Vaření

Konec nudným snídaním! Natřete si na pečivo těchto 9 domácích pomazánek

Snídaně je základem celého dne. Jestli vás už omrzel chleba s máslem, šunkou a sýrem, vsaďte na domácí pomazánky. Jejich příprava není časově ani surovinově náročná.

domácí pomazánky recepty
Zdroj: Shutterstock

Základem dobré pomazánky je kvalitní smetanový sýr, chcete-li zdravější verzi, nahraďte sýr tvarohem. Kdo má rád experimenty, jako pomazánkový základ zvolí zralé avokádo, které po roztlačení na kaši poslouží jako dokonalá náhrada másla. Stejnou konzistenci získáte i z ořechů kešu. Stačí je na pár hodin namočit do vody, přebytečnou vodu vylít a ořechy rozmixovat ponorným mixérem.

Domácí pomazánky tak můžete doslova „ušít na míru“ i alergikům, celiatikům či strávníkům s intolerancí na některé druhy potravin. Dokonalou chuť zvýrazníte přidáním různých druhů koření a sušených či čerstvých bylinek. Nezapomeňte ani na správný výběr pečiva. Chcete-li dodržovat zdravou životosprávu, vyměňte občas klasický chléb a pečivo za jejich celozrnnou verzi. Vyplatí se vyzkoušet také grahamové pečivo, celozrnné krekry nebo si pomazánku namažte na chutné celozrnné placky. Fantazii se meze nekladou.


Pomazánka s ovesnými vločkami

Pomazánka s ovesnými vločkam
Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 100 g pomazánkového neochuceného sýru (Lučina)
  • 1 kedluben
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g ovesných vloček (jemný druh z Lidlu)
  • sůl
  • pepř
  • pažitka

Kedluben nastrouháme najemno, přidáme k Lučině, roztlačíme česnek a promícháme. Ovesné vločky přelejeme vařící vodou přes sítko, vytlačíme z nich co nejvíce vody tak, aby nebyly příliš vodnaté. Stačí, aby nezůstaly tvrdé. Smícháme se sýrovým základem a dochutíme solí, kořením a nasekanou pažitkou.

Sladká jablková pomazánka

Sladká jablková pomazánka
Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 250 gměkkého tvarohu
  • 2 kyselejší tvrdá jablka
  • 1 lžíce medu
  • špetka skořice

Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo, přidáme je do jemného tvarohu a zamícháme. Dochutíme medem a skořicí. Podáváme s piškoty nebo si namáčíme kousky nakrájeného ovoce.

Pomazánka z tofu s černými olivami

Pomazánka z tofu s černými olivami
Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 2 ks uzeného tofu
  • 3 kyselé okurky
  • 10 až 15 černých oliv
  • sójová omáčka
  • 1 lžíce kyselé smetany
  • sůl
  • pepř

Jedno tofu roztlačíme vidličkou na kaši, přidáme kyselou smetanu a kapku sójové omáčky. Druhý kus tofu nakrájíme na co nejdrobnější kostky, přidáme i nakrájené černé olivy a kyselé okurky. Přimícháme k roztlačenému tofu a dochutíme solí a kořením. Podle hustoty přidáme ještě více kyselé smetany.

Sladká dýňová pomazánka

Sladká dýňová pomazánka
Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 200 g máslové dýně
  • 80 g másla
  • 2 lžíce medu
  • špetka skořice
  • špetka mletého zázvoru

Máslovou dýni upečeme a rozmačkáme na kaši. Když vychladne, přidáme máslo, které jsme umíchali do pěny, dochutíme medem, špetkou zázvoru a skořicí. Podáváme k sladkému pečivu.

Nejjednodušší avokádové máslo

Avokádové máslo
Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • zralé avokádo
  • 100 g másla
  • sůl
  • pepř

Avokádo zbavíme slupky, překrojíme napůl, odstraníme jádro a nakrájíme na kousky. V mixéru ho rozmixujeme, přidáme máslo, které jsme umíchali do krémovité konzistence. Dochutíme solí a pepřem. Stejným způsobem se dá vyrobit jakýkoliv jiný druh másla, stačí k rozmíchanému máslu přidat například rozmixovaný čerstvý špenát, kopr, petržel, bazalku nebo česnek. I ten medvědí.

Paprikový „tatarák“

Paprikový „tatarák“
Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 2 červené masité papriky
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce kremžské hořčice
  • 60 g másla
  • sůl
  • pepř

Papriku očistíme a rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme máslo a hořčici. Na konec ručně vmícháme žloutek a dochutíme solí a kořením. Podáváme s tousty.

Pomazánka z červené řepy

Pomazánka z červené řepy
Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 2 větší bulvy červené řepy
  • 200 g mascarpone (neochucený smetanový sýr)
  • 1 lžička křenu
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • sůl
  • pepř

Červenou řepu uvaříme, oloupeme a nastrouháme najemno. Mascarpone rozmícháme, přidáme nastrouhanou červenou řepu a nastrouhaný čerstvý křen nebo lžičku křenové pasty. Dochutíme hořčicí, solí a pepřem.

Jarní pomazánka z ředkviček

Pomazánka z ředkviček
Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 1 svazek ředkviček
  • 100 g másla
  • 100 g tvrdého sýru
  • 3 vejce
  • 1 jarní cibulka
  • sůl
  • pepř

Ředkvičky očistíme a nastrouháme najemno, přidáme vymíchané změklé máslo a nakrájenou jarní cibulku. Tvrdý sýr nastrouháme najemno, vejce uvaříme natvrdo a nastrouháme. Všechny suroviny spojíme s máslovou směsí a dochutíme solí a pepřem.

Pomazánka z kořenové zeleniny

Pomazánka z kořenové zeleniny
Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 3 mrkve
  • 3 petržele
  • 1 malý celer
  • 1 malý pór
  • 1 kostka droždí
  • 60 g másla
  • sůl
  • pepř
  • mletý kmín

Kořenovou zeleninu si očistíme a nastrouháme nahrubo. Pór nakrájíme na tenká kolečka. Na pánvi rozpustíme trochu másla a opražíme nakrájenou zeleninu. Přidáme droždí, sůl, koření a mletý kmín. Zamícháme a dusíme 5 minut. Směs necháme vychladnout a následně ji rozmixujeme ponorným mixérem. Podle konzistence ještě přidáme máslo, je-li to potřebné.

Hotovo, stačí si jen vybrat.

Text: Mgr. Zuzana Mišotová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: zahrada.sk