Vaření

Aronie pro dobrou chuť i zdraví

I temně modré plody arónie zůstávají na větvích do pozdního podzimu… Navíc mají blahodárný vliv na krevní oběh, snižují hladinu cholesterolu i krevní tlak. Doporučují se při arteroskleróze a dokonce i při cukrovce; obsahují totiž přírodní sorbit, sladidlo vhodné i pro diabetiky. Cenný je obsah vitamínů, ale i bioflavonooidů či rutinu pro pevné cévy, dále železa, jódu, fluoru, manganu a dalších mikroelementů, nezbytných pro pevné zdraví a vitalitu.

Zdravotní marmeláda z aronie

2 l plodů aronie, 1 kg krystalového cukru, 1/2 l vína (i ovocného), 1/2 lžičky skořice, 5 roztlučených hřebíčků, sklenka rumu, větší špetka Sorbanu

Plody otrháme ze stopek, nekvalitní vyhodíme, ostatní propláchneme teplou vodou a necháme okapat. Vsypeme je do hrnce, podlijeme vínem a vaříme asi půl hodiny. Pak plody trochu podrtíme, přidáme koření a cukr a povaříme do zhoustnutí. Ke konci varu přidáme Sorban proti plísním a rum. Vařicí marmeládu lijeme do menších skleniček, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladit. Černá jeřabina je velmi zdravá a léčivá, výbroná je na cévní choroby.

Sirup z aronie

2 l plodů aronie, 80 g potravinářské kyseliny citrónové

Do čtyřlitrové sklenice dáme plody aronie, přidáme kyselinu citrónovou a zalijeme vodou až po hrdlo. Za 32 až 36 hodin přecedíme a plody jen lehce zmáčkneme. Získáme tak silně zabarvenou šťávu. Na každý litr šťávy přidáme 1 kg cukru a za studena občas mícháme, až se cukr zcela rozpustí. To trvá 2 až 3 hodiny. Sirup slijeme do lahví. Tento postup zachovává
většinu účinných látek z ovoce.

Připravila: -red-, foto: archiv; vydáno v RPN 11/2013