s mascarpone
Budete potřebovat
Na korpus:
- 100 g hladké mouky
- 80 g třtinového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička citronové kůry
- 3 vajíčka
- 25 g másla
Na krém:
- 250 g mascarpone
- 3 citrony
- 3 vajíčka
- 3 lžíce cukru
- špetka másla
Z bílků vyšleháme sníh; žloutky vyšleháme s cukrem a s kůrou z citronu do pěny a obě hmoty zlehka promícháme. Přidáme prosátou mouku a vlažné máslo, ručně promícháme a dáme na půl hodiny péct do formy s průměrem 26 cm na 170 °C. Korpus necháme vychladnout.
Mezitím vyšleháme vajíčka s cukrem a šťávou ze třech citronů, až pění. Hmotu potom mícháme nad vodní párou do zhutnění. Po vychladnutí přidáme mascarpone a pořádně promícháme. Vychladlý korpus příčně přeřízneme na dvě poloviny.
Spodní plát korpusu potřeme jahodovými povidly a následně polovinou citronového krému. Na krém ukládáme na tenko nakrájené čerstvé jahody. Krém a jahody překryjeme druhým plátem korpusu a postup opakujeme – na vrch ale ukládáme už celé jahody. Nakonec dort ozdobíme lístky máty a dáme zchladit.
Svěží jogurtový pohár
Budete potřebovat
- čerstvé jahody
- ovesné sušenky
- bílý jogurt
- med
Do sklenic navrstvíme přepůlené jahody, rozdrcené sušenky a jogurt oslazený lžičkou medu. Necháme pár hodin odpočinout v ledničce a servírujeme.
Text: redakce
Foto: iStock, Miroslava Maceková
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů