HOTOVO ZA PÁR MINUT
- 30 minut : 4 osoby : středně těžké
- dýně Hokkaido, 1 kg nakrájené na kousky
- olivového oleje, 3 lžíce
- šalvěj, malý svazek
- kulatozrnná rýže, 2 varné sáčky
- horký zeleninový vývar, 1,5 l
- máslo, 50 g
- cibule, 1 ks
- bílého vína, 150 ml
- parmazán, 50 g + na posypání
Troubu předehřejeme na 220 ° C. Kousky dýně promícháme se lžící oleje a polovinou nasekaných šalvějových lístků a dáme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme 30 minut dozlatova.
Mezitím vložíme dva sáčky rýže do hrnce, zalijeme vývarem a vaříme 15 až 20 minut.
V jiném hrnci rozpustíme polovinu másla, přisypeme cibuli a 8 až 10 minut opékáme. Občas zamíchame. Přidáme uvařenou a okapanou rýži, přilijeme víno a za občasného míchání ho necháme odpařit.
Zbývající šalvějové lístky opečeme na oleji dokřupava. Polovinu pečené dýně rozmixujeme na pyré a spolu se sýrem a zbylým máslem vmícháme do rýže. Necháme pár minut odstát. Na konec do rizota přidáme pečené kousky dýně, ozdobíme šalvějí a posypeme parmazánem.
TIP:
- Na vaření a pečení se nejlépe hodí dýně typu hokkaido, protože mají jemnou slupku a nemusí se nikdy loupat.Dýni Hokkaido stačí dobře umýt, nečistoty ukrojit a netřeba ji ani loupat. Slupka je velmi tvrdá, ale při vaření či pečení brzy změkne.