Maso v lednici můžete mít jen určitou dobu. Víte, jak dlouho?
Maso v lednici je nutné skladovat správným způsobem, jinak hrozí, že si můžete způsobit nemalé zdravotní potíže. Popravdě, uchovávání masa v lednici je věda. Vážně není jedno, kam po nákupu maso strčíte a jak dlouho ho tam máte. Ve skutečnosti existuje mnoho faktorů, které ovlivňují to, jak dlouho maso v lednici vydrží. Vliv na to má například druh masa, teplota v lednici, způsob uložení, zpracování masa, naložení masa a také i to, zda je maso naporcované nebo ne.

A jak je to s uchováváním masa v mrazáku?
Mrazení potravin patří k těm nejúčinnějším způsobům, jak zachovat jejich čerstvost. Nicméně i uchovávání masa v mrazáku má svá pravidla. Maso do mrazáku by mělo být zabaleno do plastových sáčků, hliníkových fólií nebo nádob vhodných do mrazničky. Chybět by ani nemělo označení o jaký druh masa je a kdy jste ho koupili. Je to důležité, protože i když mrazení zastavuje růst mikroorganismů, které způsobují kazivost potravin, i tak je možné maso v mrazáku uchovávat jen po určitou dobu. Ano, i tuto délku skladování ovlivňuje hned několik faktorů.

Trvanlivost masa v lednici je různá
Červené maso
Červené maso je nejodolnější a v lednici vydrží i 5 dnů. V zimě, když je vskutku zima, tak dokonce 8. Vařené hovězí můžete uchovávat v lednici 3-4 dny. V mrazničce pak hovězí vydrží 1 rok. Telecí však v lednici jen 2 dny, v zimě pak 4. Pokud jde o zmrazení svíčkové, roštěné, ořechu, ramena, hrudi a krku, vydrží v mrazničce 8-10 měsíců. Žebro, ocas a zvěřina pak může být v mrazáku uložena maximálně 6 měsíců. Vnitřnosti a hovězí mleté maso by však mělo být zpracováno do 2 měsíců.
Vepřové maso
Vepřové maso v lednici na rozdíl od hovězího vydrží jen 2 dny a v zimě 4. Tepelně zpracované vepřové je pak nutné sníst do 3 dnů. Tlačenku můžete uchovávat v lednici 7 dní. Pokud si nechcete způsobit nepříjemné zdravotní problémy, klasické zabijačkové pochoutky uchovávejte v lednici maximálně 2-3 dny. V případě mražení pečeně, kýty a pleci, tak vám v mrazničce vydrží 4-8 měsíců. Krkovici, bůček a koleno je potom možné mít v mrazáku pouze 5-6 měsíců. Slaninu a podbradek v mrazáku vydrží jen 2-4 měsíce. Mleté maso z vepřového masa, tlačenka (té však příliš mráz neprospívá) i zabijačkové pochoutky by měly být rychle zpracovány a zmrazeny maximálně 1-2 měsíce. Vařená šunka v mrazničce vydrží 2-3 měsíce. Nejdéle pak v mrazničce vydrží salám, a to asi 4 měsíce a klobása 6 měsíců.

Drůbeží maso
Musíme upozornit, že s kuřecím kachním a krůtím masem je nutné zacházet opatrně, protože se mohou snadno zkazit. Kvůli jejich špatné odolnosti vůči teplotním změnám je potřeba s nimi manipulovat rychle. V lednici vám vydrží maximálně 2 dny, a to i tehdy, když je uložíte do tzv. nulté zóny, čili na polici nad šuplíkem se zeleninou. Vařená drůbež pak vydrží v ledničce 3-4 dny. V mrazáku vám pak vydrží kuřecí maso 6-8 měsíců, kachna 4-6 měsíců, husa nejvýše 4 měsíce a krůtí maso je možné uchovávat v mrazničce nejdéle 6-8 měsíců. Celou nenaporcovanou drůbež, správně zabalenou, můžete v mrazáku uchovávat až 12 měsíců.
Ryby
Ryby a plody moře jsou nejnáročnější na skladování, protože ty, co se prodávají v Česku už jednou byly rozmraženy. A proto je dobré je spotřebovat do 24 hodin od nákupu. Vykuchaný a naporcovaný kapr pak vydrží v lednici asi 4 dny, ale musí být uložen v zóně, kde se teplota pohybuje od 0-4 ℃. Zmrazení kapra se negativně podepíše na jeho kvalitě. Jiné ryby je však možné zmrazit až na 1 rok. Sladkovodní však v mrazáku vydrží maximálně 4 měsíce.

Samostatnou kapitolou je pak mleté maso
Mleté maso totiž již prošlo nějakým zpracováním, a proto byste ho měli spotřebovat ještě ten den, maximálně následující den. Mleté maso v lednici uložte do tzv. nulté zóny, kde se teplota pohybuje okolo 0 ℃. Nejpozději do 2 dnů od nákupu můžete mleté maso vložit i do mrazničky, kde ho můžete uchovávat po dobu 3-6 měsíců (pozor: pstruh, lín, štika, sumec nebo rybí filé maximálně 3 měsíce) v místě, kde je teplota -18 ℃.
Uchovávání dalších masných výrobků
- Šunka v lednici vydrží v závislosti podle její kvality 2-4 dny. Můžete ji dokonce i zmrazit, ale v mrazáku ji pak mějte maximálně 4 měsíce.
- Naložené maso do oleje, bylin a česneku vám v lednici vydrží až 7 dní, protože česnek výrazně prodlužuje trvanlivost masa.
- Maso naložené na uzení je nutné pořádně nasolit, naolejovat a nechat zrát v lednici i 2 týdny.
- Kuřecí je sice po naložení odolnější, ale i tak v lednici vydrží maximálně 5-7 dní.
- Co se týká neotevřených balíčků párků a slaniny, ty vám v lednici vydrží i 14 dní. Jakmile je však otevřete, mějte je v lednici maximálně 1 týden.
Text: Adriana Dosedělov
Foto: Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů