KONTROLNÍ SEZNAM:
domácí máta 1 svazek
třtinový cukr 350 g
citronová šťáva 1 a 1 hrnku
pistácie 100 g, oloupané, nasekané, nesolené
bílky z dvou vajec
zmrzlina pro čtyři osoby, 170 Kč
POSTUP:
-
Lístky máty lehce rozsekejte v mixéru.
-
Cukr nasypte do kastrolu, přidejte 3 hrnky vody a zahřívejte na mírném plameni, až se cukr rozpustí. Přidejte nasekanou mátu, zesilte oheň a nechte vařit maximálně 10 minut. Odstavte z ohně a nechte vychladnout.
-
Po vychlazení přelijte cukrový sirup do mísy, přidejte šťávu a nasekané pistácie. Vše zamíchejte, opět přelijte do plastové misky, přikryjte a nechte v mrazáku minimálně 3 hodiny odpočívat.
-
Takto zmrazený sorbet lžičkou přendejte do kuchyňského robota, přidejte dva vaječné bílky a mixujte do hladka. Poté vraťte zpět do mrazáku.
-
Po vyjmutí zmrzliny z mrazáku ji nechte 5 minut před podáváním odležet.
TIP: Bylinky je možné obměnit podle chuti. Namísto máty použijte třeba meduňku nebo levanduli. Pro vylepšení můžete přidat ve fázi před druhým mrazením kousky kvalitní hořké čokolády.
Text: Lucia Pristachová Hô-Chí
Foto: thinkstock.cz