Vaření

Máte rádi brambory, ale chcete zkusit něco nového? Brambory 3x jinak: noky, placky a bramborový koláč

Brambory jsou výživnou, chutnou a poměrně levnou surovinou, ze které vykouzlíte nespočet lahůdek – od těch nejjednodušších po skutečné delikatesy. V tomto článku se podíváme na 3 klasické, ale i trochu jinak pojaté recepty: noky, křupavé placky a bramborový koláč. 

Brambory jsou výborná surovina, která si zaslouží místo na každém jídelním stole.
Zdroj: Shutterstock

Bramborové noky: Italská elegance z české zahrady

Noky nebo gnocchi jsou důkazem, že v jednoduchosti je krása. Základem jsou vařené brambory, mouka a vejce. Jsou jednou z těch dobrot, které si našly cestu nejen do české kuchyně, ale i na talíře po celém světě. Lehké, nadýchané a skvěle se hodí jako příloha k omáčkám nebo masu. A když se posypou mákem a přelijí máslem? To je teprve pochoutka!

Jak na ně?

  • Uvařené brambory (ideálně den staré) nastrouháme najemno.
  • Přidáme jedno vejce, špetku soli a postupně vmícháváme hladkou mouku, dokud nevznikne nelepivé, ale stále měkké těsto. 
  • Z těsta vyválíme válečky a krájíme na malé kousky. Můžeme je lehce přitlačit vidličkou pro hezčí tvar. 
  • Vaříme ve vroucí vodě, dokud nevyplavou.
  • Uvařené noky poté stačí jen osmahnout na másle s parmazánem, přidat bazalkové pesto nebo je podávat s houbovou omáčkou. 
Noky jsou nadýchaná a neuvěřitelně dobrá pochoutka, která stojí za přípravu
Noky jsou nadýchaná a neuvěřitelně dobrá pochoutka, která stojí za přípravu. | Zdroj: Shutterstock

Bramborové placky: Voňavá klasika trochu jinak

Bramborové placky máme všichni spojené s dětstvím. Tuto křupavou pochoutku, která se dříve smažila hlavně na sádle, lze připravit i ve zdravější verzi v troubě. Jsou zase klasikou, která voní dětstvím. Dřív se pekly rovnou na plotně kamen, dnes je spíš děláme na pánvi. Základní recept je jednoduchý – brambory, mouka, vejce, sůl a trocha majoránky. Ale v některých krajích se do nich přidává i uzené maso nebo kysané zelí, a to už je pak jiná liga.

Jak na ně?

  • 4 velké brambory 
  • 2 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička soli 
  • Špetka pepře a majoránky
  • 2 stroužky česneku
  • Lžíce oleje na potření 

Brambory nastrouháme nahrubo, vymačkáme z nich vodu a smícháme se všemi surovinami. Z těsta poté tvoříme menší placičky na plech s pečícím papírem, potřeme olejem a pečeme při 200 °C asi 20 minut dozlatova. 

Hotové bramborové placky můžete podávat třeba s domácím dipem ze zakysané smetany a bylinek.
Hotové bramborové placky můžete podávat třeba s domácím dipem ze zakysané smetany a bylinek. | Zdroj: Shutterstock

Bramborový koláč: Slaná dobrota pro celou rodinu

Na závěr tu máme něco trochu slavnostnějšího. Bramborový koláč je skvělý jako oběd, večeře nebo pohoštění pro návštěvu. Dá se udělat na milion způsobů, ale my pro vás máme recept na jednoduchou verzi s cibulkou, slaninou a sýrem. Může být jak sladký, tak slaný. Na Moravě se často peče s povidly a mákem, zatímco na Slovensku mají svůj „zemiakový posúch“. Díky bramborám v těstě zůstává krásně vláčný a dlouho vydrží. Někdo do něj přidává i tvaroh nebo smetanu, což mu dodá ještě jemnější chuť. Každý kraj má na něj svůj fígl, ale jedno je jisté – když se povede, jen těžko se od něj odtrhnete.

Jak na ně?

  • 500 g vařených brambor
  • 150 g slaniny
  • 1 cibule 
  • 100 g sýra (goudu, čedar)
  • 2 vejce
  • 100 ml smetany
  • Sůl, pepř, špetka muškátového oříšku 

Brambory nakrájíme na plátky a poklademe do vymazané formy. Na pánvi osmažíme slaninu s cibulkou a rozložíme na brambory. V misce smícháme vejce se smetanou, solí, pepřem a trochou muškátového oříšku a touto směsí vše zalijeme. Posypeme sýrem a pečeme na 180 °C asi 30 minut.

Bramborový koláč zmizí ze stolu rychleji, než byste čekali. Podávat ho můžete se salátem nebo jen tak.
Bramborový koláč zmizí ze stolu rychleji, než byste čekali. Podávat ho můžete se salátem nebo jen tak. | Zdroj: Shutterstock

Text: Katarína Saidl
Foto: Shutterstock
Zdroj: Recepty prima nápadů