Občas se setkám s tím, že mi někdo řekne, jak mu matcha nechutnala. Většinou se ale jedná o velice nekvalitní levnou matcha, která se chuťově s tou kvalitní nedá srovnávat. Je velice trpká a tak není divu, že někomu nechutná. Vždy tedy koukejte na kvalitu čaje, v chuti to udělá velký rozdíl.
Pokud vám samotný nápoj nechutnal, zkuste jiné způsoby přípravy. Třeba takové ledové latte s mangem nebo různé sladké dezerty, to už je něco jiného. Ať už ho máte poprvé a nebo s ním máte špatnou zkušenost, zkuste některý z receptů v tomto článku. Věřím, že vám budou chutnat.
Proč vlastně pít matcha čaj?
Dodává energii až na 6 hodin, obsahuje minerály, vitaminy, aminokyseliny, antioxidanty, theaniny a teofylin, pomáhá zklidnit mysl, podporuje soustředění, zlepšuje náladu. Na rozdíl od kávy se energie z čaje uvolňuje postupně po dobu 3-6 hodin. Zatímco kofein dosahuje vrcholu zhruba 30 minut po požití a po 2-3 hodinách je jeho efekt úplně pryč.
Blondies
https://www.shutterstock.com/image-photo/matcha-blondie-mixed-nuts-2207036409
Budete potřebovat:
- 90 g bílé čokolády
- 40 g másla
- 40 g krupicového cukru
- 2 vejce
- 50 g hladké mouky
- ½ lžičky kypřicího prášku
- 1 lžíce kulinární matcha
- 30 g mandle nebo jiné oříšky
Na ozdobu: ovoce, zmrzlina, oříšky…
Postup:
Čokoládu nakrájejte na kostky a rozpusťte ve vodní lázni. Přidejte rozpuštěné máslo a promíchejte. Směs sundejte z vodní lázně a přimíchejte cukr, opět promíchejte. Postupně přidejte vejce, a ještě jednou promíchejte. V jiné misce smíchejte hladkou mouku, kypřicí prášek a kulinární matcha. Přilijte směs s vejci a pořádně směs promíchejte. Nakonec přidejte nasekané mandle. Těsto vlijte do formy vyložené pečicím papírem. Můžete ještě posypat oříšky nebo kousky bílé čokolády. Pečte na 120 stupňů zhruba 15-20 minut. Podávejte s vanilkovou zmrzlinou a ovocem.
Nepečené cheesecake kuličky
- 100 g máslových sušenek
- 90 g žervé
- 35 g moučkového cukru
- 2 gramy čaje matcha
- Čokoláda na polití
Sušenky rozemelte najemno a smíchejte s moučkovým cukrem a matcha. Dobře promíchejte. Tvořte malé kuličky. Kdyby těsto lepilo, dejte ho na chvíli do lednice nebo přidejte více sušenek. Naopak pokud by bylo suché, přidejte více žervé. Kuličky obalte v mléčné nebo bílé čokoládě. Přeneste na pečicí papír a nechte ztuhnout. Kdo chce, může ještě kuličky posypat matcha.
Historie čaje matcha
Matcha má své kořeny ve starověkém Japonsku, kde byla poprvé vytvořena buddhistickými mnichy. Používali jí jako součást jejich meditační praxe. Postupně se matcha stala základní součástí japonské kultury a čajového obřadu.
Matcha bowl
Na 1 porci:
- 1 banán
- 150 g bílého jogurtu
- 30 ml kokosového mléka
- 15 g strouhaného kokosu
- 1 lžička matcha
- 1 lžička šťávy z limetky
Všechny ingredience dejte do mixéru a rozmixujte. Přelijte do misky a ozdobte sezónním ovoce, ořechy a semínky.
Matcha s domácí jahodovou zmrzlinou
- 50 ml studené vody
- 2 gramy matcha čaje
- 1 lžička cukru
- 150 ml mléka
Na zmrzlinu:
- 70 g mražených jahod
- 50 ml smetany ke šlehání
- 50 ml plnotučného mléka
- 2 lžičky cukru
Postup:
Matcha nasypte do šejkru, zalijte vodou, přidejte lžičku cukru a protřepejte. Vše na zmrzlinu dejte do mixéru a rozmixujte. Do sklenice nalijte mléko, na něj připravenou matchu a nakonec jahodovou zmrzlinu. Ihned podávejte.
Matcha affogato
Affogato al caffe je italský dezert ze zmrzliny a espressa. Připravit ho můžete i z čaje matcha. Je vynikající.
