Čočka s jarním lupením
- 200 g vařené červené čočky, 200 g směsi bylin (třeba šťovíku, bršlice kozí nohy, kerblíku, kozlíčku polníčku), 40 ml vinného octa, 100 ml olivového oleje, 1 lžička mletého římského kmínu, 1 lžičky dijonské hořčice, sůl
Čočku uvařte do měkka. (Červená čočka je loupaná, proto se nemusí namáčet a stačí jí 10 minut varu.) Uvařenou čočku slijte přes cedník a odložte do misky, než připravíte zálivku. Ocet smíchejte s hořčicí, kořením a solí, přilijte olej a metličkou vyšlehejte hladkou zálivku. Nalijte na ještě teplou čočku a opatrně promíchejte. Snažte se, aby se vám čočka nerozpadala pod rukama. Nechte vychladnout, než přidáte zelené byliny. Býlí dobře omyjte a nasekejte na větší kousky. Šetrně promíchejte s čočkou. Čerstvé křehké byliny by neměly přijít do teplé čočky, aby nezavadly a zůstaly svěží. Po libosti dozdobte sedmikráskami, květy jabloní, snítkami pampelišek. Podávejte s uzeným masem, sázeným vejcem nebo jen tak jako veganskou přesnídávku.
Králík na řebříčku
- 1 mladý králík (2 kg) nebo 4 stehna, 10–12 středních
- květenství řebříčku, 2 polévkové lžíce, hladké mouky, 1 litr suchého bílého vína, 3 polévkové lžíce oleje na osmažení, sůl, pepř, chrpy na ozdobu
Předehřejte troubu na 180 °C. Králíka naporcujte. Rozehřejte pánvičku a vlijte do ní tři lžíce oleje. Kousky králíka lehce poprašte moukou a zprudka opečte ze všech stran. Opečené maso naskládejte do pekáče, do kterého se tak akorát vejde a ke kterému máte druhou část na zakrytí. Na pánvičku k přípečkům vlijte malou skleničku vína a promíchejte. Uvolní se tak šťáva z masa. Přilijte ji do pekáčku k masu a dolijte zbylým vínem tak, aby maso bylo ponořené. Zakryjte horním dílem pekáčku a dejte do předehřáté trouby. Pečte alespoň hodinu, nebo podle stáří a velikosti králíka. Maso je hotové, když zapíchnete vidličku do nejsilnějšího místa a poteče čirá šťáva a nikoli krev. Maso by nemělo odpadat od kosti. Přidejte květenství řebříčku, vraťte na 40 minut do trouby. Pak odklopte horní část pekáčku, vytáhněte řebříček a šťávu slijte do rendlíku. Na plotýnce ji pak provařte, aby zhoustla. Podávejte teplé s vařenými brambory nebo dušenou zeleninou. V horkém létě chutná králík výborně i studený.
Text i foto: Smart Press – Květinová kuchařka