Vaření

Jak si udělat výborné domácí kysané zelí? Lukáš má podrobný návod

Domácí kysané zelí je nejen velmi chutná, ale zejména mimořádně zdravá zimní zelenina. Není divu, že jeho domácí příprava má v našich končinách dlouholetou tradici. Kromě toho je samotný proces nakládání velmi jednoduchý.

Zelí v misce
Zdroj: Shutterstock

Je fascinující, jaké různé způsoby uskladnění zeleniny a ovoce lidé vymysleli. Jinak tomu není ani se zelím. Na dlouhé období si můžete do soudku uskladnit poměrně velké množství. Je z něho nejen chuťově výborná, ale i zdravá pochutina. Vytvořte si domácí kysané zelí.

Zelí obsahuje velké množství vitaminů, především vitamín C, a také minerálů jako železo, vápník a hořčík. Proto by takový soudek neměl chybět v žádné domácnosti. „Je podzim a to je období, kdy se prodává zimní zelí. To sami nepěstujeme, ale kupujeme ho už nakrouhané. Cena takto připraveného zelí je asi 150 Kč za deset kilogramů a nám takové množství vydrží až do jara,“ prozrazuje svůj ověřený tip náš domácí kutil Lukáš.

Jak na domácí kysané zelí?

Suroviny

  • 10 kg nakrouhaného zelí
  • 4 středně velké cibule
  • zhruba stroužky česneku
  • 4 menší tvrdá jablka
  • 200 g soli
  • 10 g celého kmínu
  • kolem 10 g nového koření
  • 10 g černého pepře
  • bobkový list
  • soudek
  • látka
  • kousek dřívka
  • kámen na zatížení

Postup

1. Nakrouhané zelí vložte do vaničky nebo velkého hrnce a dobře ho promíchejte se solí.

Nakrouhané zelí
Zdroj: Lukáš Urblík

2. Následně nechte zelí v hrnci tři až šest hodin odležet, než trochu změkne.

Zelí v hrnci
Zdroj: Lukáš Urblík

3. Mezitím si očistěte cibuli a nakrájejte na půlměsíce. Očistěte též česnek, ale nekrájejte ho. Obě přísady spolu promíchejte, přidejte koření a opět promíchejte.

Suroviny na přípravu zelí
Zdroj: Lukáš Urblík

4. Když máte vše připraveno, položte si soudek na židli, aby pěchování zelí bylo pro vás co nejpohodlnější a příliš jste se při něm neohýbali.

Soudek na židli
Zdroj: Lukáš Urblík

5. Do soudku vložte tři velké hrsti zelí, přidejte půl hrsti cibule s česnekem a trochu koření. Na dno soudku se může dát střapec hroznů nebo kůrka chleba, která se potom přeloží zelným listem.

Přidávání cibule do zelí
Zdroj: Lukáš Urblík

6. Zelí pěchujte do soudku pěstí nebo dlaní a snažte se z něj vytlačit všechen vzduch. Zelí při dobrém upěchování začne pouštět šťávu.

Pěchování zelí
Zdroj: Lukáš Urblík

7. Celý tento cyklus opakujte. Když máte v soudku deseticentimetrovou vrstvu pěchovaného zelí, přidejte dvě jablka. Při dalším pěchování už však dávejte pozor, abyste je nerozmačkali. Proto je dobré, aby jablka byla menší a pevná.

Napěchované zelí
Zdroj: Lukáš Urblík

8. Asi po hodině pěchování budete mít zelí v soudku napěchováno.

Jablka v zelí
Zdroj: Lukáš Urblík

9. Potom do soudku vložte kus látky, kterou přitiskněte na zelí, položte na ni dřívko a zatižte kamenem.

Zatížení zelí
Zdroj: Lukáš Urblík

10. Soudek uzavřete a do drážky ve vrchní části soudku nalijte vodu, aby se dovnitř nedostal vzduch.

Přilévání vody do soudku
Zdroj: Lukáš Urblík

11. Než zelí vykvasí, soudek mějte uvnitř v domě, protože zelí na kvašení potřebuje během čtyř týdnů teplotu 20 až 25 °C.

Soudek se zelím
Zdroj: Lukáš Urblík

12. Během kvašení pravidelně kontrolujte vodu v drážce. Pokud by se voda vypařila, zelí by se zkazilo a celá námaha by vyšla nazmar.

Drážka soudku
Zdroj: Lukáš Urblík

Text: Lukáš Urblík
Foto a realizace: Lukáš Urblík, Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů