KUŘECÍ ŠPÍZY S LIMETKOU
Na kuřecí špízy: 400 g vykostěných kuřecích prsou, 1 polévková
lžíce oleje, sůl, pepř, 1 chemicky neošetřená limetka, 150 ml
kuřecího vývaru (instantního), jehlice
Na rýži: 200 g dlouhozrnné rýže, sůl, 3 polévkové lžíce oleje, 1 svazek pórku, 30 g kalifornských vlašských ořechů, 80 g sušených cranberries, 6 snítek máty
Omyjte kuřecí prsa, nechte okapat a nakrájejte je na kostičky. Smíchejte olej se solí a pepřem a potřete jím kuře. Omyjte limetku a nakrájejte ji na kusy. Kuřecí kostky a limetku napíchněte na jehlice. Zakryjte je a dejte chladit do ledničky. V osolené vodě uvařte rýži. V nepřilnavé pánvi na smažení rozehřejte olej. Dejte do ní okapanou rýži a asi 5 minut smažte. Očistěte a omyjte pórek, nakrájejte ho na malé kousky. Nasekejte cranberries a vlašské ořechy. Do rýže vmíchejte pórek, vlašské ořechy a brusinky a 2-3 minuty smažte za občasného obracení. Omyjte mátu, nechte okapat a nakrájejte ji na malé kousky. Smíchejte mátu s rýží. Udržujte ji teplou.
Kuřecí špízy osmažte v nepřilnavé pánvi na smažení a asi po 8–10 minutách je vyjměte. Šťávu z masa rozřeďte kuřecím vývarem a smíchejte s rýží.
TORTILLA SE SMAŽENÝMI BRAMBORAMI
700 g brambor, převážně měkkých, 2 cibule, 1 svazek petržele, 50 g uzené slaniny, 4 polévkové lžíce olivového oleje, sůl, pepř, červená paprika, 80 g sušených brusinek, 8 vajec (M)
Oškrábejte brambory, omyjte je a nakrájejte na kostičky. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kostičky. Omyjte, osušte a nasekejte petržel. Nakrájejte slaninu na kostičky a nasekejte brusinky. Ve velké nepřilnavé pánvi na smažení rozehřejte olivový olej. Smažte brambory zhruba 10 minut a často je obracejte. Přidejte cibuli a slaninu a smažte dalších 5 minut. Ochuťte solí, pepřem a červenou paprikou. Vmíchejte petržel a brusinky. Rozšlehejte vejce se solí a pepřem a přelijte jimi brambory. Usmažte tortillu do zlatova. Dejte pánev na zhruba 15-20 minut do trouby předehřáté na 180 °C, dokud neztuhne. Tortillu nakrájejte na kousky a podávejte.
TYMIÁNOVÉ KULIČKY V RAJČATOVÉ OMÁČCE
Na kuličky: 1 rohlík (nejlépe z předchozího dne), 1 cibule, 500 g mletého hovězího, 1 polévková lžíce ostré hořčice, 1 vejce (M), 4 čajové lžičky čerstvého tymiánu (nebo 2 čajové lžičky sušeného), sůl, pepř, 100 g sýru feta, 1 polévková lžíce oleje
Na rajčatovou omáčku: 1 cibule, 1 stroužek česneku, 1 polévková lžíce olivového oleje, 1 konzerva (450 g) celých rajčat, 100 g sušených brusinek, sůl, pepř
Namočte rohlík zhruba na 10 minut do vody. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kostičky. Mleté hovězí zpracujte s cibulí, hořčicí, vejcem, tymiánem, solí a pepřem. Rozdrobte sýr feta. V prstech vymačkejte rohlík. Obojí přidejte do mletého hovězího a zpracujte na hladké těsto. Z masového těsta vytvořte navlhčenýma rukama masové kuličky. V nepřilnavé pánvi na smažení rozehřejte olej. Masové kuličky smažte zhruba 10 minut. Na omáčku oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte je na malé kostičky. Smažte je v horkém olivovém oleji do zlatova. Přidejte rajčata a nechte asi 3-5 minut podusit. Do omáčky vmíchejte cranberries. Krátce prohřejte a ochuťte solí a pepřem. Naložte masové kuličky na talíř společně s omáčkou. Podávejte s kuskusem nebo vařenými bramborami. Od září od ledna lze namísto sušených použít čerstvé brusinky. Poduste 125 g čerstvých brusinek s rajčaty a 1-2 polévkovými lžícemi hnědého cukru.
KOLÁČ QUICHE LORRAINE
Základ: 250 g hladké mouky, 1 zarovnaná lžička soli, 180 g studeného másla, 3–4 lžíce studené vody
Náplň: 3 středně velká vejce, 200 ml smetany na šlehání, 80 g ementálu, 2 lžičky čerstvého tymiánu, sůl, pepř, 100 g sušených brusinek, 30 g slaniny, čerstvý tymián na ozdobu
Mouku smíchejte se solí, přidejte máslo pokrájené na kousky, vodu a vše nejdřív rozkrájejte pomocí nože tak, aby vznikla drobivá směs. Pak vše rychle propracujte do hladkého těsta. Těsto vyválejte na pomoučené ploše a vyložte jím vymazanou kulatou formu s průměrem 26–28 cm. Vytvarujte z těsta i okraje a dno propíchejte vidličkou. Uložte do lednice. Vejce prošlehejte se smetanou. Sýr nastrouhejte a spolu s tymiánem vmíchejte k vaječné smetaně. Ochuťte solí a pepřem. Brusinky rozložte na dno formy a zalijte smetanovou směsí. Pečte 35–40 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Slaninu nakrájejte na kousky a opékejte na suché pánvi dokřupava. Slaninu rozložte na papírovou utěrku a nechte odsát přebytečný tuk. Podávejte ozdobené slaninou a posypané čerstvým tymiánem.
Dobrou chuť!
Text: redakce
Foto: archiv