Dýňová polévka
Hřejivá krémová polévka nesmí chybět. Podzim si bez ní nedokážu ani představit. Miska horké dýňové polévky, hezký film a hrnek čaje (nebo dýňového latté). To je ta pravá podzimní pohoda.
Budete potřebovat:
- 1 kg dýně (po očištění 750–800 g)
- 600 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru
- 400 ml kokosového mléka nebo smetany
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli
- 1 cibule
- 50 g červené kari pasty
Postup: Předehřejte troubu na 220 °C. Dýni vydlabejte, odstraňte semínka, stopku a spodní tuhý konec. Pokud nemáte dýni Hokkaido, oloupejte ji. Nakrájejte na plátky silné asi 1 cm, promíchejte s lžící oleje a půlkou lžičky soli. Vyskládejte na plech a pečte 30 minut, dokud na dýni nevyskočí hnědé puchýřky.
Mezitím si oloupejte a nadrobno nakrájejte cibuli. V hrnci rozehřejte zbytek oleje, přidejte cibuli a zbytek soli a smažte 2–3 minuty do změknutí. Přidejte kari pastu, minutu míchejte a zalijte kokosovým mlékem a vývarem.
Upečenou dýni přidejte do hrnce a vařte 15 minut. Poté polévku rozmixujte dohladka a případně dosolte podle chuti.
Pumpkin spice latté
Nemusíte chodit do kavárny, abyste si dali lahodné dýňové latté. Snadno si ho připravíte doma a ušetříte. Kombinace dýňového pyré, mléka, espressa a koření vás zahřeje. Tak podle mě chutná podzim!
Budete potřebovat:
- ¼ menší dýně nebo koupené dýňové pyré
- 1 hrnek vody
- 3 lžíce třtinového cukru
- Dýňové koření (smíchejte 2 lžičky skořice, 1 lžičku sušeného zázvoru, muškátový oříšek a lžičku mletého hřebíčku)
Postup: Nejprve připravte dýňové pyré. Omytou a oloupanou dýni nakrájejte na kostky a pečte v troubě při 180 °C, dokud nezměkne. Pak ji rozmixujte.
Dále připravte sirup. Do hrnce nalijte vodu, přidejte cukr a koření. Přiveďte k varu a krátce povařte. Do vychladlého sirupu přidejte dýňové pyré.
Při přípravě latté do sklenice nalijte lžíci domácího sirupu, zalijte napěněným mlékem a přidejte espresso. Ozdobte šlehačkou a posypte skořicí.
Dýňové rizoto
Krémové rizoto s dýňovým pyré je ideální jídlo na chladné podzimní večery.
Budete potřebovat:
- 1 malou dýni Hokkaido
- 1 lžíci olivového oleje a další lžíci na pyré
- 1 lžíci másla
- Pár lístků šalvěje
- 1 cibuli šalotku
- 340 g kulatozrnné rýže
- 100 ml bílého vína
- 1,5 litru zeleninového vývaru
- 2 lžíce parmezánu
- Čerstvě mletý pepř a sůl
- Na podávání: 3 balení mozzarelly, strouhaný parmezán
Postup: Připravte si pyré z upečené dýně. Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a olej, osmahněte šalvěj, poté šalotku. Přidejte rýži a víno, míchejte, dokud se tekutina nevsákne. Postupně přilévejte vývar a vařte, dokud rýže nebude al dente. Nakonec vmíchejte pyré a parmezán. Podávejte s mozzarellou a šalvějí.
Sladká tečka na závěr! Tento dýňový koláč přinese podzimní náladu do vaší kuchyně.
Budete potřebovat na těsto:
- 160 g hladké mouky
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky cukru
- 140 g studeného másla
- 3–4 lžíce ledové vody
Na pyré:
- 1 menší dýně (např. máslová)
Na náplň:
- 2 vejce a 1 žloutek
- 110 g třtinového cukru
- 67 g bílého cukru
- Sůl, skořice, zázvor, muškátový oříšek, hřebíček, citronová kůra
- 2 hrnky dýňového pyré
- 1 a ½ hrnku smetany ke šlehání
Postup: Těsto připravte v robotu smícháním mouky, soli, cukru a másla. Přidejte vodu, vytvarujte váleček, zabalte do fólie a dejte do lednice. Pyré připravte pečením dýně při 165 °C po dobu 1 hodiny. Na náplň smíchejte vajíčka, cukry, sůl, koření, citronovou kůru, pyré a smetanu. Těsto vyválejte, vložte do formy, naplňte směsí a pečte na 220 °C, poté na 175 °C.
Dýňové smoothie
Rychlé, výživné smoothie pro rychlou snídani nebo svačinu.
Budete potřebovat:
- 2 lžíce dýňového pyré
- ½ zmraženého banánu
- 100 ml podmáslí
- 1 lžička javorového sirupu
- Skořice a vanilkový extrakt
Postup: Vše rozmixujte dohladka a podávejte se šlehačkou a skořicí.
Přeji vám krásný podzim a dobrou chuť!
Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: časopis Recepty prima nápadů