Obtížnost – nízká
Porce – 4
Čas – 60 minut
Suroviny
- Čočka, 400 g
- Olivový olej, 50 g
- Cibule velká, 1 ks
- Česnek, 3 stroužky
- Chilli papričky, 10 g
- Dýně, 200 g
- Kokosové mléko, 200 ml
- Řapíkatý celer, 100 g
- Zázvor, 20 g
- Zeleninový vývar, 1 L
- Koriandr, dle chuti
- Sůl, pepř, dle chuti
Postup
Na olivovém oleji si orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nakrájený nebo prolisovaný česnek, najemno nakrájenou chilli papričku, zázvor a na drobno nakrájený řapíkatý celer. Vše dobře orestujeme a zalijeme zeleninovým, nebo drůbežím vývarem. Přidáme probranou a propláchnutou čočku a vaříme do měkka. Když je čočka skoro hotová, polovinu odebereme a rozmixujeme v mixéru do hladka. Rozmixovanou čočku vrátíme zpátky do hrnce a tím polévku zahustíme. Ke konci vaření přidáme do polévky na malé kostičky nakrájenou dýni, kterou jsme před tím orestovali na másle a poté zjemníme polévku kokosovým mlékem. Podle chuti osolíme a opepříme. Při podávání posypeme čerstvým koriandrem.
Podáváme na hezkém, předehřátém talíři.
Tipy
Jestliže nemáme vývar, zalijeme polévku vodou.
Tuto polévku můžeme uvařit i z červené čočky, vaření bude o dost kratší, protože červená čočka je již vyloupaná.
Místo koriandru můžeme posypat polévku i nasekanou petrželkou.
Může se hodit
ERGO | LT2372NYLONOVÁ NABĚRAČKA

BLADE | LT2026SADA NOŽŮ S BLOKEM
ELITE | LT5004SADA JÍDELNÍCH PŘÍBORŮ

DINE | LT9002SADA JÍDELNICH TALÍŘŮ ČTVERCOVÝCH

Tento recept doporučuje šéfkuchař Dušan Stádník.
ZDROJ: PR článek společnosti FAST ČR, a.s.