Obtížnost – střední
Porce – 4
Čas – 150 minut
Suroviny
- Hovězí zadní, 1500 g
- Mrkev, 250 g
- Celer, 250 g
- Petržel, 250 g
- Cibule, 2 ks
- Rajčatový protlak, 100 g
- Slanina, 70 g
- Žampiony, 150 g
- Máslo, 30 g
- Červené víno, 300 ml
- Mouka, 50 g
- Bobkový list, 3 ks
- Tymián, 20 g
- Hovězí vývar, 500 ml
- Mladé cibulky, 2 ks
- Sůl, pepř, dle chuti
Postup
Hovězí maso očistěte, osolte, opepřete a zprudka orestujte na oleji. Vyjměte z hrnce a dejte stranou. Do hrnce nasypte na kostky nakrájenou mrkev, celer, petržel a orestujte do zlatova, poté přidejte cibuli a česnek a dorestujte do hněda. Poté vmíchejte rajčatový protlak a důkladně zarestujte.
Přilijte víno a nechte svařit na polovinu. Vlijte vývar, vložte zpět do hrnce maso a přidejte bylinky a bobkový list. Hrnec s masem dejte do trouby vyhřáté na 160–180 °C a pomalu zakryté duste do měkka a průběžně kontrolujte a dolévejte vývar.
Když je maso měkké, vyjměte ho z hrnce. Omáčku dle potřeby buď lehce povolte vývarem, nebo nechte odvařit a zredukovat a vmíchejte do ní metličkou studené máslo – omáčka se zjemní a zhoustne. Jestliže chceme mít omáčky více, přilijeme hovězí vývar a zahustíme máslovou jíškou a provaříme. Maso krájíme na plátky a přeléváme hotovou omáčkou.
Slaninu orestujte na másle, přidejte žampiony a mladé cibulky a přidejte do hotové omáčky. Lehce provařte a můžete servírovat.
Hotové maso je ideální podávat se šťouchanými bramborami a opečenou zeleninou, nebo pečenými brambůrkami Grenaille.
Tipy
Maso můžeme péct i nakrájené na kostky jako guláš.
Červené víno je ideální používat červené Burgundské nebo i naše moravské odrůdy např. Rulandské modré.
Společně se žampiony a cibulkami můžeme do omáčky přidat i na jemno nakrájený a orestovaný řapíkatý celer.
Může se hodit
MULTICOLOR | LT1017 NEPŘILNAVÝ KASTROL S POKLICÍ
AROMA | HL0803 PEKÁČ S VARNOU POKLICÍ
ERGO | LT2372 NYLONOVÁ NABĚRAČKA
ERGO | LT2374 NYLONOVÁ PĚNOVAČKA
Tento recept doporučuje šéfkuchař Dušan Stádník.
ZDROJ: PR článek společnosti FAST ČR, a.s.