I navzdory tomu, že máme v domácnosti mnoho technologických vymožeností, které nám usnadňují život, v době svátků je na nás toho pokaždé jaksi moc. Abychom si život alespoň trochu usnadnili, snažíme se hledat co nejjednodušší řešení, která nás budou stát co nejméně času a ve výsledku budou stále efektní.
Nepečené cukroví může být naší záchranou, pokud nemáme čas či energii stát dlouhé hodiny u trouby s desítkami pekáčů v zástupu. Je to cukroví pro situace „za pět dvanáct“, a i když je určitě lepší plánovat si vše v předstihu, abychom se vyhnuli stresu, věříme, že tyto recepty zachrání nejedny uspěchané Vánoce.
Kuličky s mascarpone
Suroviny
- 225 g mascarpone
- 2/3 hrnku moučkového cukru
- 1 a ¼ hrnku strouhaného kokosu
- kokos na obalení
Mascarpone promíchejte s cukrem. Vmíchejte kokos a poté ze směsi vyválejte kuličky. Obalte je v kokosu a dejte do lednice.
Tip: Pro čokoládové kuličky přidejte 2 lžíce hořkého kakaa.
Oreo kuličky
Suroviny
- 540 g oreo sušenek
- 225 g čerstvého sýra typu Philadelphia (prodává se v zabalený v kostce, v alobalu)
- ½ hrnku moučkového cukru (na obalení)
Sušenky rozmixujte na prášek a poté je smíchejte se sýrem. Tvořte malé kuličky.
Dejte je do lednice na 20 minut. Pak je obalte v prosetém moučkovém cukru.
Tip: Místo moučkového cukru na obalení lze použít hořké kakao anebo kuličky namočit do bílé, mléčné či hořké čokolády.
Kokosové kuličky „Rafaello“
Suroviny
- 400 g slazeného kondenzovaného mléka (1 plechovka)
- 160–200 g strouhaného kokosu
- 50 g másla
- 100 g strouhaného kokosu (na obalení)
V misce promíchejte slazené kondenzované mléko, rozpuštěné máslo a 160 gramů strouhaného kokosu. Nechte na hodinku nebo ještě lépe před noc ztuhnout v lednici.
Po vyndání zjistěte, jestli jdou z hmoty tvořit kuličky. Pokud to nejde, přidejte více kokosu (maximálně 200 gramů, víc byste potřebovat neměli).
Lžičkou odkrojte kousek těsta, vytvarujte kuličky a obalte v kokosu. Skladujte v chladu.
Ledová čokoláda
Suroviny
- 60 g mléčné čokolády
- 40 g kokosového oleje
Mléčnou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni společně s kokosovým olejem. Směs rozlijte do silikonových formiček na pralinky a dejte ztuhnout do lednice. Vyklopte a přendejte do dózy. Skladujte v lednici.
Sušenky s ovesnými vločkami a arašídovým máslem
Suroviny
- 3 hrnky ovesných vloček
- 1 a ¾ hrnku hnědého cukru
- 1 hrnek arašídového másla
- ½ hrnku másla
- ½ hrnku mléka
- ¼ hrnku hořkého kakaa
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- špetka soli
- čokoláda na ozdobení
Máslo, cukr, mléko a kakao dejte do rendlíku, promíchejte a pomalu přiveďte k varu. Vařte na nízkou teplotu asi 2 minuty, dokud cukr nebude rozpuštěný.
Sundejte z plotny, přidejte arašídové máslo, ovesné vločky, vanilkový extrakt a špetku soli.
Lžící tvořte hromádky (kulaté, asi 4 cm velké) a ukládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
Nechte 30 minut chladnout při pokojové teplotě.
Ozdobte rozpuštěnou čokoládou a poté dejte ztuhnout do lednice.
Placičky s arašídovým máslem
Suroviny
- 1 hrnek mandlové mouky
- ¼ hrnku arašídového másla
- 3 lžíce medu nebo agáve sirupu
- 3 lžíce barevného nebo čokoládového sypání
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
Vše promíchejte, z těsta vytvořte 12 kuliček, dejte je na tác a pomocí vidličky každou zmáčkněte. Na ozdobu posypte ještě troškou sypání. Cukroví dejte na pár hodin ztuhnout do lednice.
Kokosový suk
Suroviny
- 250 g strouhaného kokosu
- 1 slazené kondenzované mléko
- 100 g sušeného mléka
- kakao a červené potravinářské barvivo
Kokos, sušené mléko a kondenzované mléko smíchejte.
Těsto rozdělte na 3 díly. Jeden obarvěte kakaem, druhý červeným barvivem a třetí nechte neobarvený.
Vyválejte 3 válečky, zamotejte je a nakrájejte na menší kousky. Nakonec je obalte v kokosu.
Datlové kuličky
Suroviny
- 180 g datlí, ideálně medjool
- ½–¾ hrnku mandlové mouky
- ¼ hrnku hořkého kakaa
- 2 lžíce vody
- 1 a ½ lžíce kešu másla nebo jiného ořechového másla
- 1 lžíce kokosového oleje
- ¾ lžičky vanilkového extraktu
- špetka soli
- hořké kakao na obalení
Datle, rozpuštěný kokosový olej a vodu rozmixujte na pastu (drobné kousky datlí nevadí). Přidejte kakao, kešu máslo, vanilku a špetku soli. Opět rozmixujte.
Postupně přidávejte do směsi mandlovou mouku, na začátek asi ¼ hrnku, promíchejte a přidejte více podle potřeby. Mouky nesmí být moc, špatně by se vám pak tvořily kuličky. Celkem budete potřebovat ½–¾ hrnku mandlové mouky.
Ze vzniklé hmoty tvořte kuličky. Kdyby se moc lepily, přidejte do směsi trochu kakaa anebo si s ním poprašte ruce. Kuličky nechte neobalené nebo je obalte v hořkém kakau. Skladujte v lednici.
Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: nepecenecukrovi.cz, zijemehomemade.cz, kucharkaprodceru.cz