Vaření

Nemáte čas na pečení? Těchto 8 druhů cukroví stihnete připravit do deseti minut

Recepty na vánoční cukroví pro situace „za pět dvanáct“. Pokud nemáte čas či energii na pečení, vyzkoušejte tyto rychlovky.

kokosové kuličky
Zdroj: Shutterstock

I navzdory tomu, že máme v domácnosti mnoho technologických vymožeností, které nám usnadňují život, v době svátků je na nás toho pokaždé jaksi moc. Abychom si život alespoň trochu usnadnili, snažíme se hledat co nejjednodušší řešení, která nás budou stát co nejméně času a ve výsledku budou stále efektní.

Nepečené cukroví může být naší záchranou, pokud nemáme čas či energii stát dlouhé hodiny u trouby s desítkami pekáčů v zástupu. Je to cukroví pro situace „za pět dvanáct“, a i když je určitě lepší plánovat si vše v předstihu, abychom se vyhnuli stresu, věříme, že tyto recepty zachrání nejedny uspěchané Vánoce.

Kuličky s mascarpone

Suroviny

  • 225 g mascarpone
  • 2/3 hrnku moučkového cukru
  • 1 a ¼ hrnku strouhaného kokosu
  • kokos na obalení

Mascarpone promíchejte s cukrem. Vmíchejte kokos a poté ze směsi vyválejte kuličky. Obalte je v kokosu a dejte do lednice.

Tip: Pro čokoládové kuličky přidejte 2 lžíce hořkého kakaa.

Oreo kuličky

Suroviny

  • 540 g oreo sušenek
  • 225 g čerstvého sýra typu Philadelphia (prodává se v zabalený v kostce, v alobalu)
  • ½ hrnku moučkového cukru (na obalení)

Sušenky rozmixujte na prášek a poté je smíchejte se sýrem. Tvořte malé kuličky.

Dejte je do lednice na 20 minut. Pak je obalte v prosetém moučkovém cukru.

Tip: Místo moučkového cukru na obalení lze použít hořké kakao anebo kuličky namočit do bílé, mléčné či hořké čokolády.

Kokosové kuličky „Rafaello“

Suroviny

Kokosové kuličky „Rafaello“
Zdroj: Shutterstock
  • 400 g slazeného kondenzovaného mléka (1 plechovka)
  • 160–200 g strouhaného kokosu
  • 50 g másla
  • 100 g strouhaného kokosu (na obalení)

V misce promíchejte slazené kondenzované mléko, rozpuštěné máslo a 160 gramů strouhaného kokosu. Nechte na hodinku nebo ještě lépe před noc ztuhnout v lednici.

Po vyndání zjistěte, jestli jdou z hmoty tvořit kuličky. Pokud to nejde, přidejte více kokosu (maximálně 200 gramů, víc byste potřebovat neměli).

Lžičkou odkrojte kousek těsta, vytvarujte kuličky a obalte v kokosu. Skladujte v chladu.

Ledová čokoláda

Suroviny

  • 60 g mléčné čokolády
  • 40 g kokosového oleje

Mléčnou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni společně s kokosovým olejem. Směs rozlijte do silikonových formiček na pralinky a dejte ztuhnout do lednice. Vyklopte a přendejte do dózy. Skladujte v lednici.

Sušenky s ovesnými vločkami a arašídovým máslem

Suroviny

  • 3 hrnky ovesných vloček
  • 1 a ¾ hrnku hnědého cukru
  • 1 hrnek arašídového másla
  • ½ hrnku másla
  • ½ hrnku mléka
  • ¼ hrnku hořkého kakaa
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • čokoláda na ozdobení
Sušenky s ovesnými vločkami a arašídovým máslem
 Zdroj: Shutterstock

Máslo, cukr, mléko a kakao dejte do rendlíku, promíchejte a pomalu přiveďte k varu. Vařte na nízkou teplotu asi 2 minuty, dokud cukr nebude rozpuštěný.

Sundejte z plotny, přidejte arašídové máslo, ovesné vločky, vanilkový extrakt a špetku soli.

Lžící tvořte hromádky (kulaté, asi 4 cm velké) a ukládejte je na plech vyložený pečicím papírem.

Nechte 30 minut chladnout při pokojové teplotě.

Ozdobte rozpuštěnou čokoládou a poté dejte ztuhnout do lednice.

Placičky s arašídovým máslem

Suroviny

  • 1 hrnek mandlové mouky
  • ¼ hrnku arašídového másla
  • 3 lžíce medu nebo agáve sirupu
  • 3 lžíce barevného nebo čokoládového sypání
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli

Vše promíchejte, z těsta vytvořte 12 kuliček, dejte je na tác a pomocí vidličky každou zmáčkněte. Na ozdobu posypte ještě troškou sypání. Cukroví dejte na pár hodin ztuhnout do lednice.

Kokosový suk

Suroviny

  • 250 g strouhaného kokosu
  • 1 slazené kondenzované mléko
  • 100 g sušeného mléka
  • kakao a červené potravinářské barvivo

Kokos, sušené mléko a kondenzované mléko smíchejte.

Těsto rozdělte na 3 díly. Jeden obarvěte kakaem, druhý červeným barvivem a třetí nechte neobarvený.

Vyválejte 3 válečky, zamotejte je a nakrájejte na menší kousky. Nakonec je obalte v kokosu.

Datlové kuličky

Datlové kuličky
Zdroj: Shutterstock

Suroviny

  • 180 g datlí, ideálně medjool
  • ½–¾ hrnku mandlové mouky
  • ¼ hrnku hořkého kakaa
  • 2 lžíce vody
  • 1 a ½ lžíce kešu másla nebo jiného ořechového másla
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • ¾ lžičky vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • hořké kakao na obalení

Datle, rozpuštěný kokosový olej a vodu rozmixujte na pastu (drobné kousky datlí nevadí). Přidejte kakao, kešu máslo, vanilku a špetku soli. Opět rozmixujte.

Postupně přidávejte do směsi mandlovou mouku, na začátek asi ¼ hrnku, promíchejte a přidejte více podle potřeby. Mouky nesmí být moc, špatně by se vám pak tvořily kuličky. Celkem budete potřebovat ½–¾ hrnku mandlové mouky.

Ze vzniklé hmoty tvořte kuličky. Kdyby se moc lepily, přidejte do směsi trochu kakaa anebo si s ním poprašte ruce. Kuličky nechte neobalené nebo je obalte v hořkém kakau. Skladujte v lednici.

Text: Veronika Poláčková
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: nepecenecukrovi.cz, zijemehomemade.cz, kucharkaprodceru.cz