https://www.shutterstock.com/image-photo/whisk-stirring-flour-butter-pot-making-1696516975
Proč vůbec hledat alternativy? Možná, stejně jako jiní lidé, trpíte nesnášenlivostí lepku. Možná se snažíte omezit sacharidy nebo prostě jen chcete vyzkoušet něco nového. Ať už je důvod jakýkoliv, alternativy existují – a některé jsou dokonce lepší než klasická jíška.
Oblíbené způsoby zahušťování guláše
Přirozené vyvaření Nejjednodušší cesta, jak získat hustší guláš, je vlastně nedělat nic navíc – jen nechat tekutinu pomalu odpařovat. Trvá to sice déle, ale výsledek stojí za to. Maso je křehčí a chuť intenzivnější. Když budete guláš vařit tímto způsobem, nechte ho bublat na mírném ohni bez pokličky aspoň dvě hodiny. Klíčové je občasné míchání, aby se nepřichytil.
Nastrouhaný brambor Tohle je finta, kterou prozradil jeden kamarád kuchař. Syrový brambor nastrouhaný najemno a přidaný asi 20 minut před koncem vaření. Škrob z brambor se postupně uvolňuje a omáčku tak přirozeně zahustí. Plus získáte bonus v podobě jemné bramborové chuti, která guláši sluší. Na průměrný hrnec guláše stačí jeden větší brambor.

Rozmixovaná zelenina Pokud jste zjistili, že vaše dítě odmítá jíst zeleninu, ale vy byste rádi, aby do sebe pár vitamínů dostalo, pak pro vás máme malý trik. Když část zeleniny z guláše vyndáte, rozmixujete a vrátíte zpět, získáte tak krémovou texturu a navíc i výživnější jídlo. Funguje to výborně hlavně s mrkví a cibulí, které guláši dodají sladší notu.
Česneková pasta Několik stroužků česneku rozmačkejte se špetkou soli a lžičkou olivového oleje. Tuto pastu přidejte do guláše asi 10 minut před koncem. Česnek nejen zahustí, ale také dodá novou dimenzi chuti. Navíc je to zdravé – česnek je přírodní antibiotikum.
Sezónní: Dýňové pyré Na podzim, když je sklizeň dýní, část rozmixujte a zamrazte na pozdější použití. Lžíce nebo dvě dýňového pyré přidané do guláše ho jemně zahustí a dodají mu sametovou texturu. Chuť dýně je natolik neutrální, že ji v guláši téměř nepoznáte, ale výsledek je fantastický.

Proč se vyhnout mouce?
Nejde jen o kalorie, i když i to hraje roli. Mouka v jíšce se vlastně smaží na tuku, vznikají tak látky, které nejsou pro naše tělo ideální. Navíc guláš s klasickou jíškou často působí těžce a leží v žaludku.
Jakmile poprvé uvaříte guláš bez mouky, věřte, že rozdílu si všimnete okamžitě. Je to tak nějak lehčí, ale chutnější. Když se omáčka zahustí přirozeně, vyniknou v ní všechny ostatní chutě – paprika, kmín, cibule – zkrátka vše, co do dobrého guláše patří.
Závěrem…
Jednou věcí si buďte jisti – k mouce při přípravě guláše se už nevrátíte. Je to jako když přestanete sladit kávu – ze začátku je to divné, ale pak už byste si slazenou kávu nedali. Stejně tak guláš zahušťovaný alternativními způsoby vám otevře nové horizonty.
Samozřejmě, občas když máte nedělní oběd, tak si klasický guláš s jíškou dáte rádi a taky si pochutnáte. Tradice má své místo. Avšak tento „jiný“ styl zahušťování si určitě zamilujete a rázem budete vařit lehčeji a myslíme, že i zdravěji.
Pokud patříte mezi lidi, kteří si guláš bez mouky neumí představit, zkuste alespoň jednou uvařit guláš některým z výše uvedených způsobů. Možná budete překvapeni, jak moc se liší – a jak je vlastně dobrý. A jestli máte své vlastní finty na zahušťování bez mouky, budeme rádi, když se o ně podělíte v komentářích. Společně tak vytvoříme kuchařský arzenál pro všechny, kdo hledají alternativy. A pamatujte – v kuchyni neexistují chyby, jen nové recepty!
Text: Claudie Kornelová
Foto: Shutterstock
Zdroje: Kniha – How to Cook Everything od Mark Bittman
Kniha – Modernist Cuisine: The Art and Science of Cooking od Nathan Myhrvold, Chris Young, Maxime Bilet
Kniha – On Food and Cooking: The Science and Lore of the Kitchen od Harold McGee
Kniha – The Science of Good Cooking od Cook’s Illustrated