Obtížnost – střední
Porce – 4
Čas – 90 minut
Suroviny na vývar
- Hovězí kosti, 1000 g
- Morkové kosti, 500 g
- Mrkev, 5 ks
- Celer, 250 g
- Petržel, 250 g
- Cibule, 2 ks
- Divoké koření
Morkové knedlíčky
- Morek, 70 g
- Máslo, 30 g
- Strouhanka, 150 g
- Mouka, 50 g
- Vejce, 3 ks
- Sůl, dle chuti
- Muškátový oříšek, dle chuti
- Petrželka
Postup
Hovězí i morkové kosti důkladně opláchneme a vložíme do pekáče, přidáme omytou a na větší kusy nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli překrojenou na půlku. Pečeme při 200°C asi 20minut. Poté vyjmeme z trouby, z upečených morkových kostí vyklepeme množství potřebné na knedlíčky a vše ostatní vložíme do hrnce se studenou vodou, přidáme divoké koření a hladkolistou petrželku a vaříme pozvolna asi 4 hodiny.
Hotový vývar scedíme a dochutíme solí a pepřem.
Morek s máslem vyšleháme do pěny, přidáme vejce, strouhanku a mouku. Společně promícháme a dochutíme solí, muškátovým oříškem a nasekanou petrželkou. Z takto připravené hmoty tvarujeme knedlíčky, které vaříme v osolené vodě cca 5 minut. Vkládáme do hotové polévky jako vložku.
Polévku nalijeme do hezkého, předehřátého talíře.
Tipy
- Do těsta na knedlíčky můžeme přimíchat i nasekané bylinky
- Morkové kosti nepečeme moc dlouho, jinak se nám morek úplně vypeče a rozpustí
Může se hodit
PRESSION | LTDSD6TLAKOVÝ HRNEC
LEILA | LT5002SADA JÍDELNÍCH PŘÍBORŮ
DINE | LT9002SADA JÍDELNICH TALÍŘŮ ČTVERCOVÝCH
Tento recept doporučuje šéfkuchař Dušan Stádník.
ZDROJ: PR článek společnosti FAST ČR, a.s.