Obtížnost – střední
Porce – 4
Čas – 120 minut
Suroviny
- Červená řepa, 300 g
- Mouka polohrubá, 200 g
- Máslo, 150 g
- Vejce, 2 ks
- Cukr krystal 130 g
- Sůl, 10 g
- Vlašské ořechy, 60 g
- Hrozinky, 50 g
- Prášek do pečiva, 12 g
- Smetana, 450 ml
- Tmavá čokoláda, 250 g
Postup
Červenou řepu oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. V míse vyšleháme vejce s cukrem, až vznikne bělavá směs a postupně přidáváme rozpuštěné máslo, mouku až se vše spojí. Poté do směsi přidáme nastrouhanou řepu, nasekané ořechy, hrozinky, prášek do pečiva a důkladně vše promícháme. Nalijeme do máslem vymazané formy a dáme péct. Pečeme v rozehřáté troubě na 160°C asi hodinu do zlatova.
Upečenou buchtu po vyndání z trouby necháme zchladnout a pocukrujeme
Smetanu přivedeme k varu a stáhneme ze sporáku, přidáme nastrouhanou čokoládu s vyšším obsahem kakaa, překryjeme pokličkou a necháme rozpustit. Poté rozmícháme na krém a necháme zchladnout do pokojové teploty. Čokoládovou polevou pokryjeme upečenou, zchladlou buchtu a po cca 10minutách můžeme podávat.
Buchtu můžeme podávat samotnou i bez čokoládové polevy.
Tipy
Červená řepa má vysoký obsah cukru proto je vhodná i na sladké pokrmy.
Může se hodit
DINE | LT9001 SADA JÍDELNICH TALÍŘŮ KULATÝCH
STRIPE | LT0011 KUCHYŇSKÁ CHŇAPKA
STRIPE | LT0012 KUCHYŇSKÁ ZÁSTĚRA
Tento recept doporučuje šéfkuchař Dušan Stádník.
ZDROJ: PR článek společnosti FAST ČR, a.s.