Obtížnost – nízká
Porce – 4
Čas – 30 minut
Suroviny
- Husí skelet 1ks
- Husí droby 300g
- Květák 50g
- Smetana 50ml
- Mrkev 100g
- Celer 100g
- Petržel 100g
- Cibule 50g
- Máslo 100g
- Mouka hl. 50g
- Nové koření 10g
- Celý pepř 10g
- Kmín 5g
- Sůl, pepř dle chuti
- Muškátový oříšek
Postup
Husí skelet dejte spolu s polovinou očištěné a na velké kusy pokrájené kořenové zeleniny a cibule do hrnce s rozpáleným olejem a asi 5 minut opékejte do zlatova. Poté zalijte asi 3 litry vody, přidejte koření, osolte a pomalu vařte, abyste získali silný husí vývar. Droby uvaříme zvlášť do měkka a potom je propláchneme studenou vodou a pokrájíme na kousky. Máslo rozpustíme v hrnci, vsypeme na kousky pokrájený květák a kmín a společně se zbytkem kořenové zeleniny pokrájené na menší kousky lehce orestujeme. Zalijeme scezeným husím vývarem a přivedeme k varu. Poté zahustíme světlou jíškou z másla a mouky a necháme cca půl hodiny provařit. Zhruba 5 minut před koncem vaření vlijeme do polévky smetanu a přidáme pokrájené uvařené droby. Polévku dochutíme muškátovým oříškem, solí a pepřem a můžeme podávat.
Tipy
Do polévky při servírování můžeme přidat vařené široké nudle a posypat sekanou petrželkou.
Kaldoun můžeme též udělat z kachních nebo kuřecích skeletů a drobů.
Může se hodit
CAST | K16202428 8ks set SADA NÁDOBÍ
BAMBOO | LT2059 KRÁJECÍ DESKA S KUCHAŘSKÝM NOŽEM
TASTE | LT7019 DOCHUCOVACÍ SOUPRAVA 4KS
Tento recept doporučuje šéfkuchař Dušan Stádník.
ZDROJ: PR článek společnosti FAST ČR, a.s.