Vaření

Jak dlouho vydrží maso v chladničce nebo mrazničce? Zjistěte, jak předejít jeho zkažení

Maso v lednici je nutné správně skladovat, jen tak můžete zajistit, aby vydrželo co nejdéle. Každé maso má však svá specifika. Znáte je? V tomto článku se dozvíte, jaké jsou ty nejčastější chyby, které děláme při skladování a poradíme vám, jak se jim vyhnout. Povíme vám také, jak dlouho maso skladovat nejen v lednici, ale i v mrazáku. Doufáme, že to pro vás bude přínosné. 

Maso v lednici je nutné správně skladovat, jinak můžete být nemile překvapeni.
Zdroj: Shutterstock

Maso v lednici můžete mít jen určitou dobu. Víte, jak dlouho? 

Maso v lednici je nutné skladovat správným způsobem, jinak hrozí, že si můžete způsobit nemalé zdravotní potíže. Popravdě, uchovávání masa v lednici je věda. Vážně není jedno, kam po nákupu maso strčíte a jak dlouho ho tam máte. Ve skutečnosti existuje mnoho faktorů, které ovlivňují to, jak dlouho maso v lednici vydrží. Vliv na to má například druh masa, teplota v lednici, způsob uložení, zpracování masa, naložení masa a také i to, zda je maso naporcované nebo ne. 

Stejně jako uchovávání masa v lednici, tak i uchovávání masa v mrazáku má svá pravidla.
Stejně jako uchovávání masa v lednici, tak i uchovávání masa v mrazáku má svá pravidla. | Zdroj: Shutterstock

A jak je to s uchováváním masa v mrazáku? 

Mrazení potravin patří k těm nejúčinnějším způsobům, jak zachovat jejich čerstvost. Nicméně i uchovávání masa v mrazáku má svá pravidla. Maso do mrazáku by mělo být zabaleno do plastových sáčků, hliníkových fólií nebo nádob vhodných do mrazničky. Chybět by ani nemělo označení o jaký druh masa je a kdy jste ho koupili. Je to důležité, protože i když mrazení zastavuje růst mikroorganismů, které způsobují kazivost potravin, i tak je možné maso v mrazáku uchovávat jen po určitou dobu. Ano, i tuto délku skladování ovlivňuje hned několik faktorů.

Aby vaše maso vydrželo do data spotřeby, je nutné ho správně skladovat.
Aby vaše maso vydrželo do data spotřeby, je nutné ho správně skladovat. | Zdroj: Shutterstock

Trvanlivost masa v lednici je různá 

Červené maso 

Červené maso je nejodolnější a v lednici vydrží i 5 dnů. V zimě, když je vskutku zima, tak dokonce 8. Vařené hovězí můžete uchovávat v lednici 3-4 dny. V mrazničce pak hovězí vydrží 1 rok. Telecí však v lednici jen 2 dny, v zimě pak 4. Pokud jde o zmrazení svíčkové, roštěné, ořechu, ramena, hrudi a krku, vydrží v mrazničce 8-10 měsíců. Žebro, ocas a zvěřina pak může být v mrazáku uložena maximálně 6 měsíců. Vnitřnosti a hovězí mleté maso by však mělo být zpracováno do 2 měsíců. 

Vepřové maso 

Vepřové maso v lednici na rozdíl od hovězího vydrží jen 2 dny a v zimě 4. Tepelně zpracované vepřové je pak nutné sníst do 3 dnů. Tlačenku můžete uchovávat v lednici 7 dní. Pokud si nechcete způsobit nepříjemné zdravotní problémy, klasické zabijačkové pochoutky uchovávejte v lednici maximálně 2-3 dny. V případě mražení pečeně, kýty a pleci, tak vám v mrazničce vydrží 4-8 měsíců. Krkovici, bůček a koleno je potom možné mít v mrazáku pouze 5-6 měsíců. Slaninu a podbradek v mrazáku vydrží jen 2-4 měsíce. Mleté maso z vepřového masa, tlačenka (té však příliš mráz neprospívá) i zabijačkové pochoutky by měly být rychle zpracovány a zmrazeny maximálně 1-2 měsíce. Vařená šunka v mrazničce vydrží 2-3 měsíce. Nejdéle pak v mrazničce vydrží salám, a to asi 4 měsíce a klobása 6 měsíců. 

Drůbeží maso v lednici příliš dlouho nevydrží.
Drůbeží maso v lednici příliš dlouho nevydrží. | Zdroj: Shutterstock

Drůbeží maso 

Musíme upozornit, že s kuřecím kachním a krůtím masem je nutné zacházet opatrně, protože se mohou snadno zkazit. Kvůli jejich špatné odolnosti vůči teplotním změnám je potřeba s nimi manipulovat rychle. V lednici vám vydrží maximálně 2 dny, a to i tehdy, když je uložíte do tzv. nulté zóny, čili na polici nad šuplíkem se zeleninou. Vařená drůbež pak vydrží v ledničce 3-4 dny. V mrazáku vám pak vydrží kuřecí maso 6-8 měsíců, kachna 4-6 měsíců, husa nejvýše 4 měsíce a krůtí maso je možné uchovávat v mrazničce nejdéle 6-8 měsíců. Celou nenaporcovanou drůbež, správně zabalenou, můžete v mrazáku uchovávat až 12 měsíců. 

Ryby 

Ryby a plody moře jsou nejnáročnější na skladování, protože ty, co se prodávají v Česku už jednou byly rozmraženy. A proto je dobré je spotřebovat do 24 hodin od nákupu. Vykuchaný a naporcovaný kapr pak vydrží v lednici asi 4 dny, ale musí být uložen v zóně, kde se teplota pohybuje od 0-4 ℃. Zmrazení kapra se negativně podepíše na jeho kvalitě. Jiné ryby je však možné zmrazit až na 1 rok. Sladkovodní však v mrazáku vydrží maximálně 4 měsíce. 

Vůbec nejchoulostivější na uchovávání je zřejmě mleté maso
Vůbec nejchoulostivější na uchovávání je zřejmě mleté maso. | Zdroj: Shutterstock

Samostatnou kapitolou je pak mleté maso 

Mleté maso totiž již prošlo nějakým zpracováním, a proto byste ho měli spotřebovat ještě ten den, maximálně následující den. Mleté maso v lednici uložte do tzv. nulté zóny, kde se teplota pohybuje okolo 0 ℃. Nejpozději do 2 dnů od nákupu můžete mleté maso vložit i do mrazničky, kde ho můžete uchovávat po dobu 3-6 měsíců (pozor: pstruh, lín, štika, sumec nebo rybí filé maximálně 3 měsíce) v místě, kde je teplota -18 ℃. 

Uchovávání dalších masných výrobků 

  • Šunka v lednici vydrží v závislosti podle její kvality 2-4 dny. Můžete ji dokonce i zmrazit, ale v mrazáku ji pak mějte maximálně 4 měsíce. 
  • Naložené maso do oleje, bylin a česneku vám v lednici vydrží až 7 dní, protože česnek výrazně prodlužuje trvanlivost masa. 
  • Maso naložené na uzení je nutné pořádně nasolit, naolejovat a nechat zrát v lednici i 2 týdny.
  • Kuřecí je sice po naložení odolnější, ale i tak v lednici vydrží maximálně 5-7 dní.  
  • Co se týká neotevřených balíčků párků a slaniny, ty vám v lednici vydrží i 14 dní. Jakmile je však otevřete, mějte je v lednici maximálně 1 týden. 

Text: Adriana Dosedělov
Foto: Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů