Vaření

Domácí mandlové mléko a máslo

Mandle jsou v podobě mandlového mléka vhodné pro kojence a samozřejmě i pro těhotné a kojící matky. Alkalizují tělo, čímž působí i proti vzniku osteoporózy. Jsou velmi vhodné pro sportovce a těžce pracující, ba i stresované lidi.

Mandlové mléko

4 hrnky vody a 1 hrnek (přes noc namočených a oloupaných) mandlí vložíme do vysokorychlostního mixéru a najemno rozmixujeme. Přes gázu přefiltrujeme, vlijeme zpětdo umytého mixéru, přidáme vyškrábanou dužinu z vanilkového lusku, dochutíme 2 lžícemi medu, případně špetkou soli, a všechno dohromady krátce promixujeme. Odfiltrovanou dužinu z mandlí můžeme použít do pomazánek. Podobným způsobem si můžeme připravit i mléko z vlašských či lískových ořechů, ale i z kešu a konopných semínek.

Mandlové máslo

Má univerzální použití do pomazánek, ale i na omaštění tepelně upravených brambor, těstovin, polévek, omáček, případně i do majonéz. Obvykle se dělá z opražených semen, ale my upřednostníme namočená.

3 hrnky namočených oloupaných mandlí rozmixujeme se špetkou soli najemno. Přidáme 2 lžíce ořechového oleje a promixujeme.

mandlove

Podobně uděláme i ořechové máslo, předtím je však vhodné ořechová semenana krátko opařit vroucí vodou a zbavit je slupky. Při podobné přípravě arašídového másla musíme použít pražené arašídy, protože tato luštěnina není vhodná ke konzumaci syrová.

Text: Ing. Jaroslav Pížl :: Foto: isifa/Shutterstock