Vaření

Grilování nepatří jen k létu…

Příprava jídel na grilu je stále populárnější a díky široké nabídce nejrůznějších grilovacích přístrojů a technologií už dávno přestal být jen záležitostí “přes léto pod širým nebem”. Maso či zelenina připravené na grilu jsou prostě velká dobrota. Neměl by k nim však chybět ani salát a taky něco sladkého…

Přinášíme proto několik originálních receptů na jídla, která se vyznačují snadnou přípravou a vynikající chutí. Dále je spojuje i to, že k jejich přípravě potřebujete sušené Cranberries – americké brusinky, které jsou i u nás běžně k dostání.

Marinovaný hovězí steak s ostrým cibulovo-brusinkovým dipem

4 snítky rozmarýnu, 1 svazek tymiánu, 2 lžičky hrubě drceného pepře, 2 lžíce olivového oleje, 4 hovězí steaky a 200 g, sůl; na dip – 250 g cibule, 1 lžíce oleje, 1 malá zelená čili paprika, 1 střik vermutu, 100 ml Cumberlandské omáčky, 75 g sušených amerických brusinek, sůl, pepř

Bylinky operte a nahrubo nasekejte. V mělké misce je smíchejte s pepřem a olivovým olejem. Steaky vložte do marinády a z obou stran ji vetřete do masa. V zakryté misce uložte přes noc do lednice. Na dip oloupejte a nahrubo nakrájejte cibuli. Rozpalte olej a cibuli na něm 8 – 10 minut poduste. Očistěte a opláchněte čili papričku a nakrájejte ji najemno. Přidejte ji k cibuli a krátce poduste. Poté zalijte střikem vermutu. Vmíchejte Cumberlandskou omáčku. Přidejte nahrubo nasekané americké brusinky. Trochu osolte a opepřete. Steaky vyjměte z marinády a osušte. Grilujte na horkém grilu s dřevěným uhlím po obou stranách cca 5 minut. Hotové steaky posolte a podávejte společně s cibulovo-brusinkovým dipem.

Grilované cukety a petrželový salát cukety

4 cukety, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička nastrouhané kůry z bio citrónu, 1 lžička hrubého pepře z mlýnku; na salát – 30 g kalifornských vlašských ořechů, 3 svazky hladkolisté petržele, 1 svazek kudrnaté petržele, 1 červená cibule, 1 lžíce bílého vinného octa, sůl, pepř, 2 lžíce olivového oleje, 80 g sušených amerických brusinek

Cukety opláchněte, očistěte a podélně nakrájejte na silné plátky. Olivový olej smíchejte s citrónovou kůrou a pepřem. Potřete cukety směsí oleje a zhruba 20 minut nechte uležet.

Opražte nahrubo nasekané vlašské ořechy. Petržel opláchněte, otřepejte dosucha, otrhejte lístky ze stonků a nahrubo je pokrájejte. Cibuli oloupejte a nakrájejte na jemné kroužky. Smíchejte ocet se solí, pepřem a olivovým olejem. Přidejte sušené Cranberries a všechny přísady salátu zamíchejte. Cukety grilujte na horkém grilu s dřevěným uhlím asi 2 až 3 minuty. Podávejte se salátem.

sateKuřecí saté s brusinkovo-mangovým smoothie

400 g kuřecích prsních řízků, 1 zralé mango, šťáva z 1 limetky, 50 g sušených Cranberries, amerických brusinek, 1 malá zelená čili paprička, kousek zázvoru velikosti vlašského ořechu, sůl, pepř, 2 lžíce oleje, několik stvolů řapíkatého celeru

Mango oloupejte, dužninu odřízněte od vláknité pecky a rozmačkejte ji s limetkovou šťávou. Cranberries nakrájejte najemno. Čili papričku očistěte, opláchněte a rovněž nakrájejte najemno. Zázvor oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Americké brusinky, čili a zázvor zamíchejte do rozmačkaného manga a ochuťte špetkou soli. Kuřecí prsní řízky podélně nakrájejte na tenké plátky. Složte je jako tahací harmoniku a napíchněte na navlhčené dřevěné špízy. Pečte na grilu s dřevěným uhlím (případně v pánvi na rozpáleném oleji) po obou stranách 2 – 3 minuty. Osolte a opepřete. Saté špízy podávejte s brusinkovo-mangovým smoothie a dle chuti je ozdobte řapíkatým celerem.

