Vaření

DÝŇOVÉ RIZOTO

Vyzkoušejte recept na chutné dýňové rizoto. Je jednoduchý, rychlý, ale výsledek je lahodný.

HOTOVO ZA PÁR MINUT

  • 30 minut : 4 osoby středně těžké
  • dýně Hokkaido, 1 kg nakrájené na kousky
  • olivového oleje, 3 lžíce
  • šalvěj, malý svazek
  • kulatozrnná rýže, 2 varné sáčky
  • horký zeleninový vývar, 1,5 l
  • máslo, 50 g
  • cibule, 1 ks
  • bílého vína, 150 ml
  • parmazán, 50 g + na posypání

Troubu předehřejeme na 220 ° C. Kousky dýně promícháme se lžící oleje a polovinou nasekaných šalvějových lístků a dáme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme 30 minut dozlatova.

Mezitím vložíme dva sáčky rýže do hrnce, zalijeme vývarem a vaříme 15 až 20 minut.

V jiném hrnci rozpustíme polovinu másla, přisypeme cibuli a 8 až 10 minut opékáme. Občas zamíchame. Přidáme uvařenou a okapanou rýži, přilijeme víno a za občasného míchání ho necháme odpařit.

Zbývající šalvějové lístky opečeme na oleji dokřupava. Polovinu pečené dýně rozmixujeme na pyré a spolu se sýrem a zbylým máslem vmícháme do rýže. Necháme pár minut odstát. Na konec do rizota přidáme pečené kousky dýně, ozdobíme šalvějí a posypeme parmazánem.

TIP:

  • Na vaření a pečení se nejlépe hodí dýně typu hokkaido, protože mají jemnou slupku a nemusí se nikdy loupat.Dýni Hokkaido stačí dobře umýt, nečistoty ukrojit a netřeba ji ani loupat. Slupka je velmi tvrdá, ale při vaření či pečení brzy změkne.