Obtížnost – nízká
Porce – 4
Čas – 30 minut
Suroviny
- Rýže (kulatozrnná) 400g (Arborio nebo Carnaroli)
- Šalotka 50g
- Olivový olej 50ml
- Bílé víno 100ml
- Sůl,pepř dle chuti
- Vývar (zeleninový nebo drůbeží) 750ml
- Dýně Hokaidó 300g
- Tymián 100g
- Máslo 70g
- Parmezán 30g
Postup
Dýni omyjeme, rozpůlíme a vydlabeme lžící semínka. Nakrájíme na centimetrové kostičky (i se slupkou) a vložíme do kastrolu. Zalijeme vývarem, osolíme a přidáme pár snítků tymiánu. Vaříme pod pokličkou asi 10-15minut do měkka.
V hrnci rozehřejeme olivový olej a 1 lžíci másla, přidáme jemně nasekanou šalotku a lehce restujeme do „sklovata“, musí pouze změknout. Potom přidáme syrovou rýži a zvýšíme teplotu. Rýži smažíme za stálého míchání asi minutu, dokud nebudou všechna zrnka průsvitná. Přilijeme bílé víno a za stálého míchání ho necháme odpařit.
Když se veškeré víno vsákne do rýže, přidáme naběračku horkého vývaru a za stálého míchání necháme vývar opět vsáknout a vyvařit. Poté přidáme další sběračku a takto postupujeme až do chvíle, dokud nespotřebujeme vývar a dokud není rýže měkká „na skus“.
Hotové rizoto odstavíme ze sporáku, přidáme uvařenou dýni a podle potřeby i vývar z dýně když je rizoto husté, a potřebujeme ho ještě tzv. povolit. Poté vmícháme nastrouhaný parmezán a zbylé studené máslo, a necháme tak dvě minuty pod pokličkou dojít. Rizoto má nádherně oranžovou barvu.
Tipy
Při podávání můžeme ještě posypat strouhaným parmezánem a nasekanou petrželkou.
Místo vývaru můžeme samozřejmě použít vodu, ale není to ono.
Dýni můžeme samozřejmě použít i jiný druh, ale ne každá je použitelná i se slupkou.
Dýni do rizota můžeme i upéci nakrájenou na kostky v troubě, pokapanou olivovým olejem.
Může se hodit
LT1106 za ROCK | LT1142 PÁNEV S POKLICÍ
LT1083 za ROCK | LT1143 RENDLÍK S POKLICÍ
DINE | LT9001 SADA JÍDELNICH TALÍŘŮ KULATÝCH
Tento recept doporučuje šéfkuchař Dušan Stádník.
ZDROJ: PR článek společnosti FAST ČR, a.s.