Vaření

MOUČNÍK NEJEN NA NEDĚLI: DORT PAVLOVA

Občas se stane, že po vaření nebo pečení zbudou vaječné bílky… Nevíte, co s nimi? Nabízíme tip na jejich zpracování – křehký moučník s čerstvým ovocem, kterého se vy ani vaši blízcí nikdy nenabažíte.

RECEPT NA SNĚHOVÚ POHÁDKU:

Stačí malý kousek a ocitnete se v ráji
  • 90 minut :: 6 osob :: středně těžké
  • bílky, 6 ks
  • cukru, 270 g
  • vanilkový cukr, 1 balíček
  • škrob, 1 lžíce
  • ocet, 1 lžička
  • smetana ke šlehání, 600 ml
  • ovoce dle sezóny nebo dle chuti
  • čerstvé lístky máty, případně čokoládová poleva na ozdobení

 

Z bílků vyšlehejte sníh, postupně do něj zašlehávejte cukry. Poté velmi opatrně přimíchejte ocet a nakonec vmíchejte škrob.

Vyšlehaný sníh přendejte na plech vyložený papírem na pečení a upravte do požadovaného tvaru (můžete z něj udělat jednu velkou „placku“ nebo několik menších koleček).

Dejte do trouby předehřáté na 150 °C, troubu ztlumte na 140 °C a dort pečte přibližně čtvrt hodiny, poté ještě jednou ztlumte – na 120 °C a velmi pomalu pečte (cca hodinu). Pozor – v průběhu pečení troubu neotvírejte.

Po dopečení nechte dort v troubě vychladnout. Při chladnutí dort trochu „spadne“, ale to nevadí, je to normální.

Dozdobte vyšlehanou šlehačkou a ovocem, případně čerstvými lístky máty.


TIP

  • Ze sněhu můžete vytvarovat jedno velké kolo nebo menší kulaté dortíčky.

Text: redakce :: Foto: Isifa/Shuterrstock