Vaření

Nevíte, co k jídlu? Podívejte, jak můžete udělat z citrónů takové lahůdky!

Tentokrát mám pro vás recepty, ve kterých hraje prim CITRÓN. Kromě lahodných sladkých dobrot jsou tu i recepty na slaná jídla. Už jste ochutnali kuře na citrónech? Já ho dělala minulý víkend a je to tedy lahůdka, to vám povím. Z dezertů bych pak chtěla vyzdvihnout citrónový posset, je naprosto neuvěřitelný, a přitom tak jednoduchý na přípravu. A aby nechybělo i něco dobrého k pití, mám pro vás recept na Limoncello, lahodný citrónový likér.

Citronový dort
Zdroj: Shutterstock

Kuře na citronech

Lahodné kuřecí prsa
Podávejte posypané pažitkou s vařenou rýží nebo bramborem. | Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • 3 kuřecí prsa (celkem 600 gramů)
  • 90 g studeného másla nakrájeného na tenké plátky
  • 2 velké citrony (chemicky neošetřené)
  • 1 lžíce čerstvé pažitky nakrájené najemno
  • Sůl
  • Pepř

Než začnete s receptem, dejte si předehřát troubu na 180 stupňů. Připravte si zapékací mísu o velikosti 20×30 cm.

Kuřecí prsa omyjte, osušte a podélně nařízněte, aby se vytvořila kapsa. Maso osolte, opepřete a dejte do zapékací formy.

Omyté citrony nakrájejte na tenká kolečka. Do kapsy každého kuřete vložte 2 kolečka. Dovnitř také rozdělte 40 gramů másla nakrájeného na tenčí plátky.

Zbylé máslo rozložte na kuře a do mísy pak dejte zbytek koleček citronu.

Pečte na 180-185 stupňů 18-22 minut.

Podávejte posypané pažitkou s vařenou rýží nebo bramborem.

Citronový likér limoncello

Limoncello ve sklenici
Italský likér si doma snadno můžete připravit, a navíc i levněji. | Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

  • 10 citronů (chemicky neošetřených)
  • 4 hrnky vodky
  • 4 hrnky vody
  • 1 a ½ hrnku krupicového cukru

Citrony dobře omyjte a škrabkou oloupejte slupku. Při loupání se snažte nebrat bílou část, ta je hořká. Kůru pak nakrájejte na proužky.

Získanou kůru dejte do velkého zipového sáčku a zalijte vodkou. Spouštějte do vody a tím ze sáčku vytlačte všechen vzduch, poté ihned uzavřete. Vařte ve vodní lázni o teplotě 57 stupňů po dobu dvou hodin.

Mezitím si připravte cukrový sirup. Rozehřejte vodu s cukrem v hrnci a míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Sundejte ze sporáku a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Po 2 hodinách vyndejte sáček z lázně a jeho obsah sceďte přes jemný cedník do misky. Vmíchejte připravený sirup a promíchejte.

Likér přelijte do čistých lahví s víčky. Nechte vychladit a podávejte.

Lemon posset

Čerstvý domácí dezert
Krémový a neuvěřitelně chutný dezert. | Zdroj: Shutterstock

Suroviny:

  • 600 ml smetany ke šlehání (minimálně 33 % tuku)
  • 200 g cukru
  • 75 ml citrónové šťávy
  • 2 lžíce citronové kůry

Do hrnce nalijte smetanu a přidejte cukr. Zahřívejte na mírném plamenu do rozpuštění cukru. Ve chvíli, kdy se na povrchu smetany objeví jemné bublinky, stáhněte z plotýnky.

Přidejte citrónovou kůru a šťávu. Promíchejte.

Nyní směs nechte 10 minut vychladnout. Nakonec přeceďte, aby se ze směsi odstranila kůra.

Připravte si malé formičky anebo půlky vydlabaného citrónu a směs do nich nalijte. Vyjde vám to na 12 citronových lodiček.

Nechte zcela vychladnout při pokojové teplotě a poté dejte na minimálně 1 hodinu ztuhnout do lednice.