Budete potřebovat:
- 2 gramy matcha čaje
- Voda o teplotě 70 stupňů na zalití matcha
- 1-2 kopečky vanilkové zmrzliny
- Šlehačka na ozdobu
Jako první si připravte matcha. Zalijte ji 40 ml horké vody a rozmíchejte. Do skleničky dejte 1-2 kopečky vanilkové zmrzliny a zalijte. Ozdobte šlehačkou a posypte pistáciemi nebo jinými oříšky.
Ledové matcha latte s mangem
Osvěžující latte bude chutnat i těm, který matchu zrovna moc nemusí. Je tak dobré!
- 200 ml studeného mléka
- 80 g manga
- 2 lžičky cukru
- ½ hrnku kostek ledu
- 2 gramy čaje matcha
- 50 ml studené vody
Mango oloupejte, nakrájejte a rozmixujte. Pro zvýraznění chuti ještě většinou přidám trochu cukru a citronové šťávy. Na dno sklenice dejte 80 g mangového pyré. Zalijte mlékem. Matcha rozmíchejte s 50 ml studené vody a nalijte na mléko. Nápoj podávejte s brčkem, lépe si ho tak vychutnáte.
Jak poznáte kvalitní matcha?
1. Chuť: Kvalitní matcha by měl být jemný, hladký a mírně nasládlý. S minimálním náznakem trpkosti.
2. Barva: Má sytě zelenou barvu. U horší kvality se pak barva mění spíše na žlutohnědou a také trpkne i chuť čaje.
3. Certifikace: bio známka a certifikát původu čaje jsou nejdůležitějšími certifikacemi. Máte pak jistotu, že pijete originální japonský čaj, a ne například náhražku z Číny.
Palačinky s matcha čajem
- 170 ml mléka
- 2 g matcha čaje
- 20 g proteinu
- 1 vejce
- Kypřící prášek do pečiva
- 30 g ovesné mouky (rozmixované ovesné vločky)
V míse smíchejte všechny ingredience a vyšlehejte metličkou. Smažte na oleji. Podávejte s medem a mletými oříšky.
Bílá čokoláda
- 250 ml plnotučného mléka
- 35 g bílé čokolády
- 2 gramy matcha čaje
- 2 lžičky vanilkového pudingu
- 2 lžičky vanilkového nebo krupicového cukru
- Šlehačka na ozdobení
Z mléka odeberte asi 50 ml a přidejte do něj matcha, puding a cukr. Dobře rozmíchejte. Zbytek mléka přiveďte k varu. Vlijte mléčnou směs s matcha a za stálého míchání vařte 1-2 minuty. Nalijte do hrnku a ozdobte šlehačkou.
Matcha popcorn
- 100 g pocornu (nesoleného a neochuceného)
- 70 g másla
- 150 g bílé čokolády
- 1 lžíce nerafinovaného kokosového oleje
- 2 čajové lžičky matcha čaje
- ½ lžičky soli
Na pánvi zahřejte máslo a přidejte popcorn. Opékejte na středním plameni, dokud nepřestane praskat. Ve vodní lázni rozpusťte bílou čokoládu a poté do ní přidejte kokosový olej a matcha. Důkladně promíchejte. Popcorn posypte solí a zalijte připravenou matcha čokoládou. Důkladně promíchejte.
Sladká zelená omeleta
- 2 vejce
- 30 g mouky špaldové nebo ovesné
- 1 lžička javorového sirupu
- 3 g matcha
- Hrst špenátu
- Trošku másla na smažení
Poleva:
- 100 g řeckého jogurtu
- 15 ml javorového sirupu
- 2 g matcha
- Ovoce na ozdobu
Postup:
Bílky oddělte od žloutků. Z bílků vyšlehejte nadýchaný sníh. Žloutky smíchejte s matcha, sladidlem, moukou a špenátem. Přidejte k bílkům a promíchejte. Na pánvi rozehřejte trochu másla. Vlijte zelenou hmotu a přikryté opékejte asi 3-4 minuty na středním plameni. Když je zespodu hotová, na pár sekund otočte. Jogurt smíchejte s javorovým sirupem a matcha. Položte na omeletu a ozdobte ovocem a ořechy.
Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: https://www.semanticscholar.org/paper/Health-Benefits-and-Chemical-Composition-of-Matcha-Kochman-Jakubczyk/8cf06afd339d1d36d97f357da765011e876bd8ef?utm_source=consensus