Hermelínová pomazánka
Oblíbená hermelínová pomazánka, kterou můžeme nejčastěji znát z obložených chlebíčků, je zkrátka česká klasika, kterou většina z nás miluje. Kromě sýru Hermelín obsahuje pomazánka nadrobno nakrájenou šunku, cibuli a vejce uvařená natvrdo.
Co budete potřebovat:
- 140 g hermelínu
- 85 g šunky
- 2 lžíce majonézy
- 2 lžíce mléka
- 2 vejce uvařená natvrdo
- ½ cibule
- špetku soli
- špetku mletého černého pepře
- zelenou petrželku na ozdobu
Postup:
- Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme nadrobno. Totéž platí pro cibuli, i tu oloupeme a nakrájíme nadrobno. Šunku a sýr Hermelín nakrájíme na malé kostičky.
- Nakrájené suroviny vložíme do mísy, přidáme majonézu a mléko. Lehce osolíme a opepříme. Vše důkladně promícháme.
- Před podáváním necháme alespoň hodinu odpočinout v chladničce. Znovu promícháme a podle potřeby, pokud se nám zdá málo slané, tak dosolíme.
Nakládaný hermelín
Hermelín se již tradičně používá jako sýr vhodný k nakládání. Nakládaný hermelín se většinou dochucuje česnekem, cibulí a paprikou, několika bylinkami (zejména rozmarýnem a/nebo tymiánem) a aromatickým kořením (např. bobulemi jalovce a bobkovým listem).
Z koření jsou dále oblíbená zrnka pepře a někdy se objevuje i nové koření. Každopádně každý má svůj vlastní a jedinečný recept, a tak záleží pouze na vás, jaká kombinace vám nejvíce zachutná.
Co budete potřebovat:
- 2 až 3 balení hermelínu
- 1 malou cibuli nebo ½ střední cibule (oloupaná, rozpůlená a nakrájená na tenké plátky)
- 3 stroužky česneku (utřít)
- 1 červenou chilli papričku nebo papričku jalapeňo (nakrájet na tenké plátky) nebo 1 lžičku mletých drcených chilli vloček nebo kajenského pepře
- 1 lžíci papriky
- 1 lžičku sušeného tymiánu
- 1 čajovou lžičku celého pepře
- ½ lžičky celých bobulí nového koření
- ⅛ čajové lžičky soli
- 3 bobkové listy
- olivový olej nebo slunečnicový olej
Postup:
- Sýr nakrájíme na kostky nebo klínky (pokud chcete, tak ho můžete i pouze rozříznout napůl).
- V míse smícháme cibuli, česnek, chilli papričku, papriku, tymián, zrnka pepře, bobule nového koření, sůl a bobkové listy.
- Poté přidáme kostky sýra a důkladně se směsí promícháme, aby se rovnoměrně obalil (směs také můžete vetřít mezi rozříznutý hermelín).
- Sýrovou směs přeneseme do skleněné nádoby (ideální je například sklenice od okurek, ale klidně může být i větší, či naopak menší) a přidáme tolik oleje, aby byla zcela ponořená.
- Pevně uzavřeme a necháme marinovat v chladničce asi 3 až 5 dní nebo až 2 týdny. Olej po zchlazení zhoustne a zakalí se – to je v pořádku.
- Před podáváním necháme sklenici asi 30 minut stát při pokojové teplotě, aby olej zkapalnil a sýr změkl. Podáváme s chlebem, beraními rohy a chlazeným pivem.
Tip: Pamatujte, že čím déle necháte sýr marinovat, tím bude uleželejší. Pokud tedy nejste fanoušky přezrálých sýrů, doporučuji, abyste sýr nechali uležet max. 3 dny v případě, že sklenici necháte v místnosti při pokojové teplotě.
Pokud necháte sýr marinovat v chladničce, klidně dobu prodlužte na 5 dní až týden, protože v chladničce nebude sýr zrát tak rychle, jako při pokojové teplotě.
