Vaření

Dvě slané chuťovky, které se hodí pro návštěvy i jako lehký oběd

Upečte si s námi jednoduché slané muffiny nebo cibulovo-brokolicový závin z listového těsta.

Muffiny a cibulovo-brokolicový závin
Zdroj: iStock

Slané muffiny

Tyhle muffiny jsou úžasně jednoduché, nevyžadují moc ingrediencí, ale chuťově jsou nezapomenutelné.

Slané muffiny
Zdroj: iStock

Budete potřebovat

  • 1 200 g šunky vcelku
  • 100 g tvrdého sýra, může být i feta
  • 50 g strouhaného parmezánu
  • 80 g másla
  • 300 g polohrubé mouky
  • 2 vajíčka
  • prášek do pečiva
  • 250 ml mléka
  • sůl, mletý pepř, mletá paprika
  • bylinky podle chuti

Šunku a sýr nakrájíme na drobné, stejně velké kostky. Vajíčka, olej a rozpuštěné máslo smícháme mixérem, přidáme sypké suroviny, šunku, sýr, parmezán a podle chuti osolíme, opepříme, přidáme bylinky a další ochucovadla – promícháme už jen ručně. Formičky na muffiny naplníme a pečeme při 180 °C přibližně 25 minut.

Cibulovo-brokolicový závin s parmezánem

cibulovo-brokolicový závin
Zdroj: iStock

Budete potřebovat

  • 1 balení chlazeného lístkového těsta (275 g)
  • 1 menší brokolici
  • 3 středně velké cibule
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíci slunečnicového oleje
  • 100 g parmezánu
  • 1 vejce na potření
  • sůl, mletý pepř, sezamová semínka

Brokolici rozdělíme na menší růžičky a dáme vařit do osolené vody. Uvaříme do poloměkka, scedíme, necháme vychladnout a následně ještě nožem pokrájíme na maličké kousky.

Na pánvi s pokličkou rozehřejeme máslo s olejem a přidáme na tenké nudličky nasekanou cibuli. Osolíme, opepříme, a když začne hnědnout, podlijeme ji asi 100 ml vody, zakryjeme a necháme podusit alespoň 15 minut. Mezitím si rozehřejeme troubu na 180 °C.

Změklou cibulku rovnoměrně rozložíme na rozbalené lístkové těsto. Na ni uložíme kousky brokolice a vše zasypeme strouhaným parmezánem. Těsto podélnou stranou zavineme do rolky a přemístíme na plech vystlaný papírem na pečení. Závin potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme sezamem a upečeme do zlatohněda – přibližně 20 minut.

Text: redakce
Foto: iStock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů