Vaření

BIFTEK S PEPŘOVOU OMÁČKOU

Vyzkoušejte recept na vynikající sváteční oběd.

  • 40 minut 4 osoby středně těžké
  • hovězí svíčková, 4 plátky
  • olivový olej, cca 4 lžíce
  • sůl a pepř, dle chuti
  • estragon, 2 snítky
  • Na omáčku
  • nakládaný zelený pepř, 2 lžíce
  • suché bílé víno, sklenice
  • sladká smetana, 2 dcl
  • francouzská hořčice, 1 lžička

Plátky svíčkové opepřete, posypte lístky estragonu, vložte do nádoby a potřete olejem. Nechte v chladnu (alespoň hodinu) odležet.

Na pánvi rozpalte olej a steaky zprudka opečte – z každé strany asi 3–4 minuty (podle toho, zda mají být uvnitř růžové, nebo propečené). Hotové steaky dejte na nahřátý talíř a přikryjte alobalem.

Do výpeku, který zbyl na pánvi, nalijte víno a smetanu. Přiveďte k varu, aby se výpek zredukoval.

Přidejte kuličky zeleného pepře a provařte je – pepř jemně podrťte lžící. Přidejte lžičku hořčice a provařte. Je-li třeba, mírně osolte.

Steak naservírujte na talíř a přelijte omáčkou, doplňte hranolky nebo opečenými brambory.

Náš tip:

VÍNO V OMÁČCE MŮŽETE NAHRADIT BRANDY

Text: redakce :: Foto: Isifa/Shutterstock