Grilovaný hermelín
Grilovaný hermelín je velmi oblíbeným jídlem zvlášť v letním období, kdy je snadné a rychlé ho připravit. Navíc k jeho přípravě nepotřebujete mnoho ingrediencí a tak je lehká večeře hotová během okamžiku.
Co budete potřebovat:
- 2 hermelíny
- grilovací koření
- olivový olej
- alobal (volitelné)
Postup:
- V misce rozmícháme 1 lžíci grilovacího koření spolu s 1/4 šálku oleje.
- V grilovací směsi důkladně ze všech stran obalíme hermelín (také ho můžete vložit do alobalu, pokud je vám to příjemnější) a položíme na rozpálený gril, kde grilujeme 5 až 10 minut z obou stran.
- Po ogrilování hermelín opatrně přendáme na talíř, aby nedošlo k jeho propíchnutí.
Tip: Podáváme se zeleninovým salátem a opečenou bagetou.
Hermelínové smažené kuličky
Hermelínové smažené kuličky chutnají zkrátka senzačně. Jsou snadné, rychlé a díky jejich tvaru je ocení i děti. Vyzkoušejte je s bramborami či hranolkami.
Co budete potřebovat:
- 1 hermelín (120 g)
- 2 až 3 lžíce strouhaného parmazánu (nebo jiného tvrdého sýru)
- 1 vejce
- rovnou lžičku uzené papriky
- špetku bílého pepře
- petrželku (můžete použít i sušenou)
- lžíci strouhanky
- trochu soli
- strouhanku na obalení
- olej na smažení
Postup:
- Hermelín dáme na 15 minut do mrazáku. Poté nastrouháme na hrubo a přidáme parmazán.
- Spojíme s vejcem, strouhankou a kořením.
- Necháme cca 10 minut odpočinout.
- Rozehřejeme větší množství oleje a kuličky smažíme ze všech stran.
- Hotové odkládáme na papírový ubrousek.
- Podáváme teplé, ale dobře chutnají i za studena.
Rychlé hermelínové jednohubky
Rychlé hermelínové jednohubky jsou výborné pro případ, že pořádáte oslavu a chcete své hosty pohostit něčím originálním a zároveň chutným. Věřte, že něco tak dobrého ještě neměli!
Co budete potřebovat:
- 1 hermelín
- 2 vejce
- 2 starší rohlíky (můžete použít i veku)
- 1 lžíci strouhanky
- 100 ml mléka
- pažitku
- sušený libeček
- sůl
- pepř
- olej na smažení
Postup:
- Rohlíky nakrájíme asi na jednocentimetrová kolečka.
- Hermelín na plátky, které ještě překrojíme na půl.
- Vejce rozmícháme s kořením, bylinkami a strouhankou s mlékem.
- Mezi 2 kolečka rohlíků uložíme sýr a přitlačíme k sobě. Namočíme v rozmíchaných vejcích a smažíme z obou stran.
Něco z historie hermelínu
Hermelín je tradiční český sýr, který se poprvé začal objevovat na konci 19. století. Jeho vznik je úzce spjatý s výrobou domácího másla. Při výrobě másla se totiž používala zakysaná smetana, kterou lidé nechtěli zbytečně plýtvat či vyhazovat.
Tak se z ní začaly vyrábět malé kulaté sýry, které se nakládaly do solného roztoku. Tyto sýry byly původně určeny pouze pro domácí spotřebu, ale díky své rostoucí oblibě se brzy začaly prodávat i na trzích a ve stánkách se sýry.
Během první světové války se hermelín stal důležitým zdrojem bílkovin pro obyvatelstvo. Po válce se stal natolik populární pochoutkou, že začal být široce prodáván po celé Československé republice. V roce 2000 byl hermelín zařazen na seznam chráněných zeměpisných označení Evropské unie a nyní se vyrábí pouze v určitých regionech v Česku.
Text: Claudie Kornelová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj:
- kniha: Cooking with Cheese (od Valerie Ferguson)
- kniha: O sýrech (od Fiony Beckettové)
- kniha: Sýry (z nakladatelství Apetit)