Kromě ušetřeného nádobí a času stráveného jeho mytím je tu i rychlost přípravy. Vše jsou to velice rychlé recepty, takže ideální, pokud nestíháte anebo se vám nechce stát celý večer u plotny.
Kuře z jedné pánve
Pro tento recept je ideální velká pánev typu Wok, jelikož je toho docela velká porce.
Suroviny:
- 400 g brambor (ideálně typ A)
- 400 ml vody nebo zeleninového vývaru
- 400 g kuřecích prsou
- 250 g mražených fazolových lusků
- 250 g kapie-různé barvy
- 1 cibule
- 40 g tmavé sójové omáčky
- 20 g třtinového cukru
- 10-20 g kukuřičného škrobu rozmíchaného ve studené vodě (asi 40 ml)
- ½ lžičky mletého černého pepře
- 1 a ½ lžičky soli
- 1 lžička oleje
- ½ lžičky mletého sušeného zázvoru
- Chilli dle chuti
Postup:
Kuřecí maso očistěte, nakrájejte na větší kostky a opečte na pánvi. Dejte stranou na talířek.
Ve stejné pánvi opečte na trošce oleje cibuli nakrájenou nadrobno. Až trochu zezlátne, přidejte mražené fazolky a kapii s bramborami nakrájenými na kostky (2-3 cm kostky jsou ideální). Míchejte 2 minutky.
Nyní už přidejte opečené maso, dále vodu, sójovou omáčku, cukr, sůl, pepř, zázvor a chilli. Zakryjte a vařte pod pokličkou do změknutí brambor, tedy asi 15-20 minut.
Až budou brambory měkké, stačí už jen omáčku zahustit. V misce smíchejte škrob s vodou, promíchejte a vlijte do pánve. Míchejte a během minuty omáčka zhoustne.
Ochutnejte, jestli vám chuť vyhovujte, případně ještě dochuťte.
Pikantní rýže
Suroviny:
- 450 ml zeleninového vývaru
- 400 g cizrny z plechovky, propláchnuté
- 250 g basmati rýže, propláchnuté
- 175 g mraženého listového špenátu (nechat rozmrazit)
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce kari pasty, ideální je kari pasta Madras
- Hrst rozinek
- Hrst kešu ořechů
- Bílý jogurt k podávání
Postup:
Ve velké pánvi rozehřejte olej. Přidejte kari pastu a česnek a na střední teplotu nechte minutu rozvonět.
Do pánve nasypte rýži, vývar, cizrnu a rozinky. Promíchejte pomocí vidličky, aby se z rýže nevytvořily hrudky. Osolte, opepřete a poté zakryjte poklicí. Přiveďte k varu a pak hned snižte teplotu na střední stupeň.
Vařte 12-15 minut, dokud se všechna voda nevstřebá. Rýže má být zcela měkká.
Z rozmraženého špenátu vymačkejte přebytečnou vodu. Dejte ho do pánve k rýži společně se 2 lžícemi vody a kešu oříšky a promíchejte.
Podávejte pokapané bílým jogurtem.
Boloňské špagety
Suroviny:
- 600 g mletého hovězího masa
- 2 plechovky pasírovaných rajčat (po 410 gramech)
- 250 g špaget (v suchém stavu)
- 3 hrnky vývaru-masový/zeleninový
- 1/3 hrnku rajčatový protlak
- 1/4 hrnku nasekaných listů petrželky
- 1 lžíce olivového oleje
- 4 plátky slaniny
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 řapíkatý celer
- 2 stroužky česneku
- 6 snítek tymiánu
- Parmezán na posypání
Postup:
Olej zahřejte a přidejte k němu nakrájenou cibuli, mrkev i celer (vše na malinké kostičky). Vařte 3 minuty. Dále přidejte nadrobno nakrájenou slaninu a míchejte další 3 minuty. Nyní přidejte česnek nakrájený nadrobno. Také mleté maso, to rozmačkejte vařečkou a vařte do zhnědnutí asi 5 minut.
