Vaření

Nejlepší dýňové recepty pro podzimní pohodu: Vychutnejte si polévku, koláče i latté

Dýňové recepty, které tento podzim musíte vyzkoušet! Listy pomalu mění barvu a s nimi přichází i podzim. A co jiného k němu patří víc než dýně? Z dýně připravíte slané i sladké pokrmy… Není divu, že je tak oblíbená. Navíc je to skvělý zdroj vitamínů a vlákniny. Dýně je zkrátka symbolem podzimu, a proto jsem pro vás sestavila seznam nejlepších receptů, které si z ní můžete připravit.

Dýňové recepty
Zdroj: Shutterstock

Dýňová polévka

Hřejivá krémová polévka nesmí chybět. Podzim si bez ní nedokážu ani představit. Miska horké dýňové polévky, hezký film a hrnek čaje (nebo dýňového latté). To je ta pravá podzimní pohoda.

Budete potřebovat:

  • 1 kg dýně (po očištění 750–800 g)
  • 600 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru
  • 400 ml kokosového mléka nebo smetany
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 cibule
  • 50 g červené kari pasty

Postup: Předehřejte troubu na 220 °C. Dýni vydlabejte, odstraňte semínka, stopku a spodní tuhý konec. Pokud nemáte dýni Hokkaido, oloupejte ji. Nakrájejte na plátky silné asi 1 cm, promíchejte s lžící oleje a půlkou lžičky soli. Vyskládejte na plech a pečte 30 minut, dokud na dýni nevyskočí hnědé puchýřky.
Mezitím si oloupejte a nadrobno nakrájejte cibuli. V hrnci rozehřejte zbytek oleje, přidejte cibuli a zbytek soli a smažte 2–3 minuty do změknutí. Přidejte kari pastu, minutu míchejte a zalijte kokosovým mlékem a vývarem.
Upečenou dýni přidejte do hrnce a vařte 15 minut. Poté polévku rozmixujte dohladka a případně dosolte podle chuti.

Miska horké dýňové polévky
Miska horké dýňové polévky. | Zdroj: Shutterstock

Pumpkin spice latté

Nemusíte chodit do kavárny, abyste si dali lahodné dýňové latté. Snadno si ho připravíte doma a ušetříte. Kombinace dýňového pyré, mléka, espressa a koření vás zahřeje. Tak podle mě chutná podzim!

Budete potřebovat:

  • ¼ menší dýně nebo koupené dýňové pyré
  • 1 hrnek vody
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • Dýňové koření (smíchejte 2 lžičky skořice, 1 lžičku sušeného zázvoru, muškátový oříšek a lžičku mletého hřebíčku)

Postup: Nejprve připravte dýňové pyré. Omytou a oloupanou dýni nakrájejte na kostky a pečte v troubě při 180 °C, dokud nezměkne. Pak ji rozmixujte.
Dále připravte sirup. Do hrnce nalijte vodu, přidejte cukr a koření. Přiveďte k varu a krátce povařte. Do vychladlého sirupu přidejte dýňové pyré.
Při přípravě latté do sklenice nalijte lžíci domácího sirupu, zalijte napěněným mlékem a přidejte espresso. Ozdobte šlehačkou a posypte skořicí.

Pumpkin spice latte
Pumpkin spice latte. | Zdroj: Shutterstock

Dýňové rizoto

Krémové rizoto s dýňovým pyré je ideální jídlo na chladné podzimní večery.

Budete potřebovat:

  • 1 malou dýni Hokkaido
  • 1 lžíci olivového oleje a další lžíci na pyré
  • 1 lžíci másla
  • Pár lístků šalvěje
  • 1 cibuli šalotku
  • 340 g kulatozrnné rýže
  • 100 ml bílého vína
  • 1,5 litru zeleninového vývaru
  • 2 lžíce parmezánu
  • Čerstvě mletý pepř a sůl
  • Na podávání: 3 balení mozzarelly, strouhaný parmezán

Postup: Připravte si pyré z upečené dýně. Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a olej, osmahněte šalvěj, poté šalotku. Přidejte rýži a víno, míchejte, dokud se tekutina nevsákne. Postupně přilévejte vývar a vařte, dokud rýže nebude al dente. Nakonec vmíchejte pyré a parmezán. Podávejte s mozzarellou a šalvějí.

Sladká tečka na závěr! Tento dýňový koláč přinese podzimní náladu do vaší kuchyně.

Budete potřebovat na těsto:

  • 160 g hladké mouky
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky cukru
  • 140 g studeného másla
  • 3–4 lžíce ledové vody

Na pyré:

  • 1 menší dýně (např. máslová)

Na náplň:

  • 2 vejce a 1 žloutek
  • 110 g třtinového cukru
  • 67 g bílého cukru
  • Sůl, skořice, zázvor, muškátový oříšek, hřebíček, citronová kůra
  • 2 hrnky dýňového pyré
  • 1 a ½ hrnku smetany ke šlehání

Postup: Těsto připravte v robotu smícháním mouky, soli, cukru a másla. Přidejte vodu, vytvarujte váleček, zabalte do fólie a dejte do lednice. Pyré připravte pečením dýně při 165 °C po dobu 1 hodiny. Na náplň smíchejte vajíčka, cukry, sůl, koření, citronovou kůru, pyré a smetanu. Těsto vyválejte, vložte do formy, naplňte směsí a pečte na 220 °C, poté na 175 °C.

Dýňový koláč
Dýňový koláč | Zdroj: Shutterstock

Dýňové smoothie

Rychlé, výživné smoothie pro rychlou snídani nebo svačinu.

Budete potřebovat:

  • 2 lžíce dýňového pyré
  • ½ zmraženého banánu
  • 100 ml podmáslí
  • 1 lžička javorového sirupu
  • Skořice a vanilkový extrakt

Postup: Vše rozmixujte dohladka a podávejte se šlehačkou a skořicí.

Přeji vám krásný podzim a dobrou chuť!

Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů