Snad všichni známe scény z romantických filmů, ve kterých si zamilované dvojice po probděné noci připravují k snídani lívance. Také se staly synonymem šťastné, mírně uspěchané rodinky, kde děti jedí každé ráno opět staré známé lívance.
Nemusíme žít jako v americkém filmu, ale inspirovat se můžeme. Protože lívance jsou jídlo, které nás ani tak moc nestojí a máme na výběr hned několik variací, jak je připravit, takže můžeme své blízké překvapit vždy s jiným receptem.
Lívance z kokosové mouky (bezlepkové)
Potřebujete
- 1 vejce
- 1 lžíci kokosové mouky (10 gramů)
- 2 lžičky vody
Vajíčka, vodu i mouku dobře promíchejte metličkou. Pro kakaové těsto přidejte ještě 2 lžičky hořkého kakaa a 2 lžičky vody. Těsto bude docela husté.
Na nepřilnavou pánev vytvořte pomocí lžíce 2 lívance a opečte je z obou stran.
Americké lívance
Podávají se s kouskem másla a přelité javorovým sirupem.
Potřebujete
- 200 ml mléka
- 150 g hladké mouky
- 20 g rozpuštěného másla nebo oleje (2 lžíce)
- 2 lžíce cukru
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 1 vejce vel. M
- špetku soli
Mouku smíchejte s kypřicím práškem. Přidejte cukr, mléko, vejce, rozpuštěné máslo i sůl. Dobře promíchejte. Nechte 5–10 minut odležet.
Lívance smažte nasucho na rozpálené nepřilnavé pánvi anebo na palačinkovači. Na 1 lívanec použijte asi 60 ml těsta (1/4 hrnku). Počkejte, až spodní strana zezlátne, otočte a dopečte na opačné straně.
Hotové lívance podávejte s kouskem másla a javorovým sirupem.
Tvarohové lívance
Potřebujete
- 250 g tvarohu ve vaničce
- 70 g hladké mouky
- 30 g čekankového sirupu nebo cukru
- 1 vejce
- 1 lžičku kypřicího prášku
Vše dobře rozmíchejte metličkou. Pánev zahřejte na nízkou teplotu a poté na ní tvořte menší lívance.
Mají být vyšší, proto je třeba zvolit nízkou teplotu, aby se těsto dobře propeklo a nebylo tekuté při otáčení. Případně si můžete pomoci pokličkou, díky které se těsto udělá rychleji.
Kynuté lívanečky
Potřebujete
- 700 ml vlažného mléka
- 400 g polohrubé mouky
- 2 vejce
- 50 g cukru
- kostku droždí (nebo 1 sáček sušeného na 500 g mouky)
- špetku soli
Na dochucení: tvaroh, marmeládu, jogurt, zakysanou smetanu, nutellu, ovoce…
Do mísy dejte mouku, cukr, vajíčko a sušeného droždí, sůl a vlažné mléko. (Při použití klasického droždí v kostce je třeba připravit kvásek.) Vše dobře promíchejte.
Rozpálenou pánev potřete olejem a pomalu tvořte malé lívanečky. Smažte z obou stran.
Tip, aby těsto vykynulo rychleji: Uvařte si vodu v rychlovarné konvici. Nalijte ji do mísy, postavte do ní mísu s těstem a zakryjte utěrkou.
Banánové lívance
Potřebujete
- 200 ml mléka
- 200 ml sklenku špaldové mouky
- 2 změklé banány
- 1 vejce
- 1 čajovou lžičku kypřicího prášku
- špetku soli
- trošku vanilky nebo skořice
- trošku oleje
Banán rozmačkejte na kaši, přidejte vejce, mléko a sůl. Postupně přisypávejte mouku smíchanou s kypřicím práškem a také vanilku nebo skořici. Těsto má být hustější.
Opékejte z obou stran na trošce oleje.
Tip na podávání: s medem a ořechy, kopečkem zakysané smetany nebo tvarohu, zmrzlinou nebo čokoládou.
Perníkové lívance
Potřebujete
- 360 ml mléka
- 230 g hladké mouky
- 80 g melasy
- 1 vejce
- 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva
- 1 lžičku mleté skořice
- ½ lžičky mletého zázvoru
- ¼ lžičky jedlé sody
- špetku soli
Suché přísady dobře promíchejte, teprve poté přidejte i zbytek surovin. Metličkou vymíchejte hladké těsto.
Pečte na sucho na pánvi. Na pečení je ideální střední teplota. Na 1 lívanec použijte asi 80 ml těsta.
Lívance opečte z obou stran. Podávejte s ovocným přelivem nebo moučkovým cukrem.
Čokoládové lívance
Potřebujete
- 240 ml plnotučného mléka
- 185 g hladké mouky
- 65 g cukru
- 25 g holandského kakaa
- 3 lžíce oleje nebo 45 g rozpuštěného másla
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 2 vejce
- ¼ lžičky soli
- 85 g čokolády nakrájené na kousky
Čokoládová omáčka
- 140 g mléčné nebo hořké čokolády
- 120 ml smetany ke šlehání
Začněte smícháním suchých surovin: mouky, kakaa, kypřicího prášku a soli. Ve druhé míse smíchejte vejce, cukr, mléko, olej a teprve poté přidejte suché přísady z první mísy. Nakonec přidejte čokoládu nakrájenou na kousky.
Promíchejte, ale zbytečně nepřemíchejte.
Pánev vymažte troškou másla nebo oleje. Na 1 lívanec použijte asi 60 ml těsta. Po 1–2 minutách otočte a dopečte i z druhé strany.
Čokoládová omáčka: čokoládu nakrájenou na kousky vmíchejte do vařící smetany. Pokračujte v míchání, dokud se obě suroviny nespojí.
Lívance s podmáslím
Potřebujete
- 530 ml podmáslí
- 250 g hladké mouky
- 55 g rozpuštěného másla
- 3 lžíce cukru
- 2 vejce vel. L
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky soli
V míse smíchejte mouku, cukr, kypřicí prášek, jedlou sodu a sůl – tedy všechny suché přísady. Do druhé dejte podmáslí, vajíčko a rozpuštěné, ale vychladlé máslo. Promíchejte a přelijte do mísy se suchou směsí. Promíchejte.
Pánev lehce vytřete olejem. Lívance opečte z obou stran.
Citronové s ricottou (hrnkový recept)
Potřebujete
- 1,5 hrnku hladké mouky
- 1 hrnek mléka
- ½ hrnku ricotty
- 3 lžíce cukru
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíci nastrouhané citronové kůry
- 1 lžíci kypřicího prášku
- ½ lžičky soli
- 2 vejce
Začněte smícháním všech suchých surovin. Ve druhé míse dobře vyšlehejte ricottu, vejce, mléko, citronovou šťávu i kůru. Přidejte k suchým surovinám a ještě promíchejte.
Pánev potřete troškou oleje nebo másla a postupně na ní opečte lívance. Podávejte s ricottou, citronovou kůrou, moučkovým cukrem a borůvkami.
Celozrnné dýňové lívance
Potřebujete
- 170 g celozrnné mouky
- 150 g bílého jogurtu
- 100 ml mléka
- 60 g dýňového pyré
- 30 g medu
- 20 g kokosového oleje – rozpuštěného
- 1 vejce
- 1 balení kypřicího prášku
- 1 lžičku mleté skořice
Vejce, med, dýňové pyré a rozpuštěný kokosový olej smíchejte. Přidejte mléko a jogurt. Dále přidejte celozrnnou mouku smíchanou se skořicí a kypřicím práškem. Rozmixujte, aby vzniklo hladké těsto.
Opečte bez oleje na pánvi s nepřilnavým povrchem (2 minuty z každé strany).
Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: smoothcooking.cz, dancahajkova.com,zijemehomemade.cz