Zdravotní marmeláda z aronie
2 l plodů aronie, 1 kg krystalového cukru, 1/2 l vína (i ovocného), 1/2 lžičky skořice, 5 roztlučených hřebíčků, sklenka rumu, větší špetka Sorbanu
Plody otrháme ze stopek, nekvalitní vyhodíme, ostatní propláchneme teplou vodou a necháme okapat. Vsypeme je do hrnce, podlijeme vínem a vaříme asi půl hodiny. Pak plody trochu podrtíme, přidáme koření a cukr a povaříme do zhoustnutí. Ke konci varu přidáme Sorban proti plísním a rum. Vařicí marmeládu lijeme do menších skleniček, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladit. Černá jeřabina je velmi zdravá a léčivá, výbroná je na cévní choroby.
Sirup z aronie
2 l plodů aronie, 80 g potravinářské kyseliny citrónové
Do čtyřlitrové sklenice dáme plody aronie, přidáme kyselinu citrónovou a zalijeme vodou až po hrdlo. Za 32 až 36 hodin přecedíme a plody jen lehce zmáčkneme. Získáme tak silně zabarvenou šťávu. Na každý litr šťávy přidáme 1 kg cukru a za studena občas mícháme, až se cukr zcela rozpustí. To trvá 2 až 3 hodiny. Sirup slijeme do lahví. Tento postup zachovává
většinu účinných látek z ovoce.
Připravila: -red-, foto: archiv; vydáno v RPN 11/2013