Základem dobré pomazánky je kvalitní smetanový sýr, chcete-li zdravější verzi, nahraďte sýr tvarohem. Kdo má rád experimenty, jako pomazánkový základ zvolí zralé avokádo, které po roztlačení na kaši poslouží jako dokonalá náhrada másla. Stejnou konzistenci získáte i z ořechů kešu. Stačí je na pár hodin namočit do vody, přebytečnou vodu vylít a ořechy rozmixovat ponorným mixérem.
Domácí pomazánky tak můžete doslova „ušít na míru“ i alergikům, celiatikům či strávníkům s intolerancí na některé druhy potravin. Dokonalou chuť zvýrazníte přidáním různých druhů koření a sušených či čerstvých bylinek. Nezapomeňte ani na správný výběr pečiva. Chcete-li dodržovat zdravou životosprávu, vyměňte občas klasický chléb a pečivo za jejich celozrnnou verzi. Vyplatí se vyzkoušet také grahamové pečivo, celozrnné krekry nebo si pomazánku namažte na chutné celozrnné placky. Fantazii se meze nekladou.
Pomazánka s ovesnými vločkami

Suroviny
- 100 g pomazánkového neochuceného sýru (Lučina)
- 1 kedluben
- 1 stroužek česneku
- 100 g ovesných vloček (jemný druh z Lidlu)
- sůl
- pepř
- pažitka
Kedluben nastrouháme najemno, přidáme k Lučině, roztlačíme česnek a promícháme. Ovesné vločky přelejeme vařící vodou přes sítko, vytlačíme z nich co nejvíce vody tak, aby nebyly příliš vodnaté. Stačí, aby nezůstaly tvrdé. Smícháme se sýrovým základem a dochutíme solí, kořením a nasekanou pažitkou.
Sladká jablková pomazánka

Suroviny
- 250 gměkkého tvarohu
- 2 kyselejší tvrdá jablka
- 1 lžíce medu
- špetka skořice
Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo, přidáme je do jemného tvarohu a zamícháme. Dochutíme medem a skořicí. Podáváme s piškoty nebo si namáčíme kousky nakrájeného ovoce.
Pomazánka z tofu s černými olivami

Suroviny
- 2 ks uzeného tofu
- 3 kyselé okurky
- 10 až 15 černých oliv
- sójová omáčka
- 1 lžíce kyselé smetany
- sůl
- pepř
Jedno tofu roztlačíme vidličkou na kaši, přidáme kyselou smetanu a kapku sójové omáčky. Druhý kus tofu nakrájíme na co nejdrobnější kostky, přidáme i nakrájené černé olivy a kyselé okurky. Přimícháme k roztlačenému tofu a dochutíme solí a kořením. Podle hustoty přidáme ještě více kyselé smetany.
Sladká dýňová pomazánka

Suroviny
- 200 g máslové dýně
- 80 g másla
- 2 lžíce medu
- špetka skořice
- špetka mletého zázvoru
Máslovou dýni upečeme a rozmačkáme na kaši. Když vychladne, přidáme máslo, které jsme umíchali do pěny, dochutíme medem, špetkou zázvoru a skořicí. Podáváme k sladkému pečivu.
Nejjednodušší avokádové máslo

Suroviny
- zralé avokádo
- 100 g másla
- sůl
- pepř
Avokádo zbavíme slupky, překrojíme napůl, odstraníme jádro a nakrájíme na kousky. V mixéru ho rozmixujeme, přidáme máslo, které jsme umíchali do krémovité konzistence. Dochutíme solí a pepřem. Stejným způsobem se dá vyrobit jakýkoliv jiný druh másla, stačí k rozmíchanému máslu přidat například rozmixovaný čerstvý špenát, kopr, petržel, bazalku nebo česnek. I ten medvědí.
Paprikový „tatarák“

Suroviny
- 2 červené masité papriky
- 1 žloutek
- 1 lžíce kremžské hořčice
- 60 g másla
- sůl
- pepř
Papriku očistíme a rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme máslo a hořčici. Na konec ručně vmícháme žloutek a dochutíme solí a kořením. Podáváme s tousty.
Pomazánka z červené řepy

Suroviny
- 2 větší bulvy červené řepy
- 200 g mascarpone (neochucený smetanový sýr)
- 1 lžička křenu
- 1 lžička plnotučné hořčice
- sůl
- pepř
Červenou řepu uvaříme, oloupeme a nastrouháme najemno. Mascarpone rozmícháme, přidáme nastrouhanou červenou řepu a nastrouhaný čerstvý křen nebo lžičku křenové pasty. Dochutíme hořčicí, solí a pepřem.
Jarní pomazánka z ředkviček

Suroviny
- 1 svazek ředkviček
- 100 g másla
- 100 g tvrdého sýru
- 3 vejce
- 1 jarní cibulka
- sůl
- pepř
Ředkvičky očistíme a nastrouháme najemno, přidáme vymíchané změklé máslo a nakrájenou jarní cibulku. Tvrdý sýr nastrouháme najemno, vejce uvaříme natvrdo a nastrouháme. Všechny suroviny spojíme s máslovou směsí a dochutíme solí a pepřem.
Pomazánka z kořenové zeleniny

Suroviny
- 3 mrkve
- 3 petržele
- 1 malý celer
- 1 malý pór
- 1 kostka droždí
- 60 g másla
- sůl
- pepř
- mletý kmín
Kořenovou zeleninu si očistíme a nastrouháme nahrubo. Pór nakrájíme na tenká kolečka. Na pánvi rozpustíme trochu másla a opražíme nakrájenou zeleninu. Přidáme droždí, sůl, koření a mletý kmín. Zamícháme a dusíme 5 minut. Směs necháme vychladnout a následně ji rozmixujeme ponorným mixérem. Podle konzistence ještě přidáme máslo, je-li to potřebné.
Hotovo, stačí si jen vybrat.
Text: Mgr. Zuzana Mišotová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: zahrada.sk