- 40 minut 4 osoby středně těžké
- hovězí svíčková, 4 plátky
- olivový olej, cca 4 lžíce
- sůl a pepř, dle chuti
- estragon, 2 snítky
- Na omáčku
- nakládaný zelený pepř, 2 lžíce
- suché bílé víno, sklenice
- sladká smetana, 2 dcl
- francouzská hořčice, 1 lžička
Plátky svíčkové opepřete, posypte lístky estragonu, vložte do nádoby a potřete olejem. Nechte v chladnu (alespoň hodinu) odležet.
Na pánvi rozpalte olej a steaky zprudka opečte – z každé strany asi 3–4 minuty (podle toho, zda mají být uvnitř růžové, nebo propečené). Hotové steaky dejte na nahřátý talíř a přikryjte alobalem.
Do výpeku, který zbyl na pánvi, nalijte víno a smetanu. Přiveďte k varu, aby se výpek zredukoval.
Přidejte kuličky zeleného pepře a provařte je – pepř jemně podrťte lžící. Přidejte lžičku hořčice a provařte. Je-li třeba, mírně osolte.
Steak naservírujte na talíř a přelijte omáčkou, doplňte hranolky nebo opečenými brambory.
Náš tip:
VÍNO V OMÁČCE MŮŽETE NAHRADIT BRANDY
Text: redakce :: Foto: Isifa/Shutterstock