Vaření

NEJLEPŠÍ JABLEČNÝ KOLÁČ

Když ho jednu vyzkoušíte, budete ho dělat víkend co víkend.

KONTROLNÍ SEZNAM:

vejce 2 větší

třtinový cukr 150 g

hladká mouka 110 g

prášek do pečiva 1 balíček

sůl stačí špetka

likér pár lžic (mandlový anebo karamelový)

vanilkový cukr 1 lžíce

máslo 115 g

jablka 700 g (očištěná, pokrájená na malé čtverečky)

kOLÁČ JE PRO 8 OSOB, ČAS PEČENÍ VÁM NEZABERE VÍCE NEŽ HODINU.

Kč 132,00

  • Nejprve si rozpusťte máslo a nechejte ho vychladnout na pokojovou teplotu. Oloupejte jablíčka a pokrájejte je na drobné, přibližně centimetrové kostičky. A můžete si dát předehřát troubu na 180 °C.

  • Do mísy prosejte mouku spolu s práškem do pečiva a špetkou soli. V další větší míse vyšlehejte do pěny celá vajíčka, nemusíte oddělovat žloutek od bílku. K vyšlehaným vajíčkům přidejte cukr, vanilkový cukr a dále šlehejte, dokud se cukr nerozpustí a nevznikne hustý a nadýchaný krém.

  • Do tohoto krému pomalu vmíchejte suchou směs mouky, prášku do pečiva a soli. Přidejte rozpuštěné máslo vychladlé na pokojovou teplotu a likér. Do celé směsi přisypte pokrájená jablíčka.

  • Dno dortové formy (průměr přibližně 24 cm) vyložte papírem na pečení a okraje vymažte máslem. Připravenou směs nalijte do formy, zarovnejte jablka lžícípřibližně do roviny a vložte do vyhřáté trouby na 40 minut.

TIP: Koláček si ponechá uvnitř svou tekutou podobu, když jej vytáhnete o pár minut dříve. Trochu se sice potrápíte s úhledným servírováním, ale stojí to za to.

Text: Lucia Pristachová Ho-Chí

Úvodní foto: Thinkstock