Obtížnost – obtížná
Porce – 4
Čas – 60 minut
Suroviny
- Hladká mouka 200g
- Cukr krystal 50g
- Máslo 150g
Náplň:
- Vejce 2ks
- Limetky 3ks
- Sýr mascarpone 250g
- Smetana na šlehání 200ml
- Cukr 150g
- Vanilkový cukr 20g
- Sušené brusinky 200g
- Moučkový cukr
Postup
Prosátou mouku smícháme s cukrem, přidáme 4 lžíce studené vody a máslo nakrájené na kostky. Vše důkladně prohněteme rukama, až z hmoty vznikne hladké těsto. Zabalíme do fólie a necháme asi půl hodiny odpočinout v ledničce. Těsto vyválíme na pomoučněné desce a dáme do vymazané koláčové formy o průměru 26cm. Důkladně rozprostřeme do stran a na několika místech propíchneme vidličkou. Necháme ještě v lednici asi půl hodiny odpočinout. Těsto přikryjeme pečícím papírem a zatížíme keramickými korálky nebo fazolemi. Pečme v předehřáté troubě na 200°C asi 15 minut. Poté odstraníme papír a zátěž.
Limetky důkladně vydrhneme kartáčkem. Nastrouháme kůru ze dvou limetek a vymačkáme šťávu. Šlehačku vyšleháme do tuha. Mascarpone utřeme s limetkovou šťávou, kůrou, cukrem, vanilkovým cukrem a vejci. Do vzniklé směsi vmícháme šlehačku. Na koláč rozprostřeme půlku brusinek a zalijeme sýrovou směsí. Pečeme při 160°C asi 40 minut.
Koláč vyjmeme z trouby a necháme vychladnout, posypeme zbytkem brusinek a ozdobíme plátky limetky. Nakonec poprášíme moučkovým cukrem a můžeme ozdobit i mátou.
Před podáváním ještě pocukrujeme moučkovým cukrem.
Tipy
Limetky je dobré mít v bio kvalitě.
Na koláč můžeme použít i koupené listové těsto, akorát ho nepředpékáme ale směs nalijeme rovnou na vyválené těsto položené do formy.
Může se hodit
MODERNE | LT5003 SADA JÍDELNÍCH PŘÍBORŮ
STRIPE | LT0011 KUCHYŇSKÁ CHŇAPKA
Tento recept doporučuje šéfkuchař Dušan Stádník.
ZDROJ: PR článek společnosti FAST ČR, a.s.