KRŮTÍ ROLÁDA S FÍKOVOU NÁPLNÍ
Nebojte se vyzkoušet trochu jinou náplň!
120 minut
8 osob
středně těžké
Nádivka
Portské víno nebo sladké červené víno, 1,5 šálku
najemno nakrájená cibule, 1 ks
citronová šťáva, 1 polévková lžíce
sůl, 1/8 čajové lžičky
sušené fíky očištěné a nakrájené a větší kusy, 10 ks, tj. asi 3/4 hrnku
celý pepř nadrcený, 6 kuliček
tymián, 3 větvičky
bobkový list, 2 ks
rozmarýn, 1 větvička
mandle, 50 g
zelené olivy bez pecky, 50 g
krůtí prsa, 2 ks po cca 450 g
veka nebo bageta nakrájená na kostičky, asi 2 hrnky
sýr s modrou plísní nadrobený, asi 1 hrnek
kuřecí vývar, 1 hrnek
najemno nakrájená šalotka, 3 polévkové lžíce
sůl, cca 1 čajová lžička
čerstvý tymián nakrájený na větší kousky, 2 polévkové lžíce
černý pepř, čerstvě namletý, cca 1 čajová lžička
olej ve spreji
máslo, 2 polévkové lžíce
polohrubá mouka, 2 polévkové lžíce
čerstvý rozmarýn a tymián, dle potřeby
- Na náplň nasekejte oloupané mandle. Fíky opláchněte a nakrájejte na kousky. Cibuli nakrájejte na drobné kostičky. Olivy nechte okapat a pokrájejte na kousky.
- Do hluboké pánve dejte víno, cibuli, citronovou šťávu, drcený pepř, tymián, bobkový list, rozmarýn a fíky a přiveďte k varu. Zakryjte, přidejte olivy, snižte teplotu a duste, dokud nebudou fíky měkké. Vyjměte lístky a větvičky bylinek a koření.
- Smíchejte fíkový základ s nakrájenou bagetou, sýrem, mandlemi, 1/4 šálkem vývaru, 2 lžícemi tymiánu, 1 lžičkou soli a 1 lžičkou pepře. Míchejte, dokud se ingredience nespojí.
- Z krůtích prsou vytvořte tenčí pláty, jemně naklepejte. Na každý plát dejte polovinu náplně (ponechte cca 2 cm okraje volné), srolujte, zajistěte proti rozbalení. Posypte tymiánem, osolte, opepřete, vložte do pečicího sáčku (každou do jednoho), zabalte do alobalu, konce zahněte, a dejte do pekáčku. Pečte asi 1,2 hodiny na 200 °C, poté vyjměte a nechte ještě 20 minut stát.
- Připravte si omáčku. Pánev zastříkněte olejem, přidejte šalotku, za občasného míchání asi 3 minuty duste. Přidejte zbytek vývaru a soli a přiveďte k varu.
- V malé misce smíchejte máslo a mouku. Vytvořte prsty těstíčko, lžící je dávejte do pánve a přitom stále míchejte. Vařte asi 2 minuty, stále míchejte, dokud se vše nespojí a nevznikne omáčka.
- Vyndejte rolády z obalů a každou nakrájejte na 8 plátků. Podávejte s omáčkou, posypané (podle chuti) čerstvým rozmarýnem a tymiánem. Doplňte dušenou zeleninou a brambory.
ČOKOLÁDOVÝ DORT S MALINAMI
Maliny provoní každé sousto!
80 minut
12 osob
středně těžké
Těsto
polohrubá mouka, 200 g
kypřicí prášek do pečiva, 1 sáček
tmavá čokoláda, 200 g
pískový cukr, 2 x 80 g
tuk, 60 g
vejce, 8 ks
tuk a mouka na 2 dortové formy
Krém
mléko, 250 ml
pudinkový prášek s vanilkovou příchutí, 1 ks
tmavá čokoláda, 50 g
moučkový cukr, 100 g
máslo, 250 g
Na ozdobení
tmavá čokoládová poleva (hotový výrobek), 2 ks
maliny (nebo jiné ovoce)
POZNÁMKA – Z uvedených surovin připravíte těsto na dva dortové korpusy a vysoký dort. Z poloviční dávky vyrobíte klasický dort.
- Mouku prosejte a smíchejte s kypřicím práškem.
- Čokoládu rozehřejte v horké vodní lázni a rozmíchejte dohladka.
- Polovinu cukru utřete se změklým tukem a prochladlou čokoládou, postupně přidejte žloutky, našlehejte.
- Z bílků ušlehejte tuhý sníh a vešlehejte do něj druhou část cukru.
- Do čokoládové hmoty přidávejte postupně mouku a sníh, sníh do těsta jen zlehka „obracejte“.
- Těstem naplňte dvě vymazané a vysypané formy a dejte péct do trouby předem vyhřáté na 180 °C. Upečte. Nechte částečně vychladnout a vyklopte.
- Podle návodu připravte neslazený pudink. Za občasného míchání nechte vychladnout. Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni a vymíchejte dohladka. Cukr utřete se změklým máslem, postupně přidejte pudink a vychladlou čokoládu. Ušlehejte do hladkého krému.
- Oba korpusy rozkrojte. První díl namažte krémem a slepte s druhým. Potřete horní plochu prvního korpusu a položte na něj spodní část druhého korpusu. Namažte krémem, přiklopte poslední částí.
- Boky a horní plochu dortu potřete rozehřátou čokoládovou polevou. Nakonec ozdobte ovocem.
HVĚZDIČKY S KRÉMOVÝM SÝREM A KAVIÁREM
Pravý kaviár můžete nahradit lacinější variantou!
30 minut
lehké
bageta nebo toustový chléb
sýr Lučina, 250 g
máslo, asi 1 lžíce
zakysaná smetana, asi 2–3 lžíce
sůl dle chuti
červený kaviár, malá sklenička, cca 30 g
pažitka na ozdobení
- Bagetu nebo toustový chléb nakrájejte na tenké plátky. Vykrájejte z nich hvězdičky a opečte.
- Lučinu, změklé máslo a zakysanou smetanu vyšlehejte dohladka, podle chuti osolte.
- Na každý kousek pečiva dejte lžičkou nebo zdobicím sáčkem trochu pomazánky, ozdobte kaviárem a pažitkou.
Připravila redakce
Foto Isifa/Shutterstock