Krok 1: Jak desku na krájení vyčistit
Budete potřebovat horkou vodu, houbičku a saponát. Pomocí těchto prostředků důkladně odstraňte všechny zbytky jídla z povrchu desky. Důležité je použít dostatečné množství tekoucí vody.
Krok 2: Jak desku vydezinfikovat
Po důkladném očištění desky je čas na dezinfekci. Namočte hadřík do bílého octa a desku důkladně otřete. Nízké pH octa pomáhá ničit bakterie a choroboplodné zárodky. Pokud z vaší desky cítíte plísňový zápach, posypte ji jedlou sodou a zakápněte octem. Tato kombinace účinně odstraní skvrny i zápach.
Krok 3: Jak odstranit zápach
Pokud chcete odstranit pachy po aromatických potravinách, posypte desku mořskou solí a nechte ji působit přes noc. Ráno rozkrojte citron a jeho dužinou desku důkladně vydrhněte. Směs soli a citronové šťávy nechte na desce působit alespoň 10 minut. Poté ji opláchněte a máte hotovo! Takto pravidelně ošetřujte dřevěné i plastové desky.
Krok 4: Jak desku vysušit
Vysoušení je zásadní, zejména u dřevěných desek. Zbytky vody totiž mohou způsobit bobtnání dřeva a jeho praskání. Z tohoto důvodu se také vyhněte mytí dřevěných desek v myčce nádobí.
Krok 5: Jak desku ošetřit
Plastové desky tento krok nepotřebují. U dřevěných desek naneste na měkký hadřík minerální olej, ořechový olej nebo mandlový olej. Rostlinné oleje nepoužívejte, mají tendenci žloutnout.
Olejujte desku ve směru vláken a ošetřete obě strany i všechny čtyři hrany. Nakonec desku vyleštěte suchým hadříkem, čímž odstraníte přebytečný olej.
Text: Kristína Falťanová
Foto: Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0362028X22020932?via%3Dihub