Hráškový toust
Budeme potřebovat:
- 100 g mraženého hrášku
- 20 g parmazánu
- 1 lžíci citrónové šťávy
- olivový olej
- sůl a černý pepř
- čerstvou mátu
Jak na to:
Hrášek povaříme asi 2 minuty v hrnci nebo na páře tak, aby lehce změkl. Změklý hrášek rozmačkáme vidličkou, případně v hmoždíři promícháme s lístky čerstvé máty. Hrášek a mátu vymícháme na kaši. Jestli nám vadí hrachové slupky, stačí kaši propasírovat skrz sítko.
K hráškovo-mátové kaši přidáme najemno nastrouhaný sýr (parmazán) a půl lžíce olivového oleje. Podle chuti pokapeme citrónovou šťávou, posolíme a okořeníme. Vše spolu dobře promícháme. Pomazánku podáváme na teplé topince potřené česnekem.
Těstoviny s avokádem
Budeme potřebovat:
- 3 větší avokáda
- šťávu z 1–2 citrónů (podle chuti)
- 1 stroužek česneku
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- hrst čerstvých lístků bazalky (asi 15 větších lístků)
- 12–16 cherry rajčátek (počítáme 3–4 na osobu)
- strouhaný parmazán na posypání
- sůl
- těstoviny (k receptu se hodí bucatini, výborné jsou i špagety)
Jak na to:
Nejprve dáme vařit těstoviny. Zatímco se vaří, připravíme si avokádovou směs: avokádo oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Přidáme rozmačkaný česnek, olivový olej, šťávu z jednoho citrónu a nadrobno nakrájenou bazalku. Ingredience rozmixujeme, případně ponecháme i menší kousky nerozmixovaného avokáda.
Osolíme, promícháme a ochutnáme. Cherry rajčátka opékáme na pánvi na oleji, až než jsou měkká a šťavnatá. Těstoviny smícháme s avokádovým krémem a servírujeme s cherry rajčátky a posypané sýrem.
Plněné špenátové palačinky
Budeme potřebovat:
Na palačinky:
- 200 g mraženého špenátu
- 100 g hladké ovesné mouky
- 120 ml mléka s obsahem 0,5 % tuku
- 120 ml vody
- 2 vejce
- ½ lžičky soli
- 2 lžíce olivového oleje (může být i kokosový)
Na náplň:
- 200 g čerstvého sýra Lučina
- 200 g plátků uzeného lososa
Jak na to:
Špenát zbavíme přebytečné vody a spolu s ostatními surovinami rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Na pánvi rozehřejeme trochu olivového oleje a pečeme tenké palačinky. Ty natřeme Lučinou a navrch položíme tenké plátky lososa. Srolujeme a necháme v ledničce alespoň 2 hodiny odpočívat. Ztuhlé palačinky nakrájíme a podáváme.
Text: Redakce
Foto: Isifa/Shutterstock/iStock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů