Obtížnost – nízká
Porce – 4
Čas – 120 minut
Suroviny
- Jehněčí přední 1000g
- Olej 50ml
- Cibule 100g
- Masový vývar 2L
- Kapusta 200g
- Brambory 250g
- Mrkev 250g
- Petrželka svazek
- Citrón 1ks
- Sůl, pepř
- Kmín
Postup
V hrnci rozehřejeme olej a zprudka na něm osmažíme jehněčí maso nakrájené na malé kousky. Maso vyjmeme a do hrnce vložíme nakrájenou cibuli. Orestujeme do zlatova, přidáme opečené maso, zalijeme vývarem, okořeníme a pozvolna vaříme do měkka. Po 30minutách vaření přidáme na nudličky nakrájenou kapustu a kmín. Vaříme dalších cca 35 minut. Poté přidáme na kostičky nakrájené brambory, mrkev a stroužek česneku a společně dovaříme do měkka. Hotovou polévku dosolíme, opepříme a přidáme špetku cukru.
Při podávání posypeme polévku směsí z jemně nakrájené petrželky, česneku a citrónové kůry. Tato směs se nazývá v italské kuchyni “Gremolata“ a dodá polévce tu správnou aromatickou tečku.
Tipy
Místo jehněčího masa můžeme použít i maso hovězí.
Nemáme li vývar, zalijeme polévku vodou.
Gremolata je italské bylinkové „ochucovadlo“ z jemně nasekané plocholisté petržele, citronové kůry a česneku. Do směsi se může přidat i jedna rozetřená ančovička.
Může se hodit
LEGER | LTB2418 HRNEC S POKLICÍ
LEGER | LTB2413 KASTROL S POKLICÍ
WAVE | LT9021 TALÍŘE KULATÉ 6 KS
Tento recept doporučuje šéfkuchař Dušan Stádník.
ZDROJ: PR článek společnosti FAST ČR, a.s.