Jestli je pro vás tato luštěnina gastronomickou novinkou, doporučuji začít humusem. Namáčíte si do něj kousky pita chleba a je to naprosto vynikající pokrm. K obědu nebo večeři pak můžete připravit karbanátky z cizrny anebo curry.
Mimochodem nezapomeňte na to, že nálev z cizrny (říká se mu aquafaba) se dá ještě použít. Uděláte z něj třeba dokonalou čokoládovou pěnu.
Cizrnové karbanátky
Na 6 karbanátků budete potřebovat:
- 300 g uvařené cizrny (můžete použít i sterilovanou)
- 1 vejce
- 1 střední mrkev
- 1–2 stroužky prolisovaného česneku
- 2 lahůdkové cibulky
- 2 lžíce mouky
- 2 lžíce křupavé kukuřičné strouhanky
- 1 lžíci olivového oleje
- sůl
- pepř
- dle chuti i sušené bylinky jako je majoránka
- trošku kurkumy pro hezkou barvu
- olej na opékání
Postup
- Cizrnu rozmixujte v elektrickém sekáčku dohladka a promíchejte se zbytkem ingrediencí.
- Tvořte karbanátky hrubé asi 1 cm nebo 1,5 cm.
- Opečte je z obou stran v malém množství oleje.
- Podávejte například se šťouchanými brambory. Hodí se k nim i nějaký dobrý dip, třeba z hustého jogurtu nebo hořčice.
Hummus
Budete potřebovat:
- 1 konzervu cizrny
- 3 lžičky sezamové pasty Tahini
- 2 lžíce cizrnového nálevu z konzervy
- 2 lžíce olivového oleje
- ½ lžičky mletého římského kmínu
- 1 stroužek česneku
- šťávu z ½ citronu
- hrst čerstvého koriandru (nemusí být)
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- mletou sladkou papriku
- olivový olej
- nachos/bagetku/pita chléb k podávání
Postup
- Cizrnu slijte a propláchněte vodou.
- Rozmixujte ji společně s česnekem, římským kmínem, olejem, tahini, cizrnovým nálevem, koriandrem, solí, pepřem a šťávou z půlky citronu.
- Pokud je hummus moc hustý, přidejte cizrnový nálev anebo olivový olej.
- Hotový hummus podávejte v misce s troškou olivového oleje, posypaný troškou mleté papriky a koriandrem. K tomu zelenina nebo pita chléb a je hotovo.
Cizrnová omáčka s rýží
Budete potřebovat:
- 1 malou cibuli
- 1 velké rajče (cca 200 g)
- 120 g rýže basmati
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíci rajčatového protlaku
- 400 g předvařené cizrny
- ½ lžičky kajenského pepře
- 1 lžičku mleté sladké papriky
- 100 ml sójové smetany nebo jiné rostlinné smetany (můžete použít i kokosové mléko anebo na konci vmíchat jogurt)
- sůl
Postup
- Cibuli nakájejte najemno, rajče nakrájejte na kostičky.
- V hluboké pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, přidejte cibuli a smažte 2 minuty, dokud cibule nezesklovatí.
- Dále přidejte lžíci rajčatového protlaku, předvařenou cizrnu a nakrájené rajče. Opékejte dalších 5 minut.
- Nakonec přidejte kajenský pepř a mletou sladkou papriku. Promíchejte a zalijte sójovou smetanou.
- Zakryjte pokličkou a nechte 5 minut ještě povařit.
- Podávejte s uvařenou basmati rýží.
Pečená cizrna à la oříšky
Hledáte nějakou alternativu za slané brambůrky? Samotná cizrna má oříškovou chuť, takže si z ní můžete připravit zdravé křupání k televizi.
Budete potřebovat:
- 240 g vařené nebo sterilované cizrny
- 20 g olivového oleje
- 10 g uzené papriky
- sůl
- pepř
Postup
- Cizrnu opláchněte a důkladně osušte. Přelijte ji olivovým olejem a společně s kořením dobře promíchejte. Nechte chvíli odležet.
- Po chvilce marinování dejte cizrnu na plech vyložený pečícím papírem. Pečte na 180 stupňů cca 30 minut.
Cizrnu můžete ochutit různým kořením, které máte rádi. Jednoduše experimentujte.
Cizrnové brownies
Samotná cizrna má neutrální chuť a díky tomu ji lze přidat i do různých dezertů a moučníků.
Budete potřebovat:
- 1 plechovku cizrny (300 g)
- 2 vajíčka
- 4 lžíce hořkého kakaa
- 4 lžíce medu či oblíbeného sladidla
- 2 lžíce arašídového másla
- 1 kypřicí prášek (ideálně bezfosfátový)
Postup
- Cizrnu slijte a rozmixujte s vejci a medem na hladkou kaši.
- Vmíchejte kakao, arašídové máslo a kypřicí prášek.
- Těsto rozetřete na plech vyložený pečícím papírem. Ideální je asi centimetr vysoká vrstva těsta.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 15 minut. Brownies mají být uvnitř vláčné, tak raději méně, než je pak mít suché.
- Brownies podávejte přelité meruňkovou omáčkou anebo rozpuštěnou čokoládou či ořechovým máslem.
- Meruňkovou omáčku si připravíte ze 6–8 meruněk, 1 menšího jablka a 1 lžíce marmelády. Ovoce nakrájejte na menší kousky, vložte do hrnce, podlijte troškou vody a vařte doměkka asi 10 minut. Po uvaření rozmixujte.
- Omáčku můžete ještě dochutit cukrem či jiným sladidlem.
Cizrnová pomazánka s tuňákem
Budete potřebovat:
- 200 g předvařené cizrny nebo cizrny v konzervě
- 1 konzervu s kouskami tuňáka v oleji
- pár kapek citronové šťávy
- sůl
- koření dle chuti
Postup
- Pokud použijeme cizrnu v nálevu, tak ji scedíme a rozmixujeme spolu s tuňákem včetně oleje.
- Pomazánku dochutíme citronovou šťávou, solí a kořením podle preferencí. Hodí se do ní černý pepř, chilli, ale také kari nebo kurkuma.
- Pokud je pomazánka velmi hustá, stačí ji zředit trochou vody nebo cizrnovým nálevem. Na závěr můžete přimíchat i větší kousky tuňáka.
Text: Veronika Poláčková, redakce
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: mycookingdiary.cz, jimezdrave.cz, vimcojim.cz, varilamysicka.cz, mamavkuchyni.cz