Vaření

Jarní recepty, které vás nastartují: Hráškový toust, těstoviny s avokádem a plněné špenátové palačinky

Jaro je ideální k nastartování organismu nejen pohybem, ale i odlehčenou stravou.

Jarní recepty
Zdroj: Shutterstock

Hráškový toust

Hráškový toust
Hráškový toust | Zdroj: Shutterstock

Budeme potřebovat:

  • 100 g mraženého hrášku
  • 20 g parmazánu
  • 1 lžíci citrónové šťávy
  • olivový olej
  • sůl a černý pepř
  • čerstvou mátu

Jak na to:

Hrášek povaříme asi 2 minuty v hrnci nebo na páře tak, aby lehce změkl. Změklý hrášek rozmačkáme vidličkou, případně v hmoždíři promícháme s lístky čerstvé máty. Hrášek a mátu vymícháme na kaši. Jestli nám vadí hrachové slupky, stačí kaši propasírovat skrz sítko.

K hráškovo-mátové kaši přidáme najemno nastrouhaný sýr (parmazán) a půl lžíce olivového oleje. Podle chuti pokapeme citrónovou šťávou, posolíme a okořeníme. Vše spolu dobře promícháme. Pomazánku podáváme na teplé topince potřené česnekem.

Těstoviny s avokádem

Budeme potřebovat:

  • 3 větší avokáda
  • šťávu z 1–2 citrónů (podle chuti)
  • 1 stroužek česneku
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • hrst čerstvých lístků bazalky (asi 15 větších lístků)
  • 12–16 cherry rajčátek (počítáme 3–4 na osobu)
  • strouhaný parmazán na posypání
  • sůl
  • těstoviny (k receptu se hodí bucatini, výborné jsou i špagety)

Jak na to:

Nejprve dáme vařit těstoviny. Zatímco se vaří, připravíme si avokádovou směs: avokádo oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Přidáme rozmačkaný česnek, olivový olej, šťávu z jednoho citrónu a nadrobno nakrájenou bazalku. Ingredience rozmixujeme, případně ponecháme i menší kousky nerozmixovaného avokáda.

Osolíme, promícháme a ochutnáme. Cherry rajčátka opékáme na pánvi na oleji, až než jsou měkká a šťavnatá. Těstoviny smícháme s avokádovým krémem a servírujeme s cherry rajčátky a posypané sýrem.

Plněné špenátové palačinky

Plněné špenátové palačinky
Plněné špenátové palačinky | Zdroj: Shutterstock

Budeme potřebovat:

Na palačinky:

  • 200 g mraženého špenátu
  • 100 g hladké ovesné mouky
  • 120 ml mléka s obsahem 0,5 % tuku
  • 120 ml vody
  • 2 vejce
  • ½ lžičky soli
  • 2 lžíce olivového oleje (může být i kokosový)

Na náplň:

  • 200 g čerstvého sýra Lučina
  • 200 g plátků uzeného lososa

Jak na to:

Špenát zbavíme přebytečné vody a spolu s ostatními surovinami rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Na pánvi rozehřejeme trochu olivového oleje a pečeme tenké palačinky. Ty natřeme Lučinou a navrch položíme tenké plátky lososa. Srolujeme a necháme v ledničce alespoň 2 hodiny odpočívat. Ztuhlé palačinky nakrájíme a podáváme.

Text: Redakce
Foto: Isifa/Shutterstock/iStock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů