Vaření

Kopřivová jídla jako chutný lék

Mladou kopřivu si můžete nasbírat jako plnohodnotnou zeleninu, velmi podobnou špenátu. Měli bychom využít jejích příznivých účinků nejen na očistu těla, ale i na regeneraci a podporu úspěšného restartu.

kopřiva

Léčivé recepty z kopřivy

Zápar z kopřivových listů

Dvě lžičky nasekaných listů zalít 150 ml vroucí vody a nechat 10 minut odstát, přecedit a pít třikrát až čtyřikrát denně jeden hrnek. Chuť čaje lze zlepšit přídavkem meduňky nebo jablečné šťávy.

Odvar z kopřivového kořene

Lžičku nadrobno nakrájeného kořene zalít hrnkem studené vody, uvést do varu, odstavit, 10 minut nechat vylouhovat a přecedit. Pít třikrát denně jeden hrnek při citlivém močovém měchýři nebo nezhoubném zvětšení prostaty.

Ženský čaj na podporu tvorby mléka

Po 25 g kopřivových listů, anýzových a fenyklových semen a majoránkové nati smíchat a jednu lžičku této směsi zalít hrnkem vroucí vody. Nechá se 10 minut vylouhovat. Po přecezení se pije třikrát denně jeden hrnek.

kopřiva

Čaj na podporu krvetvorby

40 g kopřivových listů a po 20 g nati žebříčku, rozmarýnových a meduňkových listů se smíchá a jedna čajová lžička směsi se zapaří hrnkem vroucí vody, nechá 7 minut vylouhovat a pije se šest týdnů třikrát denně jeden hrnek.

Kopřivová tinktura z kořene

Na jaře nebo na podzim vykopaný, očištěný a nadrobno nakrájený kořen se zalije 70% alkoholem v poměru 1 : 10 a nechá se louhovat tři týdny za občasného promíchání. Po scezení se používá na prevenci citlivosti močového měchýře a nezhoubného zvětšení prostaty: dvakrát ročně šest až deset týdnů třikrát denně 20 kapek tinktury.

Jarní pročišťovací kúra

Před kvetením posbírat kopřivové listy, nadrobno je pokrájet a volně jimi naplnit skleněnou nádobu a až po horní okraj zalít žitnou 45% pálenkou, nechat tři týdny louhovat za občasného potřesení, přecedit. Na jarní detoxikaci, při stavech vyčerpanosti, chronických kožních nebo kloubových těžkostech užívat jeden až dva měsíce třikrát denně 20 kapek tinktury.

Žahání se

Vtírání kopřivového špiritusu podporuje lokální prokrvení a zlepšuje látkovou přeměnu. Tradiční žahání bolestivých míst kopřivovou „kyticí“ dva až tři po sobě následující dny také vyvolá silné prokrvení kůže a v hlubších vrstvách organismu příjemný, několik hodin přetrvávající pocit tepla, který je příjemný i po zablokování křížové páteře nebo při ischiasu. Potom se dva až tři dny nesmějí postižená místa mýt, protože jinak se intenzivní a účinný pocit tepla opět změní v pálení.

Vlasová voda

50 g očištěných a nadrobno nakrájených listů a kořenů se vloží do 0,5 litru jablečného octa a nechá louhovat na slunci tři týdny, scedí se do tmavé lahve. Masírováním se vtírá do kůže na hlavě proti lupům a vypadávání vlasů čistý nebo vodou zředěný macerát v poměru 1 : 5 a nechá se 30 minut působit.

Stimulátor síly

Koncem srpna se sbírají oříškovitá semena ze samičích rostlin, usuší se a očistí z metliny, uloží se do vzduchotěsné nádoby. Používají se třikrát denně na posypávání jídla. Působí při stavech vyčerpanosti po infekčních nemocech, při potížích během klimakteria a při jarní únavě.

Jarní očistná kopřivová kúra

Dvě polévkové lžíce listů zalít 400 ml studené vody, mírně 10 minut povařit a stejně dlouho louhovat pod pokličkou. Odvar se pije vlažný po doušcích.

kopřiva

Na lázeň

Připravíme si odvar ze dvou hrstí čerstvé nebo jedné hrsti sušené kopřivy v 1 litru vody. Povaříme 15 minut a dalších 15 minut louhujeme. Výtažek přecedíme do třílitrové lázně. Střídavě vykonáváme jeden den lázeň rukou, druhý den lázeň nohou vždy po 15 minutách. Tato kombinace vnitřního a vnějšího použití kopřivy by měla trvat tři až čtyři týdny.

Polévka z mladé kopřivy

Na másle zpěníme cibulku a s moukou si připravíme jíšku, přidáme jemně nasekané kopřivové listy, nastrouhanou mrkev a vše zalijeme vývarem (kuřecím, masovým, houbovým, zeleninovým, rybím podle chuti), přidáme na kostky nakrájené brambory a uvaříme doměkka. Polévku opepříme, osolíme a zjemníme žloutkem rozmíchaným ve smetaně a okyselíme citrónovou šťávou. Místo brambor můžeme přidat pohankovou lámanku.

