- Letničky musíme sklidit celé, pro zpracování ale použijeme jen listy. Kořeny je dobré ze země odstranit a nenechávat je v půdě do jara. Známými zástupci bylinkových letniček jsou bazalka, saturejka, koriandr a majoránka.
- U vytrvalých druhů – mezi něž patří například libeček, oregano či pažitka – sklízíme jen nadzemní část. Snad u všech druhů bylinek uchováváme pro další použití jen jejich listy.
- Začneme tím, že oddělíme listy od stonků. Výjimku představuje majoránka k sušení, kdy je daleko praktičtější nasušit celé stonky a lístky odrolit až v suchém stavu. V případě majoránky můžete zcela bez obav sušit i stonky, které mají květy a poupata.
Nakládání bazalky do oleje
SUŠENÍ BYLINEK
Sušit se kromě majoránky dá velmi dobře i libeček, nať petržele a oregano. Pro zachování aroma bylin po delší dobu listy nekrájejte předem, ale sušte je v celku. Rozdrobte je mezi prsty až při přípravě jídla. Sušení by mělo probíhat na stinném a bezprašném místě v suché místnosti. Dobře proschlé listy je nejlepší skladovat v kořenkách s uzávěrem, který pevně sedí.
MRAŽENÍ BYLINEK
Dalším známým způsobem uchování bylinek je mražení. Tento způsob má velkou výhodu v tom, že oproti sušení daleko lépe uchovává autentickou chuť a aroma bylin. Mezi sušeným a zamraženým kerblíkem je opravdu velký rozdíl. Před mražením musíme bylinky nasekat nožem na malé kousky. Poté je sypeme do plastových sáčků a ihned ukládáme do mrazáku. Dopředu si můžete vytvořit i bylinkové směsi. Například do polévek je dobrá kombinace libečku, lístků kadeřavé a kořenové petrželky.
NAKLÁDÁNÍ BYLINEK DO OLEJE
Zajímavým způsobem konzervace bylinek je jejich nakládání do oleje, využívali jej již ve starém Egyptě, znali jej Řekové i Římané. Postup je velmi jednoduchý. Základem úspěchu je kvalitní, za studena lisovaný olej. Nejlepší je olivový nebo slunečnicový, protože je nejen zdravý, ale má i velmi dobrou chuť.
Bylinky nasekáme na prkénku stejně, jako kdybychom je chtěli mrazit. Nasekané lístky pak vkládáme do menších lahviček z tmavého skla. Nakonec je jen stačí přelít olejem. Jaké množství bylinek zvolíte, záleží jen na vás, optimální poměr je 1:1. Pokud lahvičky z tmavého skla nemáte, můžete použít i čiré sklo, pak ale musíte olej uchovávat na temném místě. Bylinkový olej můžete použít již za 14 dní, má výbornou chuť a vůni. Cílem jeho využití je studená kuchyně, a zejména pak zeleninové nebo těstovinové saláty. Naložené bylinky přidáváme do pokrmu společně s olejem. Labužníci mohou přidat do nádobky k bylinkám i několik pokrájených stroužků česneku. Tradičně se takto konzervuje bazalka, ale vyzkoušet můžete i oregano, majoránku, kerblík, kopr nebo koriandr.
Text: Daniela Dušková :: Foto: autorka a shutterstock.com