Bramborové hranolky s brusinkovým dipemhranolky

600 g brambor (nejlépe varný typ A) 4 lžíce oleje, sůl, pepř; na dip – 1 jarní cibulka, 50 g sušených Cranberries, amerických brusinek, 200 ml čili omáčky (Sweet & Sour), 3 lžíce rajčatového kečupu, 2 – 3 lžičky kari

Brambory důkladně operte pod tekoucí vodou, nakrájejte je na tenké hranolky nebo na plátky a potřete olejem. Grilujte na grilu s dřevěným uhlím nebo pečte na rozpáleném oleji ve velké pánvi s nepřilnavou vrstvou po dobu cca 15 minut, občas je obraťte. Poté osolte a opepřete. Jarní cibulku očistěte, opláchněte a nakrájejte nadrobno. Pokrájejte Cranberries a promíchejte je s čili omáčkou, kečupem, kořením kari a jarní cibulkou. Podávejte společně s bramborovými hranolky.

rajcatovyRajčatový salát s americkými brusinkami

400 g koktejlových rajčátek (nejlépe na větvičce), 3 lžíce olivového oleje, 2 stonky řapíkatého celeru, 1 svazek jarní cibulky, 1–2 lžíce světlého balzamikového octa, sůl, pepř, 1 hrst salátových listů, 50 g sušených Cranberries (amerických brusinek)

Rajčata omyjte a otrhejte z větvičky. Suchou teflonovou pánev rozehřejte spolu se 1–2 lžičkami olivového oleje a rajčata v ní krátce zprudka opečte. Rajčata z pánve vyjměte. Celer a jarní cibulku očistěte, omyjte a nakrájejte najemno. Zbylý olivový olej smíchejte s octem, solí a pepřem. Salátové listy operte a osušte (nejlépe v salátové odstředivce). Rajčátka, celer, jarní cibulku a Cranberries smíchejte a rozložte na salátové listy. Pokapejte dresinkem a podávejte s bagetou.

Fazolkový salát s brusinkamifazolovy_salat

100 g přírodního tofu, kousek zázvoru (jako vlašský ořech), chemicky neošetřený citron, sůl, pepř, lžička tekutého medu, 2 lžíce olivového oleje, 80 g sušených amerických brusinek, 600 g zelených fazolek, 125 g cherry rajčátek, 30 g vlašských ořechů, trocha řeřichy

Tofu nakrájejte na kostičky. Oloupejte zázvor a nastrouhejte ho. Omyjte citron a nastrouhejte polovinu kůry, šťávu vymačkejte. Smíchejte citrónovou šťávu se solí, pepřem, medem, zázvorem, citrónovou kůrou a olivovým olejem. Do mísy přidejte tofu a brusinky a přelijte marinádou. Nechte 15 minut marinovat. Fazolky, případně nakrájené na menší kousky, vařte v osolené vodě 10-12 minut, slijte, prudce zchlaďte a nechte okapat. Rajčata nakrájejte na měsíčky. Vlašské ořechy nasekejte nahrubo a krátce je nasucho opražte. Vmíchejte fazolky, rajčata a ořechy do směsi tofu a brusinek. Znovu ochuťte solí a pepřem a posypte ho trochou řeřichy.

chlebicekMarcipánový chlebíček s brusinkami

200 g másla, 100 g měkkého marcipánu, 150 g jemného cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 2 lžičky kůry z chemicky neošetřeného pomeranče, 4 vejce, špetka soli, 125 g mouky, 125 g kukuřičného škrobu, lžička prášku do pečiva, 200 g sušených amerických brusinek, 1 lžička mouky, cukr moučka na posypání

Na sirup: šťáva z 1 pomeranče, 2 lžíce cukru, 2 lžíce rumu

Utřete máslo do pěny. Nakrájejte marcipán na malé kousky a přidávejte ho postupně k máslu spolu s cukrem, vanilkovým cukrem, pomerančovou kůrou, vejci a solí. Třete do pěny 6 až 8 minut. Smíchejte mouku s kukuřičným škrobem a práškem do pečiva a vmíchejte do těsta. Pak smíchejte lžičku mouky s brusinkami a vmíchejte do těsta. Těsto nalijte do vymazané formy na chlebíček (o velikosti zhruba 28 až 30 cm). Pečte zakryté zhruba 1,5 hodiny v předehřáté troubě při 175 °C.


Zajímavosti o amerických brusinkách

Nejvíce amerických brusinek na světě vyprodukuje stát Wiscosin (na hranici USA s Kanadou). Průměrně se tu každý rok sklidí 530 000 tun brusinek.

Pokud byste poskládali za sebe všechny americké brusinky loni vypěstované, obtočily by téměř 60x zeměkouli.

Dnes se v USA spotřebuje přes 170 tisíc tun brusinek ročně, z toho pětina na Den díkůvzdání.

Během 2. světové války byli američtí vojáci zásobeni téměř půl milionem kilogramů sušených Amerických brusinek ročně.

Brusinky skáčou! Vzduchové komůrky bobulím umožňují hopsat a této vlastnosti se využívá při kontrole jejich zralosti. Brusinka se pustí z výšky půl metru na desku a musí se odrazit nejméně 10 cm vysoko, jedině pak je dostatečně čerstvá.

Americké brusinky se někdy přidávají do vína pro docílení originální chuti. Čisté brusinkové víno lze však vyrobit jen těžko, bobule totiž nekvasí zdaleka tak silně jako réva vinná.

Cranberries používali američtí námořníci jako zdroj vitamínu C a ochranu proti kurdějím. Chutnali jim totiž více než citrony, které používali mořeplavci Velké Británie.