Když je maso hnědé, vmíchejte rajčatový protlak, pasírovaná rajčata, vývar a tymián. Zakryjte pokličkou a přiveďte k varu.
Nyní přidejte špagety (v syrovém stavu), ztlumte teplotu na střední stupeň a bez pokličky vařte 15 minut nebo dokud špagety nezměknou. Občas promíchejte.
Z omáčky nezapomeňte vyndat snítky tymiánu. Omáčku osolte, opepřete a přidejte petrželku. Promíchejte a můžete podávat.
Servírujte posypané strouhaným parmezánem.
Sýrové těstoviny
Těstoviny si uvařím v hrnci s nepřilnavým dnem/pánvi, dám stranou a poté si v něm připravím omáčku. Promíchám a mám hotovo.
Suroviny:
- 250 g Fusilli těstovin (v suchém stavu)
- 200 g ricotty
- 100 g cheddaru
- 100 g eidamu 30%
- 100 g 12% smetany
- 1 čajová lžička kurkumy
- 1 čajová lžička sušeného česneku
- 1 čajová lžička plnotučné hořčice
- Voda
Postup:
Těstoviny uvařte podle návodu, raději o trochu méně protože se ještě budou vařit v sýrové omáčce.
Nastrouhejte si cheddar a eidam. V misce smíchejte smetanu s ricottou.
Do pánve přidejte kurkumu, česnek a lžičku hořčice. Dále podlijte směsí smetany a ricotty a nechte chvilku povařit. Přidejte sýr, nechte krátce povařit a poté už jen vmíchejte uvařené těstoviny.
Můžete podávat.
Čína z jedné pánve
Suroviny:
- 100 g plátek vepřové pečeně bez kosti
- ½ mladé cukety
- 1 lžíce bílého vína nebo rýžového octa
- 2 špetky koření pěti vůní
- 2 špetky soli
- 1 malá mrkev
- 1 jarní cibulka s natí
- 1 lžička sójové omáčky
- 1 lžičky rybí omáčky
- 1 lžičky rýžového octa
- ½ lžičky solamylu
Postup:
Z vepřové maso očistěte od tukového krytí, pokud nějaké má. Očištěné maso nakrájejte na co nejtenčí nudličky-silné 2-3 mm (bude to chtít hodně ostrý nůž). Smíchejte s kořením pěti vůní, solí, vínem a nechte při pokojové teplotě chvíli odpočinout.
Zeleninu si připravte dopředu, až vhodíte maso do pánve, nebude na nějaké krájení čas😊.
Cuketu omyjte a nakrájejte podélně na co nejtenčí plátky. Ty pak položte v několika vrstvách na sebe a nakrájejte na tenké nudličky.
Mrkev oškrábejte a nakrájejte zešikma na tenká kolečka. Cibuli nakrájejte na kolečka.
V misce smíchejte sójovou a rybí omáčku, solamyl a rýžový ocet s 50 ml vody.
Pánev rozehřejte na sucho na co nejvyšší teplotu. Až bude pořádně rozpálená, přilijte 2 lžíce oleje. Okamžitě po něm přidejte i maso a míchejte, dokud se nezatáhne ze všech stran (trvá to zhruba minutu). důležité je, aby pánev byla dostatečně rozpálená. Maso poté dejte stranou na talířek.
Nyní na pánev nalijte zbytek oleje a přidejte veškerou zeleninu. Opět minutu míchejte a pak zalijte připravenou tekutinou. Pokračujte v míchání, aby se zelenina obalila a nasákla chutě. Stačí necelá minuta a omáčka zhoustne.
Přidejte opečené maso a kdo chce, může přidat i arašídy, mandle nebo pekanové ořechy. Naposledy zamíchejte a máte hotovo. Podávejte s přílohou dle vaší chuti.
GALERIE
Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.zijemehomemade.czwww.varimerychle.czwww.taste.comwww.aktin.czwww.kucharkaprodceru.cz