Obtížnost – střední
Porce – 8
Čas – 90 minut
Suroviny na 1 ks
Těsto
- Špaldová mouka, 170 g
- Cukr třtinový, 250 g
- Vejce, 5 ks
- Máslo, 250 g
- Mrkev, 250 g
- Pomeranč/šťáva, 1 ks
- Prášek do pečiva, 1 ks / 12 g
- Mandle oloupané, 200 g
- Mletá skořice, 5 g / kávová lžička
- Mletý zázvor, ½ kávové lžičky
- Mletý hřebíček, špetku
- Muškátový oříšek, špetku
- Jedlá soda, špetku
Krém na pomazání
- Mascarpone, 100 g
- Lučina, 200 g
- Limetky / šťáva + kůra, 2 ks
- Cukr moučka, 85 g
Postup
V míse nebo v kotlíku robotu si vyšleháme máslo, hnědý cukr, žloutky a šťávu z pomeranče. Postupně přidáváme žloutky z 5 vajec. Poté vmícháme špaldovou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, nasekané mandle, skořici, hřebíček, muškátový oříšek, mletý zázvor a nahrubo nastrouhanou mrkev. Pečlivě promícháme a nakonec lehce vmícháme ušlehaný sníh z 5 bílků.
Kulatou formu vyložíme pečícím papírem, vymažeme přes papír máslem a nalijeme připravené těsto. Pečeme v předehřáté troubě na 180° asi 50minut.
Na krém smícháme uvedené ingredience, přidáme nastrouhanou kůru z 2 limetek a vychladnutý dort důkladně potřeme. Nakonec můžeme ozdobit plátky mandlí.
Tipy
Zdobíme čerstvou mátou a moučkovým cukrem.
Místo mandlí můžeme použít nasekané lískové ořechy.
Do dortové směsi můžeme přidat i v rumu namočené hrozinky.
Mrkev můžeme předem orestovat na másle s trochou cukru a citronové šťávy.
Může se hodit
SILIK | LT3012 – SILIKONOVÝ VÁL
SILIK | LT3015 – SILIKONOVÁ FORMA NA KOLÁČ
SILIK | LT3017 – SILIKONOVÉ POMŮCKY NA PEČENÍ
SILIK | LT3018 – SILIKONOVÁ SADA NA PEČENÍ
CARMEN | LT5006 – SADA JÍDELNÍCH PŘÍBORŮ
Tento recept doporučuje šéfkuchař Dušan Stádník.
ZDROJ: PR článek společnosti FAST ČR, a.s.