Domácí polévka z čerstvé kopřivy

Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou slaninu s cibulí a s moukou uděláme jíšku, kterou zalijeme houbovým vývarem. Přidáme najemno nasekané kopřivové listy a natenko nakrájené houby, vaříme asi 15 minut. Do polévky zašleháme kyselou žinčici nebo acidofilní mléko a na talíři polévku posypeme strouhaným oštěpkem.


Jarní sekaná

500 g mletého masa (můžeme nahradit nadrobno nakrájeným ochuceným tofu) promícháme s talířem jemně nakrájených kopřivových listů, nadrobno nakrájenou cibulí a rozmačkaným česnekem, přidáme dvě celozrnné housky namočené v mléce a vyždímané, jedno vejce, sůl, pepř, majoránku, muškátový oříšek a všechno dobře promícháme a vytvarujeme z toho šišku, kterou na máslem vytřeném pekáči obložíme tenkými plátky slaniny. Sekanou upečeme dočervena, během pečení ji podléváme vývarem a přeléváme vypečenou šťávou. Podáváme s jarním salátem.

Kopřivový špenát

Pokud ho připravíme z mladých lístků kopřivy jako klasický špenát, tak má ještě výraznější zelenou barvu a je výživově bohatší. Vhodné je ho dobře dokořenit česnekem s přídavkem listů z medvědího česneku, pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem.

Pokud ho zahustíme mletými ořechy a vytvoříme z něj válečky, máme hotové čevabčiči, které nakonec můžeme ještě opéct.

Na zimní použití si z kopřivy můžeme doma vyrobit i mražený kopřivový špenát. Kopřivové listy rychle spaříme, umeleme na masovém mlýnku a v přiměřeně velkých dávkách hmotu zmrazíme při -18 °C v mrazničce.

Mladé kopřivy s vejcem

Očištěné mladé kopřivové listy spaříme a najemno nasekáme. Krátce je osmažíme na rozpuštěném másle a cibulce, osolíme, opepříme, přilejeme rozmíchaná vejce a za stálého míchání zahříváme, až ztuhnou. Podáváme s celozrnným pečivem a podušenými houbami.

Kopřivový salát

Syrové listy kopřivy bez úpravy jíst nesmíme, musíme je předem spařit alespoň 70 °C teplou vodou. Takto upravené listy nakrájíme na proužky, přidáme natrhaný hlávkový salát, posekanou mladou cibulku i s natí, nakrájené ředkvičky, přidáme nakrájené listy medvědího česneku a vše zalijeme vodou z kyselého zelí ochucenou sójovou omáčkou a kořením nebo acidofilním mlékem s nastrouhaným křenem a s trochou citrónové šťávy.

kopřiva

Zelené nápoje

Dnes jsou v módě různé mixované nápoje nazývané smoothies. Jsou chutné a mohou opravdu působit i preventivně, léčebně a stimulačně, ale pod podmínkou, že se do nich přidá zelená rostlina obsahující chlorofyl – může to být právě kopřiva. Takovýmto jednoduchým způsobem můžeme i chutně, jednoduše a rychle naplno využít jejích mnohonásobných zdravotních benefitů.

Víte, že…
…mnohofunkčnost kopřivy potvrzuje i její historické používání na výrobu lan, ale i velmi pevných tkanin, které využívali i němečtí vojáci v první světové válce, protože byly pevnější než konopné? Navíc byly i jemnější a lesklejší, ba i hřejivější.

Léčebné formy využití kopřivy

  • Svými obsahovými látkami účinkuje i ve formě různých pokrmů.
  • Velmi účinné jsou i vylisované, odstředěné šťávy nebo v nápojích rozmixované listy.
  • Dobře účinkuje i rozmixovaná mladá nať ve formě obkladu.
  • Obklady namočené v kopřivové šťávě či do šťávy namočená gáza se používá jako nosná zátka při krvácení z nosu.
  • Vodní zápar je nejběžnější formou použití.
  • Využívá se odvar, hlavně z kořene.
  • Alkoholická tinktura se často používá po zředění vodou.
  • Homeopatické přípravky.

Dobré rady

Jako každou léčivou rostlinu, ani kopřivu neužíváme trvale, ale děláme několikatýdenní přestávky.

V zahradě je kopřiva velkým přínosem pro pěstované rostliny, protože urychluje zrání kompostu. Hnojivé zákvasy jsou výborným nechemickým hnojivem i ochranným postřikem pro rostliny, které nejen chrání, ale jim zvyšuje i odolnost proti chorobám i škůdcům. Vysazená mezi aromatické byliny zase zesiluje jejich aroma.

Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: isifa/Shutterstock