MEXICKÉ FAZOLE S RÝŽÍ
Chilli papričky dodají fazolím říz
50 minut
4 osoby
snadné
olivový olej, 1 polévková lžíce cibule, 1 ks masitá červená paprika, 1 ks mleté chilli koření, 1 čajová lžička hovězí mleté maso, 500 g fazole v rajčatové omáčce, 400 g hovězí vývar, 150 ml pasta z uzených chilli papriček chipotle, 1 pol. lžíce nasekaný čerstvý koriandr, hrst kysaná smetaná, 4 polévkové lžíce sůl, dle chuti čerstvý mletý pepř rýže |
- Uvařte rýži. Nakrájejte cibuli a papriku na středně velké kostky.
- Ve velké pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm cibuli a papriku doměkka.
- Rozpalte plotýnku ještě více, přidejte ke směsi chilli a dobře promíchejte. Přidejte mleté maso, osolte, okořeňte a směs opékejte, dokud nezhnědne a všechna voda se neodpaří.
- Pak přimíchejte fazole, pastu z papriček a přilijte vývar. Zmírněte oheň a nechte 20 minut vařit.
- Podávejte s vařenou rýží, posypané koriandrem, můžete přidat kysanou smetanu.
FAZOLOVÁ POLÉVKA S HOUBAMI
Zahřeje i zasytí
60 minut + doba máčení fazolí a hub
6–8 osob
snadné
velké červené fazole, 500 g
sušené houby, 200 g
kysané zelí pokrájené nadrobno, 750 g
máslo, 100 g
cibule nasekaná nadrobno, 200 g
mrkev nakrájená na kolečka, 1 ks
bobkový list, 2 ks
nové koření, 5 kuliček
kmín, 1 čajová lžička
hladká mouka, 1 polévková lžíce
drůbeží vývar, 1 litr
smetana ke šlehání, 500 ml
pepř, čerstvě mletý
sůl, podle chuti
- Den předem namočte fazole do vody, aby změkly. Hodinu před začátkem vaření polévky namočte do vody i sušené houby.
- Fazole dejte do čerstvé vody a spolu s mrkví vařte doměkka. V hrnci zpěňte na másle nadrobno nakrájenou cibuli, přisypte mouku a promíchejte.
- Zalijte vývarem, trochou vody z hub a přidejte nové koření, kmín a bobkový list. Přiveďte k varu.
- Do polévky přidejte zelí, fazole a namočené houby. Dochuťte solí a pepřem a přilijte podle chuti vodu z kysaného zelí (je to lepší než ocet). Nakonec přilijte smetanu a ještě si půl hodiny vařte.
ČOKOLÁDOVÉ ŘEZY S FAZOLEMI
Nikdo neuvěří, že dezert obsahuje fazolky
60 minut
12 osob
snadné
červené fazolky, 2 plechovky po 450 ml vejce, 3 ks třtinový cukr, 1 hrnek kokosový olej, 6 polévkových lžic práškové kakao, 6 polévkových lžic mletá skořice, 1 čajová lžička prášek do pečiva, 1 a 1 čajové lžičky sůl, špetka |
|
- Troubu předehřejte na 200 °C. Fazolky z plechovky přesypte na sítko a propláchněte vodou.
- Ve větší míse vyšlehejte ručním šlehačem společně celá vejce, kokosový olej a cukr. Přidejte fazolky a znovu promíchejte dohladka.
- V misce smíchejte kakao, prášek do pečiva, mletou skořici a špetku soli. Směs vmíchejte vařečkou do mokré směsi.
- Vlijte do formy (na plech) vymazané kokosovým olejem a pečte 45–50 minut. Hotový moučník můžete polít čokoládovou polevou a posypat sekanými ořechy, mandlemi nebo kokosem.
Připravila redakce časopisu Recepty prima nápadů
Foto Thinkstock