Citronová bábovka

Citrónová bábovka
Zdroj: Shutterstock

Na těsto:

  • 350 g polohrubé mouky
  • 240 g krupicového cukru
  • 220 ml mléka
  • 150 g změklého másla
  • 3 vejce
  • 6 g kypřicího prášku
  • 2 citrony

Na polevu:

  • 1 citron
  • 150 g moučkového cukru

Postup:

Všechny ingredience mají mít pokojovou teplotu. Troubu si dejte včas předehřát na 160 stupňů.

Máslo dejte do mísy a nechte v robotu krátce třít. Přidejte ¾ cukru a třete dalších 10 minut do světlého krému. Jde to samozřejmě i ručně, ale asi vás trochu budou bolet ruce😊.

Postupně vmíchejte žloutky, pěkně jeden po druhém a přidejte také citronovou šťávu. Do těsta pak pomalu vmíchejte mouku střídavě s mlékem.

Z bílků si vyšlehejte tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte do těsta.

Formu na bábovku vymažte sádlem (máslem) a vysypte hrubou moukou. Nyní do ní nalijte těsto a pěkně ho zarovnejte.

Pečte 45-55 minut, během pečení ale neotvírejte troubu. Jestli je bábovka hotová poznáte pomocí špejle. Po vytáhnutí by měla být čistá.

Upečenou bábovku nechte pár minut vychladnout, poté formu přiklopte talířem a obraťte. Opatrně, forma bude stále ještě dost horká!

Bábovku nechte vychladnout.

Na polevu si utřete moučkový cukr s citrónovou šťávou do hladké a lesklé polevy. Má stékat z lžíce, pokud je třeba přidejte cukr anebo naopak citronovou šťávu.

Vychladlou bábovku polijte citronovou polevou a nechte ztuhnout.

TIP: Do těsta vmíchejte semínka z jednoho vanilkového lusku, krásně těsto provoní.

Těstovinový salát s kuřecím masem

Suroviny:

  • 350 g červené papriky
  • 200 g pšeničných těstovin penne (v suchém stavu)
  • 200 g žluté cibule, nakrájené na větší kusy
  • 200 g kuřecího masa
  • 150 g řeckého jogurtu
  • 100 g smetanového sýra
  • 4 stroužky česneku
  • 40 g jarní cibulky, nakrájené najemno
  • 4 lžíce olivového oleje
  • ½ lžičky sušeného chilli (lze vynechat)
  • Šťáva z 1 citronu
  • hrst čerstvého polníčku nebo jiného salátu
  • Sůl
  • Pepř

Jako první si dejte předehřát troubu na 240-245 stupňů. Dále budete potřebovat pekáč o velikosti 30×40 cm.

Papriky rozkrojte podélně napůl, zbavte jadérek a vložte do pekáče rozříznutou stranou dolů. K paprikám dále přidejte oloupané stroužky česneku, nakrájenou cibuli, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř a promíchejte.

Pekáč se zeleninou vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 35 minut.

Mezitím si v osolené vroucí vodě uvařte těstoviny. Když jsou hotové tak je sceďte a zchlaďte pod studenou tekoucí vodou.

Kuřecí maso nakrájejte na malé kostičky a přidejte k rozpálenému olivovému oleji (stačí 2 lžíce). Ještě přidejte sůl, pepř a chilli. Opečte na pánvi za občasného míchání.

Upečenou papriku dejte společně s ostatní zeleninou do velké mísy. Dále přidejte smetanový sýr, jogurt, sůl, pepř, šťávu z citrónu a rozmixujte dohladka.

Do hotové omáčky přidejte těstoviny, kuřecí maso, polníček, jarní cibulku a promíchejte.

TIP: Salát chutná nejlépe, když ho necháte alespoň 2 hodiny odležet v lednici.

Text: Veronika Poláčková
Foto: Shutterstock
Zdroj: www.30minutvkuchyni.cz, www.sousviderecepty.cz, www.cookinglsl.com, www.sladkavanilka.cz