Historie dubajské čokolády
Tato delikatesa vznikla díky značce Fix Dessert Chocolatier z Dubaje, která v roce 2021 vytvořila čokoládu s pistáciovým krémem a kataifi těstem. Právě kombinace těchto chutí a textur si získala obdiv po celém světě. Největší popularitu zažila v roce 2024, kdy ji na sociálních sítích, zejména na TikToku, propagovali influenceři.
Originální dubajská čokoláda je často vyprodaná, ale naštěstí si ji můžete snadno vyrobit doma.

Recept na dubajskou čokoládu
Ingredience na 1 tabulku čokolády:
-
300 g mléčné čokolády
-
150 g slazeného pistáciového krému
-
1 lžíce tahini (sezamová pasta)
-
70 g kataifi těsta (koupíte v prodejnách s řeckými specialitami nebo na internetu)
-
1 lžíce másla
-
25 g bílé čokolády
Příprava kataifi těsta
-
Kataifi těsto, které připomíná tenké nudličky, nakrájejte na drobné kousky.
-
V pánvi rozpusťte máslo a těsto na středním plameni opékejte dozlatova. Nezapomeňte ho neustále míchat – trvá přibližně 10 minut, než získá zlatavou barvu.
-
Nechte těsto zcela vychladnout.

Co je kataifi těsto?
Jde o jemné nudličky z filo těsta, které jsou oblíbené především v řecké a blízkovýchodní kuchyni. Používají se například v dezertech, jako je baklava. V dubajské čokoládě tvoří křupavou složku náplně.
Příprava náplně
-
V míse smíchejte pistáciový krém, tahini a vychladlé kataifi. Promíchejte do hladké směsi.
-
Ve vodní lázni rozpusťte asi 5 g bílé čokolády a pocákejte s ní dno silikonové formy na tabulkovou čokoládu. Můžete ji i obarvit.
-
Formu dejte na 5 minut do lednice, aby čokoláda ztuhla.
-
Rozpusťte 150 g mléčné čokolády, nalijte ji do formy a rovnoměrně rozlijte (můžete jemně poklepat formou o stůl, aby se čokoláda rozprostřela).
-
Dejte na několik minut do lednice.
-
Na ztuhlou čokoládovou vrstvu rovnoměrně rozetřete pistáciovou směs a jemně ji přitlačte.
-
Náplň zalijte zbylými 150 g rozpuštěné mléčné čokolády.
-
Poklepejte formou o stůl, aby se povrch vyrovnal, a dejte čokoládu na 20–30 minut do lednice.

Kuličky „dubajská čokoláda“
Tento recept na lahodné čokoládové kuličky ve stylu dubajské čokolády pochází od Pavla Berkyho, kterého můžete znát ze soutěže MasterChef.
Ingredience:
-
500 g hořké čokolády
-
150 g kataifi/kadaif těsta
-
50 g másla
-
220 g pistáciové pasty nebo pistáciového másla/krému
-
50 g sezamové pasty tahini
Postup:
-
Kataifi těsto nakrájejte na menší kousky.
-
V pánvi rozehřejte máslo, přidejte kataifi a za stálého míchání opékejte dozlatova. Mělo by být krásně křupavé.
-
Nechte těsto zcela vychladnout.
-
Smíchejte ho s pistáciovou pastou a tahini.
-
Směs dejte na 30 minut do mrazáku, aby ztuhla a lépe se s ní pracovalo.
-
Ze ztuhlé směsi vytvořte kuličky, rozložte je na plech s pečicím papírem, napíchejte do nich párátka a dejte je přes noc do mrazáku.
-
Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu na 45–50 °C, poté ji za stálého míchání zchlaďte na 29–31 °C. Takto vytemperovaná čokoláda bude lesklá a křupavá.
-
Zmrzlé kuličky namáčejte do čokolády a zapíchněte je například do polystyrenu, aby dobře zatuhly.
TIP: Ozdobte kuličky jedlým zlatem – budou vypadat naprosto luxusně!
Domácí kataifi/kadayif těsto
Nemůžete kataifi těsto sehnat? Vyrobte si ho doma!
Ingredience:
-
100 g hladké mouky
-
50 g kukuřičného škrobu
-
1 špetka soli
-
200 ml vody
-
1 lžíce oleje
Postup:
-
Smíchejte mouku, škrob a sůl. Přidejte vodu a olej, poté metličkou vyšlehejte hladké těsto.
-
Nalijte těsto do cukrářského sáčku s velmi tenkou špičkou (max. 1 mm).
-
Rozehřejte nepřilnavou pánev a lehce ji potřete olejem.
-
Těsto vytlačujte do podoby tenkých nudliček a tvořte spirály.
-
Jakmile se těsto odlepí od pánve, shrňte ho obracečkou na talíř. Pokud je stále měkké, obraťte ho a ještě chvíli opečte.
-
Kataifi nechte proschnout na vzduchu. Před použitím do čokolády je opražte dle receptu výše.
Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů