Obtížnost – střední
Porce – 4
Čas – 70 minut
Suroviny
- Kapusta 1hlávka
- Sušené houby 50g
- Kuskus 400g
- Olej olivový 50ml
- Máslo 50g
- Česnek 20g
- Cibule 100g
- Mrkev 150g
- Celer 150g
- Anglická slanina 200g
- Sůl, pepř dle chuti
Postup
Sušené houby vhodíme do 500ml vroucí vody, asi 10 minut povaříme a odstavíme ze sporáku. Přidáme kuskus, promícháme, osolíme a necháme pod pokličkou stát, dokud se všechna voda nevstřebá.
Na másle a oleji orestujeme nakrájenou cibuli, společně s nastrouhanou kořenovou zeleninou, prolisovaným česnekem a 1/2 na nudličky nakrájenou anglickou slaninou. Poté vše promícháme s uvařeným kuskusem a dochutíme solí a pepřem.
Kapustu rozebereme na listy a povaříme ve vroucí vodě do poloměkka. Listy vyjmeme a ihned zchladíme v ledové vodě, aby nám zůstali hezky zelené. Listy po zchladnutí vyjmeme, a osušíme. Vezmeme jeden list po druhém a doprostřed listu dáme asi půl hrnku připravené směsi. Boční strany listu zahrneme směrem dovnitř a list smotáme. Takto pokračujeme i s ostatními listy a směsí.
Listy kladem do vymazaného pekáče a nahoru posypeme zbytkem anglické slaniny nakrájené na nudličky. Zapečeme v rozpálené troubě cca 15minut.
Při podávání pokapeme listy olivovým olejem.
Tipy
Do kuskusu můžeme samozřejmě použít i houby čerstvé, které na rozdíl od sušených nakrájíme na kousky, orestujeme na cibulce a poté zalijeme vodou. Nevaříme je ovšem tak dlouho jako sušené ale pouze přivedeme k varu a hned přidáváme kuskus.
Jestliže použijeme čerstvé houby tak gramáž na 4 osoby je cca 300g
Namísto celeru můžeme do směsi použít na drobné kostičky nakrájenou cuketu.
Může se hodit
CERAMIC | LT1066 PEKÁČ S VARNOU POKLICÍ
EMMA | LT5007 SADA JÍDELNÍCH PŘÍBORŮ
EPIS | LT7029 MLÝNEK NA KOŘENÍ
DINE | LT9001 SADA JÍDELNICH TALÍŘŮ KULATÝCH
Tento recept doporučuje šéfkuchař Dušan Stádník.
ZDROJ: PR článek společnosti FAST ČR, a.s.