Vaření

Husí kaldoun

Husí vývar s květákem a smetanou „by Piere Lamart“.

recept na Husí kaldoun by Piere Lamart

Obtížnost – nízká
Porce – 4
Čas – 30 minut

Suroviny

  • Husí skelet 1ks
  • Husí droby 300g
  • Květák  50g
  • Smetana 50ml
  • Mrkev  100g
  • Celer  100g
  • Petržel  100g
  • Cibule  50g
  • Máslo  100g
  • Mouka hl. 50g
  • Nové koření 10g
  • Celý pepř 10g
  • Kmín  5g
  • Sůl, pepř dle chuti
  • Muškátový oříšek

Postup

Husí skelet dejte spolu s polovinou očištěné a na velké kusy pokrájené kořenové zeleniny a cibule do hrnce s rozpáleným olejem a asi 5 minut opékejte do zlatova. Poté zalijte asi 3 litry vody, přidejte koření, osolte a pomalu vařte, abyste získali silný husí vývar. Droby uvaříme zvlášť do měkka a potom je propláchneme studenou vodou a pokrájíme na kousky. Máslo rozpustíme v hrnci, vsypeme na kousky pokrájený květák a kmín a společně se zbytkem kořenové zeleniny pokrájené na menší kousky lehce orestujeme. Zalijeme scezeným husím vývarem a přivedeme k varu. Poté zahustíme světlou jíškou z másla a mouky a necháme cca půl hodiny provařit. Zhruba 5 minut před koncem vaření vlijeme do polévky smetanu a přidáme pokrájené uvařené droby. Polévku dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem a můžeme podávat.

Tipy

Do polévky při servírování můžeme přidat vařené široké nudle a posypat sekanou petrželkou.

Kaldoun můžeme též udělat z kachních nebo kuřecích skeletů a drobů.

Může se hodit

CAST | K16202428 8ks set SADA NÁDOBÍ

červená sada nádobí

BAMBOO | LT2059 KRÁJECÍ DESKA S KUCHAŘSKÝM NOŽEM

krájecí deska s kuchařským nožem

EDGE | LT2058 BROUSEK NA NOŽE

černý brousek na nože

WOOD | LT3975 NABĚRAČKA

naběračka s dřevěnou ručkou

TASTE | LT7019 DOCHUCOVACÍ SOUPRAVA 4KS

dochucovací souprava

ZINC | LT2073 ŠKRABKA “Y“

 

škrabka "Y"

Tento recept doporučuje šéfkuchař Dušan Stádník.

Dušan Stádník

ZDROJ: PR článek společnosti FAST ČR, a.s.