Vaření

NETRADIČNÍ MENU

Někdo mám rád ČESKOU KLASIKU a nedá na ni dopustit, někdo naopak rád zkouší NOVINKY „OD SOUSEDŮ“. Pokud vnímáte závěr roku jako období, kdy je ČAS NA EXPERIMENTOVÁNÍ, nechte se inspirovat našimi tipy.

kruti rolada

KRŮTÍ ROLÁDA S FÍKOVOU NÁPLNÍ

Nebojte se vyzkoušet trochu jinou náplň!

 

120 minut

8 osob

středně těžké

Nádivka

Portské víno nebo sladké červené víno, 1,5 šálku

najemno nakrájená cibule, 1 ks

citronová šťáva, 1 polévková lžíce

sůl, 1/8 čajové lžičky

sušené fíky očištěné a nakrájené a větší kusy, 10 ks, tj. asi 3/4 hrnku

celý pepř nadrcený, 6 kuliček

tymián, 3 větvičky

bobkový list, 2 ks

rozmarýn, 1 větvička

mandle, 50 g

zelené olivy bez pecky, 50 g

krůtí prsa, 2 ks po cca 450 g

veka nebo bageta nakrájená na kostičky, asi 2 hrnky

sýr s modrou plísní nadrobený, asi 1 hrnek

kuřecí vývar, 1 hrnek

najemno nakrájená šalotka, 3 polévkové lžíce

sůl, cca 1 čajová lžička

čerstvý tymián nakrájený na větší kousky, 2 polévkové lžíce

černý pepř, čerstvě namletý, cca 1 čajová lžička

olej ve spreji

máslo, 2 polévkové lžíce

polohrubá mouka, 2 polévkové lžíce

čerstvý rozmarýn a tymián, dle potřeby

  • Na náplň nasekejte oloupané mandle. Fíky opláchněte a nakrájejte na kousky. Cibuli nakrájejte na drobné kostičky. Olivy nechte okapat a pokrájejte na kousky.
  • Do hluboké pánve dejte víno, cibuli, citronovou šťávu, drcený pepř, tymián, bobkový list, rozmarýn a fíky a přiveďte k varu. Zakryjte, přidejte olivy, snižte teplotu a duste, dokud nebudou fíky měkké. Vyjměte lístky a větvičky bylinek a koření.
  • Smíchejte fíkový základ s nakrájenou bagetou, sýrem, mandlemi, 1/4 šálkem vývaru, 2 lžícemi tymiánu, 1 lžičkou soli a 1 lžičkou pepře. Míchejte, dokud se ingredience nespojí.
  • Z krůtích prsou vytvořte tenčí pláty, jemně naklepejte. Na každý plát dejte polovinu náplně (ponechte cca 2 cm okraje volné), srolujte, zajistěte proti rozbalení. Posypte tymiánem, osolte, opepřete, vložte do pečicího sáčku (každou do jednoho), zabalte do alobalu, konce zahněte, a dejte do pekáčku.  Pečte asi 1,2 hodiny na 200 °C, poté vyjměte a nechte ještě 20 minut stát.
  • Připravte si omáčku. Pánev zastříkněte olejem, přidejte šalotku, za občasného míchání asi 3 minuty duste. Přidejte zbytek vývaru a soli a přiveďte k varu.
  • V malé misce smíchejte máslo a mouku. Vytvořte prsty těstíčko, lžící je dávejte do pánve a přitom stále míchejte. Vařte asi 2 minuty, stále míchejte, dokud se vše nespojí a nevznikne omáčka.
  • Vyndejte rolády z obalů a každou nakrájejte na 8 plátků. Podávejte s omáčkou, posypané (podle chuti) čerstvým rozmarýnem a tymiánem.  Doplňte dušenou zeleninou a brambory.

čokoládový dort

ČOKOLÁDOVÝ DORT S MALINAMI

Maliny provoní každé sousto!

80 minut

12 osob

středně těžké

Těsto

polohrubá mouka, 200 g

kypřicí prášek do pečiva, 1 sáček

tmavá čokoláda, 200 g

pískový cukr, 2 x 80 g

tuk, 60 g

vejce, 8 ks

tuk a mouka na 2 dortové formy

Krém

mléko, 250 ml

pudinkový prášek s vanilkovou příchutí, 1 ks

tmavá čokoláda, 50 g

moučkový cukr, 100 g

máslo, 250 g

Na ozdobení

tmavá čokoládová poleva (hotový výrobek), 2 ks

maliny (nebo jiné ovoce)

POZNÁMKA – Z uvedených surovin připravíte těsto na dva dortové korpusy a vysoký dort. Z poloviční dávky vyrobíte klasický dort.

  • Mouku prosejte a smíchejte s kypřicím práškem.
  • Čokoládu rozehřejte v horké vodní lázni a rozmíchejte dohladka.
  • Polovinu cukru utřete se změklým tukem a prochladlou čokoládou, postupně přidejte žloutky, našlehejte.
  • Z bílků ušlehejte tuhý sníh a vešlehejte do něj druhou část cukru.
  • Do čokoládové hmoty přidávejte postupně mouku a sníh, sníh do těsta jen zlehka „obracejte“.
  • Těstem naplňte dvě vymazané a vysypané formy a dejte péct do trouby předem vyhřáté na 180 °C. Upečte. Nechte částečně vychladnout a vyklopte.
  • Podle návodu připravte neslazený pudink. Za občasného míchání nechte vychladnout. Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni a vymíchejte dohladka. Cukr utřete se změklým máslem, postupně přidejte pudink a vychladlou čokoládu. Ušlehejte do hladkého krému.
  • Oba korpusy rozkrojte. První díl namažte krémem a slepte s druhým. Potřete horní plochu prvního korpusu a položte na něj spodní část druhého korpusu. Namažte krémem, přiklopte poslední částí.
  • Boky a horní plochu dortu potřete rozehřátou čokoládovou polevou. Nakonec ozdobte ovocem.

 

 

kaviárové jednohubky

HVĚZDIČKY S KRÉMOVÝM SÝREM A KAVIÁREM

Pravý kaviár můžete nahradit lacinější variantou!

 

30 minut

lehké

bageta nebo toustový chléb

sýr Lučina, 250 g

máslo, asi 1 lžíce

zakysaná smetana, asi 2–3 lžíce

sůl dle chuti

červený kaviár, malá sklenička, cca 30 g

pažitka na ozdobení

 

  • Bagetu nebo toustový chléb nakrájejte na tenké plátky. Vykrájejte z nich hvězdičky a opečte.
  • Lučinu, změklé máslo a zakysanou smetanu vyšlehejte dohladka, podle chuti osolte.
  • Na každý kousek pečiva dejte lžičkou nebo zdobicím sáčkem trochu pomazánky, ozdobte kaviárem a pažitkou.

 

Připravila redakce

Foto Isifa/Shutterstock