RECEPT NA SNĚHOVÚ POHÁDKU:
- 90 minut :: 6 osob :: středně těžké
- bílky, 6 ks
- cukru, 270 g
- vanilkový cukr, 1 balíček
- škrob, 1 lžíce
- ocet, 1 lžička
- smetana ke šlehání, 600 ml
- ovoce dle sezóny nebo dle chuti
- čerstvé lístky máty, případně čokoládová poleva na ozdobení
Z bílků vyšlehejte sníh, postupně do něj zašlehávejte cukry. Poté velmi opatrně přimíchejte ocet a nakonec vmíchejte škrob.
Vyšlehaný sníh přendejte na plech vyložený papírem na pečení a upravte do požadovaného tvaru (můžete z něj udělat jednu velkou „placku“ nebo několik menších koleček).
Dejte do trouby předehřáté na 150 °C, troubu ztlumte na 140 °C a dort pečte přibližně čtvrt hodiny, poté ještě jednou ztlumte – na 120 °C a velmi pomalu pečte (cca hodinu). Pozor – v průběhu pečení troubu neotvírejte.
Po dopečení nechte dort v troubě vychladnout. Při chladnutí dort trochu „spadne“, ale to nevadí, je to normální.
Dozdobte vyšlehanou šlehačkou a ovocem, případně čerstvými lístky máty.
TIP
- Ze sněhu můžete vytvarovat jedno velké kolo nebo menší kulaté dortíčky.
Text: redakce :: Foto: Isifa/Shuterrstock